Ρωσία

Πολεμικός πυρετός προετοιμασίας! Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει την μετακίνηση Γερμανο-ολλανδικού σώματος στρατού στην Εσθονία

Το ΝΑΤΟ εξετάζει την πιθανότητα εγκατάστασης ενός γερμανο-ολλανδικού Τάγματος  στην εσθονική πόλη Πάρνου, δήλωσε ο Εσθονός Υπουργός Άμυνας 

Η  απόφαση θα ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους. 

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ενός συγκροτήματος αρχηγείου για 100 έως 200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων διοίκησης, τεχνικών εγκαταστάσεων και υποδομών επικοινωνιών.

Το Πάρνου επιλέχθηκε ως η προτιμώμενη τοποθεσία λόγω της πρόσβασής του σε λιμάνι, αεροδρόμιο, σιδηροδρομικές συνδέσεις, οδικό δίκτυο και της εγγύτητάς του στη Ρίγα. 

Το Υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας έχει διαθέσει 17 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή της απαιτούμενης υποδομής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 «Αυτό δεν θα αφορά μόνο τους συμμάχους μας που εκτελούν καθήκοντα διοίκησης, αλλά και τα μέλη των εσθονικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των στρατευμένων», δήλωσε ο Εσθονός Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι το έργο έχει στρατηγική σημασία τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τις Εσθονικές Αμυντικές Δυνάμεις και θα βοηθήσει στη βελτίωση του χρόνου απόκρισης της Συμμαχίας στις χώρες της Βαλτικής. 

Ο πρώην Διοικητής των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων, Μάρτιν Χέρεμ, δήλωσε ότι η ανάπτυξη θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα του ΝΑΤΟ να εφαρμόσει τα αμυντικά του σχέδια στην περιοχή. Σημείωσε ότι οι επενδύσεις στο έργο θα έχουν διαρκή αντίκτυπο.

Η Γερμανία έχει ήδη μετακινήσει την 45η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, η οποία σταθμεύει στη Λιθουανία. Μέχρι το τέλος του 2027, η ταξιαρχία αναμένεται να περιλαμβάνει περίπου 4.800 στρατιώτες και 200 πολιτικούς υπαλλήλους, παρέχοντας στη μονάδα πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα. 

Η απόφαση για την ανάπτυξη της ταξιαρχίας ελήφθη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023 και επισημοποιήθηκε σε έναν οδικό χάρτη που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο. Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν το 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι η η Ρωσία μόλις ανέπτυξε πυραυλικούς εκτοξευτές παράκτιας άμυνας τύπου K-300P Bastion-P στην Θάλασσα Μπάρεντς.

Όσο για την Θάλασσα Μπάρεντς, να σας ενημερώσουμε πως πρόκειται για μία από τις στρατηγικότερες θάλασσες του Αρκτικού Ωκεανού, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις βόρειες ακτές της Νορβηγίας και της Ρωσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εν λόγω θάλασσα φιλοξενεί τα σύνορα ανάμεσα στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών.

Για τους Ρώσους, η Θάλασσα Μπάρεντς (ή Βόρεια Θάλασσα ή Θάλασσα Μούρμανσκ) αποτελεί έναν κρίσιμο κόμβο ανάπτυξης ναυτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων πάνοπλων πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών υποβρυχίων.
Η  Βαλτική Θάλασσα εξελίσσεται σε πεδίο κλιμακούμενων συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Στις αρχές Απριλίου, το κοινοβούλιο της Εσθονίας ψήφισε και ο Πρόεδρος επικύρωσε, ένα  τροποποιημένο νομοσχέδιο που επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του,  να χρησιμοποιούν βία κατά εμπορικών πλοίων τα οποία θεωρούνται ύποπτα για πρόθεση καταστροφής υποβρύχιων καλωδίων ή άλλων υποδομών. Σε ακραίες περιπτώσεις, επιτρέπεται στις εσθονικές δυνάμεις να βυθίσουν πλοία που δεν συμμορφώνονται με εντολές. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ