Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Αγωνία για τους Έλληνες στρατιωτικούς που υπηρετούν στο Μιλάνο: Τρόμος στις αγορές για τον κορωνοϊό

Η κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι πολύ δύσκολη, καθώς πολλές περιοχές είναι σε καραντίνα, οι Μιλανέζοι τρέχουν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ, ενώ πλέον γάμοι και κηδείες γίνονται σε... κλειστό κύκλο. Την ίδια ώρα, η Αθήνα κάνει προσπάθειες προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι μαθητές που βρίσκονται στην Ιταλία, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής.  

 

Συναγερμός στο ΓΕΕΘΑ


 
Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες Στρατιωτικούς που υπηρετούν στο Νατοϊκό Στρατηγείο, NRDC-IT, στο Μιλάνο της Βόρειας Ιταλίας, μετά την ταχεία εξάπλωση του Κορονοϊού. Πρόκειται για σημαντικό αριθμό στρατιωτικών και μελών οικογενειών, με επικεφαλής Ταξίαρχο του Στρατού Ξηράς, που υπηρετούν στο στρατηγείο και διαμένουν στην πόλη ''φάντασμα''.
 
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του kranosgr και του Ηλία Προύφα,  στο ΓΕΕΘΑ σήμανε ''συναγερμός'', με το Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, να έχει εκδηλώσει το αμέριστο προσωπικό του ενδιαφέρον για το κρίσιμο θέμα από την πρώτη στιγμή, συγκαλώντας συσκέψεις με τις υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ, όπου και ανήκει το διακλαδικό προσωπικό, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
 
Μάλιστα ενημερώνει συνεχώς τόσο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο καθώς και τον ΥΦΕΘΑ, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος είναι αρμόδιος για το υγειονομικό.


 
Ένα βήμα πριν το κραχ η παγκόσμια οικονομία  

 


Αν και ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα, η UBS εκτιμά σε ανάλυσή της πως ότι η κατεύθυνση της πολιτικής, του εμπορίου και της οικονομίας υποστηρίζουν τις χρηματιστηριακές αγορές.

RJMG Asset Management: Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία, όμως είμαστε ακόμη στην αρχή

Το ρίσκο μεγαλώνει, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πέρα από την Κίνα, προκαλώντας έντονο φόβο πως πλέον έχουμε να κάνουμε με μια νόσο που έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας.

«Ενώ ο κορωνοϊός επιβραδύνει την ανάπτυξη της Κίνας, εξαπλώνεται γρήγορα πέραν αυτής» είπε ο managing director της RJMG Asset Management Ltd, Charles Gillams, προσθέτοντας: «Ο αρνητικός αντίκτυπος στις κινεζικές επιχειρήσεις ήδη φαίνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Axios: Ο κορωνοϊός θα οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων


Αν ο ιός μειώσει την παραγωγική ικανότητα της Κίνας, οι Αμερικανοί που βασίζονται στα φάρμακα που παρασκευάζονται από αυτά τα συστατικά μπορεί να έχουν πρόβλημα.Η FDA δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, αλλά έχει αναφέρει ότι «είναι ενήμερη ότι το ξέσπασμα μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αλυσίδα εφοδιασμού ιατρικών προϊόντων».
 
Deutsche Bank: Ένα σοκ της αλυσίδας εφοδιασμού θα γινόταν αντιληπτό σε ολόκληρο τον κόσμο

Η Deutsche Bank σε report της με τίτλο δημοσίευσαν την Πέμπτη σημείωμα με τίτλο «The impact of the coronavirus: A supply-chain analysis» (Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού: μια ανάλυση της εφοδιαστικής αλυσίδας» που προσδιορίζει την επίδραση της μετάδοσης στον υπόλοιπο κόσμο, επικεντρώνοντας κυρίως στη ζήτηση και τις επιπτώσεις άλλες χώρες.

Η Deutsche Bank δημιούργησε έναν «δείκτη εξάρτησης», για να υπολογίσει το πόσο πόση κάθε χώρα εξαρτάται από την Κίνα για την προμήθεια συγκεκριμένων εισαγόμενων αγαθών.  

 

Η χειρότερη μέρα από το 2016

 

Οι ιταλικές μετοχές κατέγραψαν νωρίτερα βουτιά κατά 4,2% με το Μιλάνο να οδεύει προς τη χειρότερη ημέρα του από το 2016, καθώς η Ιταλία ανακοίνωσε τον μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα του ιού στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 3,4% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία πτώση του από τότε που οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Λονδίνου σημείωσε νωρίτερα πτώση 3%, με τις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και ταξιδίων να καταγράφουν από τις μεγαλύτερες απώλειες.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών κατέγραφαν από τις μεγαλύτερες απώλειες στον STOXX 600, με τις EasyJet, Ryanair, Air France και Lufthansa να υποχωρούν από 7,4% έως 12,6%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσε βουτιά 5,4%.

Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, εξόρυξης, κατασκευής αυτοκινήτων, τεχνολογίας και τραπεζών –που τείνουν να επηρεάζονται από τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη– σημείωσαν νωρίτερα πτώση μεταξύ 4-5%.

«Η σημερινή ημέρα καθιστά πολύ σαφές ότι οι αγορές ήταν υπερβολικά αισιόδοξες», δήλωσε οικονομολόγος της Rabobank. «Σίγουρα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να βρισκόμαστε στο όριο αντιστροφής της μακροπρόθεσμης τάσης».

Οι γερμανικές μετοχές, που συνδέονται στενά με την Κίνα λόγω των εξαγωγών, καταγράφουν πτώση 3% παρά την ανακοίνωση της έρευνας Ifo που έδειξε ότι το επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε απρόσμενα τον Φεβρουάριο, περιορίζοντας τους φόβους για ύφεση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
“Άλμα” των ιταλικών ομολόγων

Επίσης ανακοινώθηκε πως το κόστος δανεισμού της Ιταλίας εκτινάχθηκε σήμερα, ενώ ολόκληρη η καμπύλη αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων επανήλθε σε αρνητικό έδαφος, καθώς η επιδείνωση της έξαρσης επέτεινε την ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης.

Ένα πέμπτο άτομο, που είχε μολυνθεί με τον κορονοϊό, πέθανε στην Ιταλία, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, ενώ η κυβέρνηση πασχίζει να συγκρατήσει την επέκταση της ασθένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα και το Ιράν έχει προκαλέσει ανησυχία ότι η έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα θα εξελιχθεί σε μία πανδημία που θα προκαλέσει αναστάτωση και θανάτους σε χώρες όλου του κόσμου.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε περισσότερο από 8 μονάδες βάσης στο 1,002% το υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων. Αυτό είχε ως συνέπεια να διευρυνθεί η διαφορά της απόδοσής του σε σχέση με αυτή του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου σχεδόν στις 149 μονάδες βάσης – η μεγαλύτερη από τα τέλη Ιανουαρίου και αυξημένη από τις περίπου 134 μονάδες βάσης αργά την Παρασκευή.

Οι αποδόσεις άλλων ιταλικών τίτλων ήταν αυξημένες κατά 4-8 μονάδες βάσης σήμερα. «Η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μία ύφεση τώρα και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ενός αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς ο ιός θα μεταδοθεί από εδώ», δήλωσε στέλεχος της Daiwa Capital Markets στο Λονδίνο.

 

Ιταλός γιατρός που έχει προσβληθεί από κορωνοϊό επισκέφτηκε την Ελλάδα

 

 «Ένας Ιταλός συνάδελφός μου (καθηγητής δερματολογίας) παρουσίασε τον ιό, και προερχόταν από συνέδριο στην Ελλάδα, έπειτα μετέβη Γερμανία και στη συνέχεια επέστρεψε Ιταλία». Την αποκάλυψη έκανε η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Μιλάνο, Σοφία Ζαφειροπούλου.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, η κ. Ζαφειροπούλου ισχυρίστηκε ότι ο εν λόγω γιατρός συμμετείχε σε συνέδριο στην Ελλάδα και μόλις επέστρεψε στην Ιταλία παρουσίασε συμπτώματα του ιού, συγκεκριμένα πνευμονίας, και όπως είπε, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Μάλιστα, εξετάζονται όσοι συνάδελφοί του ήρθαν σε επαφή μαζί του το τελευταίο διάστημα, στη δερματολογική κλινική του Μιλάνου.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρόξενος στο Μιλάνο Νίκος Σάκκαρης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στην Ελλάδα οι Έλληνες μαθητές που βρίσκονται στη γειτονική Ιταλία, ενώ αναστέλλονται όσες είχαν προγραμματιστεί να γίνουν αυτό το διάστημα.

«Και αυτοί (σ.σ. Ιταλοί) δεν μπορούν να καταλάβουν πως έχει εξαπλωθεί ο ιός τόσο γρήγορα. Πάνε στην κατεύθυνση πως ξεκίνησε από κάποιο νοσοκομείο ή κέντρο πρώτων βοηθειών», τόνισε ο Ελληνας πρόξενος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «η περιοχή του Μιλάνου έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: "κίτρινο" το Μιλάνο και "κόκκινη" μια περιοχή με 50.000 κατοίκους. Πεντακόσιοι καραμπινιέροι με αστυνομικούς δεν αφήνουν κανέναν ούτε να μπεί ούτε να βγει από τα χωριά αυτά».

Όσον αφορά τη γενικότερη αντίδραση των Ιταλών ο Νίκος Σάκκαρης είπε ότι «"έχασαν την μπάλα", δεν μπορούν να βρίσκουν τον ασθενή «μηδέν». Λέγεται ότι όλα ξεκίνησαν από έναν άνθρωπο αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ