Οικονομία

''Ναυάγιο'' στο Eurogroup μετά από ''θρίλερ'' 16 ωρών! - Οι Γερμανοί ζητούν και όρους μνημονίου για τις πιστωτικές γραμμές

Σοβαρές διαφωνίες έχουν ανακύψει στο Eurogroup καθώς τα βόρεια κράτη ζητούν όρους μνημονίου στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές, αποδέχονται χαλαρά κριτήρια στην παρούσα φάση, αλλά όταν θα επιστρέψει η κανονικότητα οι προληπτικές γραμμές πρέπει να συνοδεύονται από μνημονιακούς όρους. 


Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης αντέδρασαν σφοδρότατα και υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.
Πάντως το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει είτε τώρα είτε αργότερα κάποιος συμβιβασμός που θα επικεντρώνεται... στην Γερμανική θέση.
 

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, ήρθαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη», αναφέρει σε μήνυμα του στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα, αναφέρει ότι αναστέλλει τις εργασίες του Eurogroup, το οποίο θα συνεχίσει αύριο, Πέμπτη.

Δεν είμαστε ακόμα σε συμφωνία έγραψε στο Twitter o Μάριο Σεντένο ανακοινώνοντας την αναβολή για την Πέμπτη του Eurogroup.

https://twitter.com/mariofcenteno/status/1247766400023724044?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1247766400023724044&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Feconomy%2Farticle%2F993615%2Feurogroup-diekopi-i-tilediaskepsi-tha-sunehistei-tin-pebti%2F

Η έκδοση κοινού ομολόγου (ευρώ-ομολόγου ή κορωνο–ομολόγου) έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη εντός της ΕΕ κι ενώ η Γερμανία και η Γαλλία προέκριναν έναν συμβιβασμό τον οποίον προσυπογράφει καταρχήν και η Ισπανία, οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ιταλία και την Ολλανδία ήταν μεγάλες με τη Ρώμη να ζητεί τη ρητή αναφορά σε κοινό χρέος και τη Χάγη να ζητεί περισσότερες εγγυήσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έκαναν όλη νύχτα σκληρές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία για την αντιμέτωπη των συνεπειών της κρίσης του νέου κορονοϊού, που ενδέχεται να ξεπεράσει το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι το Eurogroup διεκόπη και δόθηκαν τρεις διαδοχικές αναβολές για την συνέχειά του. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, επρόκειτο να ξεκινήσει εκ νέου στις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο, Λουίς Ρέγκο ο οποίος παράλληλα ενημέρωσε ότι η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11:00 ώρα Ελλάδας).

Την ένταση που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού αποτυπώνει και η παραίτηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας καθηγητή Μάουρο Φεράρι.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ