Οικονομία

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές - Αύριο η πρώτη έκδοση ομολόγων

Με αναδόχους τις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC η ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να βγει στις αγορές, καθώς όπως φαίνεται για το οικονομικό επιτελείο ο κύβος ερρίφθη. Οι προεργασίες είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν πληροφορίες πως το βιβλίο προσφορών έχει ήδη ανοίξει και η έκδοση θα ολοκληρωθεί αύριο.

Σε ανακοίνωση του προς το Χρηματιστήριο Αθηνών ο ΟΔΔΗΧ σημειώνει πως η νέα έκδοση είναι μέρος μίας προσφοράς «ανταλλαγής», υπό την οποία ζητά απ' τους επενδυτές που διακρατούν τα ομόλογα λήξης 2019 που είχαν εκδοθεί προς τριετίας να τα ανταλλάξουν με μετρητά. Το νέο ομόλογο θα αποτιμηθεί αύριο, Τρίτη.

Την εκτίμηση ότι ενδέχεται η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης τον Οκτώβριο εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές για την παρουσίαση της ομολογιακής έκδοσης.

Ο υπουργός, πρόσθεσε ότι «τα δύσκολα πέρασαν, έχουμε μπροστά μας ανάπτυξη της οικονομίας», ενώ ταυτόχρονα φέρεται να παραδέχθηκε ότι οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι μεγαλύτεροι και επομένως ενέχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας για τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση επιδιώκει επιτόκιο της τάξης του 4,2% ή και ιδανικά οριακά κάτω του 4%. Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να το πετύχει και το πιθανότερο είναι να βρει τα χρήματα με επιτόκιο 4,3%-4,5%. Κάτι τέτοιο θα διασώσει τις εντυπώσεις αν και η σύγκριση του 2014 με το σήμερα, όσον αφορά το επιτόκιο, είναι παραπλανητική καθώς οι συνθήκες στις αγορές είναι εντελώς διαφορετικές και εκείνο που μετράει δεν είναι το ονομαστικό επιτόκιο, αλλά η σύγκρισή του σε σχέση με τα άλλα αντίστοιχα επιτόκια της αγοράς, κυρίως δε εκείνα της Γερμανίας.

Τραπεζικές πηγές χαρακτήριζαν την έκδοση «κλεισμένη» και υποστήριζαν ότι στόχος είναι η υπερκάλυψη τρεις φορές των αιτούμενων κεφαλαίων με επιτόκιο το οποίο θα είναι πέριξ του 4,5%.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά με τη σχετική ανακοίνωση. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγο η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομολόγο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,27%.

H ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου

Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου, με μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από:

1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.
Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:
Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.
Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.

Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.
γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.
δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.
ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.

Τι λένε ξένοι αναλυτές για την δοκιμαστική έκδοση στις αγορές

Θετικά υποδέχονται οι αναλυτές την δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, όπως φαίνεται απ' τις πρώτες αντιδράσεις.

«Είναι η τέλεια στιγμή», λέει στο Bloomberg ο Lutz Roehmeyer, που συνδιαχειρίζεται 12 δισ ευρώ για την Landesbank Berlin Investment GmbH. «Είναι ακριβώς μετά την εκταμίευση της δόσης, μετά την υποσχετική για ελάφρυνση του χρέους σε ένα χρόνο από τώρα, μετά την απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει επίσης στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά την αναβάθμιση των προοπτικών από τον οίκο Standard & Poor's και ακριβώς πριν η ΕΚΤ λήξει το QE και αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια».

Ο Roehmeyer μάλιστα δηλώνει πως κατέχει ήδη ελληνικά ομόλογα και πως σχεδιάζει να λάβει μέρος στη νέα έκδοση.

«Τα πηγαίνουν μια χαρά», λέει απ' την πλευρά του ο Mohit Kumar, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην Credit Agricole CIB. «Ψυχολογικά, οι αποδόσεις είναι σε χαμηλότερα επίπεδα απ' αυτά με τα οποία είχε επιχειρήσει τελευταία φορά η χώρα να βγει στις αγορές. Επίσης είναι μία καλή στιγμή για μία έκδοση αφού εάν η ΕΚΤ ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι την σταδιακή αποκλιμάκωση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τότε τα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας θα δεχθούν πίεση», τονίζει.

«Έχοντας αποτύχει να πάρει κάτι επί της ουσίας στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ή την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο στόχος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία 'καθαρή έξοδος' όταν το πρόγραμμα χρηματοδότησης λήξει του χρόνου», σχολιάζει ο Mujtaba Rahman, εκτελεστικός διευθυντής του think tank Eurasia, και συμπληρώνει: «Αυτό είναι το πρώτο βήμα αυτής της στρατηγικής, να τεστάρει τη διάθεση της αγοράς ενώ παράλληλα θα δημιουργεί μαξιλάρια ασφαλείας με μετρητά για την επόμενη χρονιά».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Το ελληνικό δημόσιο απευθύνει πρόσκληση σε επενδυτές για την αγορά κρατικού χρέους λήξεως το 2022, ενώ παράλληλα απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος και στους κατόχους των υφιστάμενων ομολόγων απόδοσης 4,75% κια λήξεως το 2019 για ανταλλαγή, ήτοι "ρολάρισμα" των τίλων. Η τιμή εξαγοράς των προηγούμενων τίτλων ανέρχεται σε 102,6.
Το νέο ομόλογο αναμένεται να τιμολογηθεί στις 25 Ιουλίου του 2017, θα υπόκειται στους όρους της αγοράς, ενώ ημερομηνία διακανονισμού ορίζεται η 1η Αυγούστου του 2017.

Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας αναμένεται να ανακοινωθούν επίσης αύριο 25 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η αδυναμία των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα ( λόγω ουκρανικών...