πετρέλαιο θέρμανσης
Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Τι πρέπει να κάνετε για να μην σας κλέβουν οι επιτήδειοι στο πετρέλαιο θέρμανσης

Στην περίοδο που οι πολίτες βάζουν πετρέλαιο για τα καλοριφέρ τους έχουν μια μεγάλη φοβία. Αυτό είναι να μην πέσουν θύματα κάποιας απάτης. Να μη τους βάλει κάποιος λιγότερα λίτρα από αυτά που έχουν πληρώσει. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια που η τιμή του πετρελαίου είναι ιδιαιτέρα τσουχτερή. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες που προσπαθούν να κλέψουν στο μέτρημα.

πετρέλαιο για καλοριφέρ

Ωστόσο υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να μη πέσετε θύμα απάτης. Αρχικά ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι ένας τόνος είναι 1200 λίτρα. Παράλληλα θα πρέπει να έχει μια ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα κι ένα μέτρο και να ακολουθήσει την εξής μέθοδο:

  • Να ογκομετρηθεί η δεξαμενή για να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό ( ένα πόντο) του ύψους της.
  • Να μετρηθεί μαζί με τον οδηγό ή τον συνοδηγό του βυτιοφόρου αυτοκινήτου, που έφερε το πετρέλαιο, πόσα εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν αρχίσει να δίνει πετρέλαιο. Σημαντικό κομμάτι σε αυτό το βήμα είναι η βέργα να μπει κατακόρυφα και όχι λοξά. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει μέσα στην δεξαμενή αφού παραδοθεί το πετρέλαιο.
  • Προσοχή, πάνω στην απόδειξη πληρωμής που θα δώσει ο οδηγός ή ο συνοδηγός του βυτιοφόρου να έχουν γράψει το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοσή του.
πετρέλαιο για καλοριφέρ
  • Για να πληρωθεί, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, εκτός από την ένδειξη του μετρητή και τα εκατοστά πετρελαίου που μπήκαν στη δεξαμενή, γι’ αυτό μετά το τέλος της παραλαβής περιμένουμε λίγη ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί το πετρέλαιο από τον αφρό του.

Πως να υπολογίσετε τα λίτρα που αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό

Για παράδειγμα μια δεξαμενή με διαστάσεις 2 μέτρα μήκος , 1 μέτρο πλάτος , 1 μέτρο ύψος. Ο όγκος της παραπάνω δεξαμενής είναι 2 x 1 x 1 = 2.000 κυβικά μέτρα, άρα αυτή η δεξαμενή χωράει 2.000 λίτρα. Αφού στα 100 εκατοστά (όλο το ύψος της δεξαμενής) αντιστοιχούν 2.000 λίτρα, στο ένα εκατοστό του ύψους τους αντιστοιχούν 2.000 / 100 = 20 λίτρα.

Με λίγα λόγια  αν η παραπάνω δεξαμενή είχε μέσα 12 εκατοστά πετρελαίου πριν την παράδοση και 100 εκατοστά πετρελαίου μετά την παράδοση, τότε θα πληρωθεί για : ( 100 – 12 ) x 20 = =1.760 λίτρα πετρελαίου. Κάτι που επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι το πετρέλαιο θέρμανης έχει κοκκινωπό χρώμα και οτιδήποτε άλλο δεν είναι φυσιολογικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ