Οικονομία

Ο ελεεινός Τράα του ΔΝΤ, που ήθελε να πάρει σύνταξη στα 56 του, συνεχίζει να μας κουνά το δάχτυλο

Ούτε κουβέντα για τον λάθος πολλαπλασιαστή αλλά και τις υπόλοιπες άστοχες προβλέψεις

Ούτε λέξη για τα εγκληματικά λάθη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων δανειστών δεν βρήκε να πει ο πρώην εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα στη χθεσινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο Ολλανδός «ανθύπατος», όπως τον είχαν αποκαλέσει για το εριστικό ύφος με το οποίο απευθυνόταν δίνοντας εντολές ακόμα και σε υπουργούς των πρώτων μνημονιακών κυβερνήσεων, επέρριψε στο ελληνικό πολιτικό σύστημα ευθύνες για την αποφυγή μεταρρυθμίσεων στα πρώτα στάδια του προγράμματος, καθώς και για την «αδυναμία διαμόρφωσης συνθηκών συναίνεσης». Δεν είπε το παραμικρό για το λάθος με τον περιβόητο πολλαπλασιαστή, τον οποίο το Ταμείο έχει αναγνωρίσει επισήμως, ούτε βεβαίως και για τη σωρεία άστοχων προβλέψεων του ΔΝΤ...

Ο κ. Τράα, που υπήρξε ένα από τα μοιραία για την Ελλάδα πρόσωπα των πρώτων χρόνων της μνημονιακής περιπέτειας, υποστήριξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι για τη φοροκαταιγίδα που έπληξε τους Ελληνες πολίτες και ισοπέδωσε τα μεσαία στρώματα φταίνε «τα οργανωμένα συμφέροντα, που αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων», με αποτέλεσμα να πέσει το βάρος στους εργαζομένους μέσω απώλειας των εισοδημάτων τους!

Ακόμα και για τον ΕΝΦΙΑ βρήκε δικαιολογία για να βγάλει την ουρά του απέξω, λέγοντας πως η συζήτηση για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας αναπτύχθηκε εν μέρει εξαιτίας των προβλημάτων της φορολογικής πολιτικής και της φορολογικής διοίκησης. «Πολλές ελληνικές κυβερνήσεις διαφορετικού προσανατολισμού προσπάθησαν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα... Καθώς ο τομέας των ακινήτων μπορεί να αποτελέσει μια υψηλής ποιότητας φορολογική βάση, δεν εκπλήσσει ότι πολλές κυβερνήσεις στράφηκαν σε αυτόν... Οι μέθοδοι υλοποίησης ήταν ελληνικής επινόησης». Μόνο που το ΔΝΤ «αγκάλιασε» με περισσή θέρμη την «ελληνική πατέντα» του ΕΝΦΙΑ και εμμένει ως σήμερα να μη μειωθούν τα έσοδα από το βαρύ χαράτσι.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο «πολύς» Ολλανδός τεχνοκράτης, που ήταν εκ των πρωτεργατών της μείωσης των συντάξεων, ήθελε να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία μόλις 56 ετών!

dimokratianews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ