Οικονομία

''Βόμβα'' από think tank: ''Έρχεται το τέλος του Ευρώ'' - Δραματικοί διάλογοι στο Eurogroup: ''Σταματήστε αυτό το τσίρκο τώρα''

Όσα έγιναν τα τελευταία 24ωρα δείχνουν με έμμεσο τρόπο το τέλος της Ευρώπης. Αυτή την στιγμή έχουν δημιουργηθεί δύο μέτωπα. Από την μία Γερμανία, Ολλανδία και οι υπόλοιπες χώρες της Β. Ευρώπης και από την άλλη οι χώρες του Νότου. 

Η κρίση που διανύουμε μπορεί να χαρακτηριστεί ως χειρότερη και από αυτή των μνημονίων. Το Βερολίνο εκβιάζει και απαιτεί νέο ''αίμα'' για να ''βοηθήσει''. 

Με μαθηματική ακρίβεια ζούμε το τέλος μίας εποχής. Η τηλεδιάσκεψη που κράτησε όλη τη νύχτα ήταν πολύ δύσκολη και κάποιοι, παρά την ένταση, δεν άντεξαν. Υπήρξαν υπουργοί που αποκοιμήθηκαν (!) σύμφωνα με αξιωματούχους. Ανάμεσα σε αυτούς δεν ήταν σίγουρα ο Γάλλος υπουργός, Μπρουνό Λε Μερ, που κατά τη διάρκεια της νύχτας φέρεται να έβαλε τις φωνές σε συμμετέχοντα αξιωματούχο λέγοντάς του: «Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό τσίρκο τώρα».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέση για το ζήτημα παίρνει και ένα από τα μεγαλύτερα think tank στο κόσμο. 

''Καθώς ο κορονοϊός προκαλεί σοβαρά οικονομικά κτυπήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το πιο ορατό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, βρίσκεται αντιμέτωπο με την κατάρρευση.'' 

Αυτό αναφέρει σε νέα ανάλυσή του το Gatestone Institute, τονίζοντας ότι η ευρωζώνη - μια νομισματική ένωση 19 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως κοινό νόμισμά τους - υποθηκεύεται όχι μόνο από την προοπτική μιας βαθιάς και μακροχρόνιας ύφεσης. 

Ταυτόχρονα, νε νέα εκτίμηση, χειρότερη από εκείνη του -18,6% της προηγούμενης εβδομάδας (δείτε εδώ), προχώρησε η Unicredit για το πλήγμα της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία της Ελλάδας, αναθεωρώντας ότι η Ελλάδα θα βιώσει ύφεση της τάξεως του 20% το 2020.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα, για την Ελλάδα η Unicredit εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 20% το 2020. Το βασικό σενάριο προβλέπει μια έντονη πτώση της τάξεως του 35% το πρώτο εξάμηνο του 2020, με την οικονομία να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το ισχυρό αποτέλεσμα μεταφοράς στο τέλος του έτους θα ενισχύσει τη μέση αύξηση του ΑΕΠ κατά 15%-16% το 2021. 


Ωστόσο, αναμένει ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει κάτω από 5% στο τέλος του 2021, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. 

Από εδώ και πέρα τίποτα δεν θα είναι ίδιο, το ερώτημα όμως είναι ένα. Θα συνεχίσουν οι χώρες του Νότου να βρίσκονται υπό την σκέπη του Βερολίνου; Θέλουν μία γερμανοκρατούμενη Ευρώπη; 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ