Οικονομία

Εργοδότες προσπαθούν να αποφύγουν την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τα κόλπα που χρησιμοποιούν

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου πονοκέφαλο στους εργοδότες καθώς στο τέλος του μήνα θα κληθούν να καταβάλουν την νόμιμη αύξηση στους μισθούς των υπαλλήλων.

Οι εργοδότες προκειμένου να γλιτώσουν αυτό το επιπλέον κόστος έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν τρόπους προκειμένου να το αποφύγουν. Μεταξύ των τρόπων αυτών είναι και η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε μερικής.

Μάλιστα, αρκετοί είναι οι εργοδότες που έχουν ζητήσει από τους υπαλλήλους τους να τους ασφαλίσουν για τετράωρο και τα υπόλοιπα χρήματα να τους τα δίνουν «μαύρα».

Όπως λένε οι εργοδότες δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της αύξησης και προχωρούν σε αυτό το μέτρο με αποτέλεσμα να καταφεύγουν είτε σε «μαύρη εργασία» είτε σε μερική απασχόληση.

Την ίδια στιγμή, πολλές είναι οι καταγγελίες από πολλές περιοχές της χώρας ότι οι εργοδότες προσπαθούν με τροποποιήσεις συμβάσεων να αποφύγουν την εφαρμογή του νέου νόμου για τον κατώτατο μισθό.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί όπως προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN:

https://youtu.be/5srNrhoExHk

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα

Από την 1η Φεβρουαρίου, ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός, δήλωσε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Παναγιώτης Κορφιάτης, ενώ υπενθύμισε ότι οι εργοδότες έχουν χρονικό περιθώριο, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις νέες αποδοχές.

«Έχουμε καταστρώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να προσαρμοστούν με τον κατώτατο μισθό. Επομένως, έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε τους ελέγχους μας, αντίστοιχα» σημείωσε ο κ. Κορφιάτης.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους εργοδότες δεν εφαρμόζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τον κ. Κορφιάτη, οι κυρώσεις μπορούν να ξεκινήσουν από 6.000 ευρώ και, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και μία σειρά από άλλους παράγοντες, να κλιμακωθούν.

«Σκοπεύουμε να δράσουμε στοχευμένα και προγραμματισμένα. Κάνουμε μία συνολική προσπάθεια και θεσμική και ελεγκτική, ώστε να ξαναστήσουμε την εργασία στα πόδια της. Ωστόσο, χρειάζεται και η συμβολή των εργαζομένων» υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ σημείωσε ότι η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 19%, το 2014, ενώ, το 2018, μειώθηκε στο 9% περίπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ