κορωναϊός, οικονομία
Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Ο κορωναϊός "απογυμνώνει" τις αγορές - Φόβοι για κραχ στις μετοχές

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί για τις επιπτώσεις για την επιδημία του κορωναϊού - που σύντομα μπορεί να μετατραπεί σε πανδημία - στις αγορές και τις μετοχές που λόγω μιας πληθώρας παραγόντων μπορούν να υποστούν κραχ.

Ο κορωνοϊός μαζί με την μαζική εξαπάτηση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες θα προκαλέσουν κραχ στις μετοχές διεθνώς εκτιμούν πλέον όλο και περισσότεροι αναλυτές, όπως καταγράφονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έξαρση του κορωνοϊού αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία σε αυτή την συγκυρία καθώς πλήττει όχι μόνο την Κίνα, αλλά και την Ιταλία και άλλες χώρες διεθνώς.

Το πρόβλημα γιγαντώνεται, η ανησυχία στις παγκόσμια κοινωνία αυξάνεται, πλέον πολλοί μιλούν για πανδημία. Η πανδημία εάν εξελιχθεί και πλήξει πολλές χώρες θα προκαλέσει ένα συστημικού τύπου σοκ στις οικονομίες, τα πάντα θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω και τα χρηματιστήρια θα υποστούν κραχ.

Όμως ο κορωνοϊός αποτελεί ένα σημερινό φαινόμενο, υπάρχει και κάτι βαθύτερο που έχει κλονίσει τις παγκόσμιες αγορές. Αυτό είναι η μαζική εξαπάτηση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες, με αποτέλεσμα πλέον οι αγορές να έχουν καταστεί όλο και πιο εύθραυστες.  

Ο ιός δεν είναι σαφές εάν έχει βραχυχρόνιες ή μεσοπρόθεσμες παρενέργειες, αλλά ο ευρύτερος κίνδυνος είναι η ακραία υπερβολή που δημιουργείται από τις εξωφρενικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές που ώθησαν τους επενδυτές να φουσκώσουν υπεροπτικά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε αποτιμήσεις που αποτελούν ιστορικά ρεκόρ.

Στα ομόλογα έχουμε ιστορικά χαμηλά στα επιτόκια και στις μετοχές σημειώνονται σε πολλές αγορές ιστορικά υψηλά, αναφέρει το bankingnews. Όλα αυτά είναι κατασκευασμένες αποτιμήσεις που το μόνο που κατέφεραν ήταν να αφήσουν τις κεντρικές τράπεζες χωρίς πυρομαχικά για να αντιμετωπίσουν μια πραγματική κρίση. Η περίοδος των πλασματικών αποτιμήσεων πλησιάζει στο τέλος της.

Οι ακραίες φούσκες θα σκάσουν και θα αποκαλυφθεί η γύμνια των διεθνών αγορών. Οι κεντρικές τράπεζες δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα εάν γενικευόταν μια διόρθωση στα χρηματιστήρια παγκοσμίως εάν η διόρθωση αυτή δεν επιτάχυνε ή οδηγούσε την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Οι κεντρικές τράπεζες και οι αγορές εναρμονισμένα αγνόησαν τόσο καιρό όλα τα αρνητικά και δημιούργησαν μια εικονική πραγματικότητα με αποτιμήσεις αδικαιολόγητες, φούσκες στα ομόλογα και στις μετοχές, ένα παγκόσμιο ψέμα, μια παγκόσμια πλάνη και όλα αυτά για να συντηρήσουν τον φαύλο κύκλο και να αποτρέψουν την ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα προειδοποιήσουν για την επερχόμενη ύφεση ή μια μεγάλη διόρθωση. Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα προσπαθήσουν να κρατήσουν εν ζωή τους επενδυτές ώστε συντηρώντας τα χρηματιστήρια να αποτρέψουν την ύφεση στις οικονομίες.

Ας δούμε ορισμένα στοιχεία:

  • Στη Wall Street το 2019 για επαναγορές μετοχών και μερίσματα δαπανήθηκαν 1,23 τρισεκ. δολάρια και για παραγωγικές επενδύσεις, εξοπλισμό ή ανάπτυξη μόλις 278 δισεκ. δολάρια.
  • Στην Ευρώπη ειδικά τα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια ανέρχονται σε 14,45 τρισ. δολάρια
  • Στη Wall Street οι 5 μεγαλύτερες εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου αντιστοιχούν στο 18% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αμερικανικής χρηματιστικής αγοράς, εξέλιξη πρωτοφανής.
  • Στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ ενώ τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά η ύφεση πλησιάζει, ενώ η νομισματική πολιτική χειραγωγήθηκε για να αποτρέψει την ύφεση η ύφεση πλησιάζει και λόγω Κορωνοιού.

Όμως ο Covid -19 είναι μια καλή αφορμή όχι αιτία, η διεθνής οικονομία δεν θωρακίστηκε αλλά άφησαν τις κεντρικές τράπεζες να δημιουργήσουν μια απέραντη τοξική φούσκα. Η φούσκα πρέπει να σκάσει καθώς μόνο έτσι θα επανέλθουν οι αξίες στα φυσιολογικά επίπεδα.

Όταν σκάσει η φούσκα θα αποκαλυφθεί η "νεκροζώντανη" οικονομία, οι "νεκροζώντανες" αγορές και τα "νεκροζώντανα" χρηματιστήρια.
 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ