Οικονομία

Saxo Bank: Οι 10 ακραίες προβλέψεις για το 2018 -Από το ξέσπασμα νέας πολιτικής κρίσης στην Ευρώπη ως το ενδεχόμενο η Κίνα να σφετεριστεί τη θέση του δολαρίου

Aπό το σενάριο όπου οι κεντρικές τράπεζες χάνουν το σκήπτρο της νομισματικής πολιτικής ή το ξέσπασμα μιας νέας πολιτικής κρίσης στην Ευρώπη μέχρι το ενδεχόμενο η Κίνα να σφετεριστεί τη θέση του δολαρίου, οι «10 ακραίες προβλέψεις για το 2018» της Saxo Bank, αν και δεν αποτελούν την επίσημη εκτίμησή της για το νέο έτος, σκιαγραφούν ωστόσο  γεγονότα και κινήσεις της αγοράς που, αν και άκρως απίθανο να συμβούν, έχουν τεράστια δυναμική ώστε να μεταβάλουν δυναμικά το επενδυτικό και οικονομικό τοπίο. 

1 Η Fed χάνει την ανεξαρτησία της

Πλησιάζοντας προς τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί παλεύουν εξίσου να κατακτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων που πρόσκεινται στον λαϊκισμό, με φόντο ένα περιβάλλον όπου η δημοσιονομική πειθαρχία απουσιάζει εντελώς και οι περικοπές φορολογίας προκαλούν μια τεράστια τρύπα στα έσοδα, η οποία επιδεινώνεται καθώς οι ΗΠΑ βυθίζονται σε ύφεση. Η Fed γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος. Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει εξουσίες έκτακτης ανάγκης και αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να ορίσει τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων μακροπρόθεσμης διάρκειας στο 2,5%, ώστε να αποτραπεί μια κατάρρευση της αγοράς ομολόγων - μια πολιτική που τελευταία φορά τέθηκε σε ισχύ ακριβώς μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

2 Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων

Η πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων που εφαρμόζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας στηρίζεται στα χαμηλά παγκόσμια επιτόκια και στις χαμηλές αποδόσεις. Το 2018 η συνθήκη αυτή απλώς καταρρέει. Με την άνοδο του πληθωρισμού, οι αποδόσεις αυξάνονται απότομα και το αποτέλεσμα είναι μια εντυπωσιακή πτώση του γεν. Εν τέλει η κεντρική τράπεζα αναγκάζεται να καταφύγει σε μέτρα τύπου ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο όχι προτού η ισοτιμία δολαρίου/γεν χτυπήσει το 150 και στη συνέχεια υποτιμηθεί γρήγορα στο 100.

 

3 Η Κίνα εγκαινιάζει την τιμολόγηση πετρελαίου σε ρενμίνμπι

Η Κίνα αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου και πολλά πετρελαιοπαραγωγά κράτη είναι ήδη ιδιαίτερα πρόθυμα να συναλλάσσονται σε γουάν. Με την παγκόσμια δύναμη και εξουσία των ΗΠΑ να φθίνει και με δεδομένη τη γενικότερη επιτυχία των εκφρασμένων σε γουάν συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στα εμπορεύματα, η απόφαση του Shanghai International Energy Exchange (Διεθνές Χρηματιστήριο Ενέργειας της Σαγκάης) να εκδώσει ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης στο αργό πετρέλαιο εκφρασμένο σε γουάν συνεπάγεται εγγυημένη επιτυχία. Η κυκλοφορία του πετρο-γουάν οδηγεί το νόμισμα σε πάνω από 10% άνοδο έναντι του δολαρίου και την αντίστοιχη ισοτιμία κάτω από το 6 για πρώτη φορά στα χρονικά.

4 Αλμα της μεταβλητότητας μετά το «στιγμιαίο κραχ» στις χρηματαγορές

Οι ενδείξεις και τα πυροτεχνήματα στις παγκόσμιες αγορές ολοένα και αυξάνονται. Η κατάρρευση της μεταβλητότητας που παρατηρήθηκε σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων το 2017 ανήκε στο ίδιο πλαίσιο. Το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που απειλεί να ανατινάξει τα πάντα, καθώς ο S&P 500 χάνει το 25% της αξίας του με μια ταχύτατη, εντυπωσιακή και μονοκόμματη κίνηση που θυμίζει το 1987. Ενας μεγάλος όγκος κεφαλαίων χαμηλής μεταβλητότητας εκμηδενίζεται, ενώ ένας έως τότε άγνωστος παίκτης υψηλής μεταβλητότητας σημειώνει κέρδη 1.000% και μετατρέπεται ακαριαία σε μύθο.

 

5 Στις εκλογές του 2018
οι αμερικανοί ψηφοφόροι στρέφονται προς τα Αριστερά

Η μεταβολή των δημογραφικών στοιχείων στις ΗΠΑ, με την ομάδα των κάτω των 35 ετών να παίρνει τη δύναμη από τη μεταπολεμική γενιά του Baby Boom, έχει ριζικό αντίκτυπο στην πολιτική σκηνή το 2018. Η γενική αποστροφή των νεότερων ψηφοφόρων για την προσωπικότητα Τραμπ, το εντεινόμενο χάσμα ανισότητας, το οποίο επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με την κυνική φορολογική μεταρρύθμιση των Ρεπουμπλικανών, και η εμφάνιση μιας νέας γενιάς Δημοκρατικών υποψηφίων, που δεν φοβούνται να δοκιμάσουν έναν αριστερό λαϊκισμό τύπου Σάντερς, οδηγούν τη γενιά της νέας χιλιετίας μαζικά στις κάλπες τον Νοέμβριο. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας ξεπερνούν το 5% στη λήξη.

6 Η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία απειλεί να αναλάβει τα ηνία της ΕΕ

Το 2018, το χάσμα ανάμεσα στα πρώτα βασικά μέλη της ΕΕ και στα νεότερα και πιο επιφυλακτικά μέλη της διευρύνεται και καταλήγει αδιάβατο. Για πρώτη φορά από το 1951 το πολιτικό κέντρο της Ευρώπης μετατοπίζεται από το γαλλο-γερμανικό ζεύγος στη ζώνη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η θεσμική εμπλοκή που βιώνει η ΕΕ δεν αργεί να ανησυχήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το ευρώ αποδυναμώνεται με γρήγορους ρυθμούς προς την κατεύθυνση της ισοτιμίας με το δολάριο ΗΠΑ.

7 Το bitcoin γίνεται βορά στους λύκους

Το 2018 η αξία του bitcoin ξεπερνά τα 60.000 δολάρια και η χρηματιστηριακή αξία του το 1 τρισ. δολάρια, καθώς η εμφάνιση του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης σε bitcoin τον Δεκέμβριο του 2017 προκαλεί ένα μαζικό κύμα ενδιαφέροντος από επενδυτές και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων. Πολύ σύντομα, όμως, το φαινόμενο bitcoin χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, καθώς η Ρωσία και η Κίνα το οδηγούν έξυπνα στο περιθώριο ή και απαγορεύουν την κυκλοφορία μη περιορισμένων κρυπτονομισμάτων στις εγχώριες αγορές τους. Μετά τη θεαματική κορύφωση του 2018, το 2019 το bitcoin συντρίβεται και σκαλώνει κοντά στο βασικό «κόστος παραγωγής» του, στα 1.000 δολάρια.

 

8 Η Ανοιξη της Νότιας Αφρικής βγάζει άνθη

Το 2018, ύστερα από μια εκπληκτική σειρά γεγονότων, ένα κύμα δημοκρατικής μεταρρύθμισης εξαπλώνεται στην υποσαχάρια Αφρική. Η αναγκαστική παραίτηση του μακροχρόνιου προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, στα τέλη του 2017 πυροδοτεί μια σειρά πολιτικών αλλαγών σε άλλες αφρικανικές χώρες. Ο Τζέικομπ Ζούμα της Νότιας Αφρικής εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει την εξουσία, ενώ ο Ιωσήφ Καμπίλα του Κονγκό αντιμετωπίζει πρωτοφανείς διαδηλώσεις που τον εξωθούν να φύγει από τη χώρα. Η Νότια Αφρική, ωστόσο, είναι ο βασικός νικητής καθώς το ZAR γίνεται το αγαπημένο νόμισμα από τις αναδυόμενες αγορές, προσφέροντας αποδόσεις άνω του 30%.

9 Η Tencent εκθρονίζει την Apple από την κορυφή της λίστας χρηματιστηριακών αξιών

Η Κίνα ανοίγει τις κεφαλαιαγορές της και τα μεταρρυθμιστικά της προγράμματα ενισχύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις μετοχές των κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών. Η Tencent, που εντάσσεται στην παγκόσμια πεντάδα σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, το 2018 κατατροπώνει τους λοιπούς κολοσσούς, με τις μετοχές της να ενισχύονται κατά 100%, και επιπλέον ξεπερνά την Apple καθώς η κεφαλαιοποίησή της υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια.

10 Εφτασε η στιγμή των γυναικών

Αν και σήμερα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ λαμβάνουν πτυχίο 50% περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες, το 2017 μόλις το 6,4% των διευθυνόντων συμβούλων στη λίστα εταιρειών Fortune 500 ήταν γυναίκες. Το 2018, το σοβινιστικό ανδροκρατούμενο καθεστώς της «κλειστής λέσχης» κλονίζεται συθέμελα από τους μετόχους και μέχρι το τέλος του έτους γυναίκες κατέχουν την έδρα σε περισσότερες από 60 εταιρείες της λίστας Fortune 500.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ