Οικονομία

Η Ελλάδα στο νέο «Δρόμο του Μεταξιού»: Κινεζική «απόβαση» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα - «Χρυσοφόρα» συνεργασία

Γερό μπάσιμο στην ελληνική αγορά επιχειρούν οι Κινέζοι μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road με μπαράζ επενδύσεων. Ο κινεζικός αυτός εμπορικός δρόμος αφορά την επανασύνδεση των εμπορικών ροών από την Ευρώπη στην Ασία.

Το Πεκίνο για τους δικούς του λόγους, επιθυμεί η Ελλάδα να καταστεί μεγάλη «βάση» επιχειρηματικής εξόρμησης και δυναμικός παίκτης στο νέο οικονομικό γίγνεσθαι που διαμορφώνει η κινεζική ελίτ για τον πλανήτη.

Για την Κίνα το ζητούμενο στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η δημιουργία υποδομών έτσι ώστε τα προϊόντα της να φθάνουν ευκολότερα στις αγορές της δυτικής Ευρώπης. Δεν γίνεται τυχαία λόγος για έναν «βαλκανικό δρόμο του μεταξιού», που συνδέει την Κίνα με τη δυτική Ευρώπη.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Παρουσία στην Ελλάδα θέλει να αποκτήσει η μεγαλύτερη αναπτυξιακή τράπεζα του κόσμου, η China Development Bank, που έχει σύνολο ενεργητικού 16,2 τρισ. γιουάν ή πάνω από 2 τρισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου 2019. Μάλιστα οι Κινέζοι επιθυμούν να ενταχθεί και η Ελλάδα στην Πρωτοβουλία 17+1 στο πλαίσιο της οποίας η China Development Bank έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με αναπτυξιακές τράπεζες από 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αναφέρει το mononews.gr

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης των Πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 10 υψηλόβαθμα στελέχη της China Development Bank, είχαν συνάντηση με ομάδα στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος, με επικεφαλής τον υποδιοικητή κ. Θεόδωρο Μητράκο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών.

Βασικό αίτημα των Κινέζων είναι να ανοίξουν υποκατάστημα στην Ελλάδα και μάλιστα έχουν ζητήσει τη σχετική έγκριση από την εποπτική αρχή, η οποία απαιτεί χρόνο. Ωστόσο στη συνάντηση τα στελέχη της ΤτΕ τους διαβεβαίωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα τους παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2016 έχει υπογραφεί μεταξύ της αναπτυξιακής τράπεζας της Κίνας και της τράπεζας της Ελλάδος μνημόνιο αμοιβαίας συνεργασίας.

Στη συνάντηση της Τετάρτης η κινεζική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε αναλυτικά από τα στελέχη της τράπεζας της Ελλάδος για τις πρόσφατες εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμα συζήτησαν διεξοδικά πως οι δύο πλευρές -η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας και η Τράπεζα της Ελλάδος-, θα αναπτύξουν την συνεργασία τους με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων και τις επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα βρίσκεται στην τελική φάση της υλοποίησης η Πρωτοβουλία 17+1 μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα δε με καλά πληροφορημένες πηγές, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας η China Development Bank έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με αναπτυξιακές τράπεζες από 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Το σημαντικό είναι ότι οι Κινέζοι θέλουν να συμμετέχει στην πρωτοβουλία και η Ελλάδα και εξέφρασαν την επιθυμία τους για τη σύναψη αντίστοιχου Μνημονίου Συνεργασίας και με το αρμόδιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα – δηλαδή με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (πρώην ΕΤΕΑΝ). Μάλιστα, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης των Πρωθυπουργών των δύο χωρών και το Υπουργείο Εξωτερικών τους ενημέρωσε ότι πρέπει να υποβάλουν επίσημα το αίτημά τους στην Πρεσβεία μας στο Πεκίνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τομείς ενδιαφέροντος της China Development Bank, που δίνει έμφαση στον κοινωνικό χαρακτήρα των χρηματοδοτήσεων τους, είναι:

· Έργα υποδομών.

· Πράσινη ενέργεια.

· Μεταφορές, logistics

· Συνεργασία μέσω της πρωτοβουλίας 17+1.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...