Οικονομία

Καρβούνης: Ενέργεια, εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις θα κρίνουν τους στόχους για το 2018

Οι πρώτες επισημάνσεις από της πλευρά Κομισιόν για τη σημασία που έχει η υλοποίηση των προαπαιτουμένων που αφορούν σε ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια, εργασιακά και επενδυτικό κλίμα για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2018 και την έξοδο από το μνημόνιο ήρθαν το Σάββατο δια στόματος του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Πάνου Καρβούνη.

 

Σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984 ο κ. Καρβούνης ανέφερε ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα έρθουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου για μια εβδομάδα.

Παράλληλα τόνισε ότι οι αποκρατικοποιήσεις -με κορυφαία αυτή του Ελληνικού- τα ενεργειακά, τα εργασιακά και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο επενδυτικό κλίμα και άρα έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Επεσήμανε ότι ο στόχος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει το τέλος του 2017 όπως έχει τονίσει και η ελληνική πλευρά.
Ο κ. Καρβούνης υποστήριξε ότι η όποια διαφορά μεταξύ των προβλέψεων του ΔΝΤ και της Επιτροπής θα φανεί στις 9 Νοεμβρίου όταν η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τις προγραμματισμένες Φθινοπωρινές της προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη τις διαπιστώσεις του κουαρτέτου που έρχεται στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου και αναμένεται να παραμείνει για μια εβδομάδα.

«Το αντικείμενο της τρίτης αξιολόγησης είναι η υλοποίηση αυτών που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί ώστε να μπορέσει η οικονομία να τρέξει πιο γρήγορα μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ψηφιστεί αλλά δεν έχουν όλες υλοποιηθεί. Εκεί θα εστιαστεί η αξιολόγηση, το έχουμε ανάγκη αυτό ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το ρυθμό ανάπτυξης που θα φέρει και το 3,5% του ΑΕΠ ως πρωτογενές πλεόνασμα» σημείωσε ο κ. Καρβούνης.

Οι διαφορές με το ΔΝΤ

«Όσον αφορά τις προβλέψεις όπου πάντοτε το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο από την Κομισιόν, θα έλεγα να περιμένουμε αρχές Νοεμβρίου. Η 9η Νοεμβρίου είναι η μέρα που θα βγάλει η Κομισιόν τις προβλέψεις και τότε θα δούμε ακριβώς ποια είναι η απόσταση από το Νομισματικό Ταμείο. Τις πιο πολλές φορές η Κομισιόν έχει πέσει πιο μέσα στις προβλέψεις της από ότι το ΔΝΤ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Επιτροπής.

Αποκρατικοποιήσεις και εργασιακά

«Οι αποκρατικοποιήσεις είναι πολύ σημαντικές γιατί φέρνουν επενδύσεις. Φέρνουν ξένους ή Έλληνες επενδυτές. Ένα άλλο πολύ σημαντικό όπου και εκεί πρέπει η αγορά να απελευθερωθεί. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις έχουν γίνει βήματα , πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένα και γενικότερα πρέπει η Ελλάδα να αποτινάξει τα δεσμά, τα οποία κρατάνε τις επενδύσεις κλειδωμένες και τον επενδυτή να μη θέλει να βάλει χρήματα στην Ελλάδα. Πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε καλό επενδυτικό περιβάλλον. Υπάρχουν τα εργασιακά που είναι επίσης σημαντικά και πρέπει να προχωρήσουν. Υπάρχουν μία σειρά από θέματα που είναι ανοιχτά αλλά σε όλα γίνεται δουλειά» σχολίασε, τέλος, ο κ. Καρβούνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ