Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Το Eurogroup αποφασίζει μέτρα 500 δισ. ευρώ - Τα δύο «στρατόπεδα»

Κρίσιμη συνεδρίαση έχουν σήμερα, Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν το πακέτο δράσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Την εξεύρεση της κατάλληλης φόρμουλας για την ανάσχεση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού επιδιώκουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδριάζουν εντός της ημέρας μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι προτάσεις που έχουν «πέσει» στο τραπέζι είναι πολλές και περιλαμβάνουν ακόμη και την έκδοση κοινού ευρωομολόγου - γνωστού και ως κορονο-ομολόγου.

Ωστόσο, η τελευταία αποτελεί μία λύση περισσότερο... επιθυμητή παρά υλοποιήσιμη, δεδομένης της πάγιας άρνησης της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Το Βερολίνο, άλλωστε, επιμένει ότι η απάντηση στο πρόβλημα του κορονοϊού θα πρέπει να δοθεί από τα ήδη υπάρχοντα ευρωπαϊκά εργαλεία, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Από την πλευρά τους, οι χώρες του νότου – Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία κ.α. - δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο δανείου από τον ESM. Εξ άλλου, η μνήμη από τις «αυστηρές» δανειακές συμβάσεις της ευρωπαϊκής κρίσης – χρέους είναι πολύ νωπές.

Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να βρουν τη συμβιβαστική φόρμουλα, προτού ο ιός «μολύνει» ολοκληρωτικά και την οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι επικρατέστερες προτάσεις


Πλέον, το επικρατέστερο σενάριο συνίσταται στην αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, μέσω του ESM, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, φορείς που θα χορηγήσουν στα κράτη – μέλη χαμηλότοκα δάνεια.

Την Πέμπτη, η Κομισιόν πρότεινε την έκδοση ομολόγων, ύψους 100 δισ. ευρώ, με στόχο τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, ανακοίνωσε την αναστολή μιας σειράς περιορισμών στην άντληση των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, κάτι το οποίο θα διευκολύνει και την Ελλάδα. Τον προηγούμενο μήνα δε, είχε γνωστοποιήσει τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, από το οποίο η Ελλάδα θα αξιοποιήσει 1,8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει προτείνει την αύξηση των χαμηλότοκων δανείων που χορηγεί, κατά 40 δισ. ευρώ, με απώτερο στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Επίσης, έχει προκρίνει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων για την μόχλευση 200 δισ. ευρώ ως πρόσθετης χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει προτείνει τη χορήγηση προληπτικών πιστωτικών γραμμών στις χώρες - μέλη, ύψους έως 2% του ΑΕΠ τους. Ωστόσο, το «αγκάθι» στην περίπτωση αυτή – και αυτό που θέλουν να αποφύγουν οι χώρες του νότου - είναι ότι αυτές οι πιστωτικές γραμμές παρέχονται, συνοδευόμενες από δεσμευτικούς όρους.

Πάντως, ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, διαβεβαίωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «Financial Times» ότι δεν θα υπάρξουν όροι πέραν της δέσμευσης για σεβασμό του ευρύτερου πλαισίου εποπτείας της οικονομίας των χωρών από την Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ