Οικονομία

Πηγές από Βρυξέλλες: "Μην περιμένετε τίποτα περισσότερο από την εκταμίευση της δόσης"

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Πέμπτης, προκειμένου να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επομένως εκταμίευση της δόσης, εμφανίστηκε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Όμως, όπως παρατηρεί το newmoney.gr, η αισιοδοξία σταματά εκεί, καθώς παραμένει το χάσμα μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να επιλυθεί αρκετά σύντομα, ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί από την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορούν να συμφωνηθούν, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, την οποία θεωρεί πιθανή, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει και τα 140 προαπαιτούμενα.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί» έσπευσε, όμως, να προσθέσει αναφορικά με τις εκτιμήσεις ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, με το Ταμείο να τονίζει ότι δεν είναι βιώσιμο και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν όσο το δυνατόν σαφέστερα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, πριν αποφασίσει ένταξή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε ακόμη πως περιμένει ότι «το ΔΝΤ θα συστήσει στο διοικητικό του συμβούλιο ένταξη στο πρόγραμμα, αφού υπάρξει συμφωνία για ένα πλήρες "πακέτο" και εφόσον υπάρχει εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη αισιοδοξία για συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της Πέμπτης είχε εκφράσει, νωρίτερα, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...