Στην αντεπίθεση περνά η Μόσχα για το θέμα του χρονικού ορίου που έβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ στον Πούτιν για την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας αυτήν την φορά την Γροιλανδία.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Δανία προειδοποίησε για σοβαρότατα «στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα» σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης για τη Γροιλανδία, εντείνοντας τη ρητορική για την παγωμένη, πλούσια σε πόρους περιοχή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε πρόσφατα να προσαρτήσει.
Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο RIA Novosti που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο Ρώσος πρέσβης Βλαντιμίρ Μπάρμπιν δήλωσε ότι οποιαδήποτε αντιπαράθεση για το απέραντο νησί της Αρκτικής θα «υπονόμευε περαιτέρω την περιφερειακή ασφάλεια», ενώ τόνισε ότι η Μόσχα θα «ανταποκρινόταν κατάλληλα» σε απειλές κοντά στην δική της πλευρά.
Επισήμανε τις αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γροιλανδία, ισχυριζόμενος ότι η Δανία εξετάζει την κατασκευή στρατιωτικής βάσης στο νησί, για να αντιμετωπίσει ις επίμονες φιλοδοξίες του Τραμπ να ελέγξει το νησί απευθείας.
«Σε απάντηση, η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει κατάλληλα στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα για να αντιμετωπίσει επαρκώς τις αναδυόμενες απειλές», δήλωσε ο Μπάρμπιν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Τα σχόλια έρχονται εν μέσω μιας ευρύτερης ρωσικής αντίδρασης σε αυτό που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να μετατρέψει την Αρκτική σε «εφαλτήριο για πιθανές συγκρούσεις».
Η αυξανόμενη στρατηγική αξία της Γροιλανδίας, καθώς οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν και ανοίγουν οι θαλάσσιες οδοί, έχει προσελκύσει την τεράστια προσοχή της Ουάσινγκτον, της Μόσχας, ακόμη και του Πεκίνου.
Η Γροιλανδία είναι αυτόνομη περιοχή του ΝΑΤΟ και της Δανίας, μέλους της ΕΕ, στην οποία οι ΗΠΑ διατηρούν μια μακροχρόνια στρατιωτική παρουσία στη Διαστημική Βάση Πιτουφίκ, ένα βασικό φυλάκιο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, που παραμένει κεντρικός πυλώνας για την αμερικανική πυραυλική άμυνα και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποιήσεως.
Η τοποθεσία του νησιού το τοποθετεί ακριβώς ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Αμερική.
Ο Μπάρμπιν δήλωσε ότι θα ήταν «αδύνατο» να διεξαχθούν ουσιαστικές συζητήσεις ασφαλείας σχετικά με τη Γροιλανδία με τις δανικές αρχές, όσο επιμένουν οι εντάσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Αρκτική είναι το βορειότερο σημείο της Γης και περιλαμβάνει εδάφη που ανήκουν σε οκτώ χώρες: Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισλανδία και Ρωσία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κίνα αυξάνει την υποστήριξης της στον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία με αντάλλαγμα παραχωρήσεις στην Αρκτική. Σε αυτήν την παγωμένη περιοχή του πλανήτη μας η Μόσχα και το Πεκίνο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κυριαρχήσουν έναντι της Δύσης.
Αμερικανίδα αξιωματούχος τόνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σταδιακά αλλάζει την στρατιωτική στρατηγική του ρωσικού στρατού στην Αρκτική, επιτρέποντας την όλο και αυξανόμενη παρουσία κινεζικών στρατιωτικών στοιχείων στην περιοχή.
Μέχρι πρότινος η Μόσχα δεν επέτρεπε στον κινεζικό στρατό να επεκταθεί σημαντικά στην Αρκτική, παρά το γεγονός πως το Πεκίνο πάντοτε ενδιαφέρονταν να επεκτείνει την επιρροή του εκεί.
Η Αμερικανίδα εξήγησε πως η αλλαγή στην στάση της Ρωσίας μπορεί να οφείλεται στην σημαντική βοήθεια που παρέχει η Κίνα στην χώρα κατά την διάρκεια της εν εξελίξει σύρραξης στην Ουκρανία. Ουσιαστικά υπονόησε πως οι Ρώσοι παραχωρούν πρόσβαση στην Αρκτική στην Κίνα με αντάλλαγμα την πάγια υποστήριξη του Πεκίνου στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Όλα αυτά δείχνουν πως μία μελλοντική σύγκρουση υπερδυνάμεων στην Αρκτική είναι αναπόφευκτη. Η περιοχή έχει παγκόσμια στρατηγική σημασία, τόσο για τους κρυμμένους ενεργειακούς πόρους όσο και για τις ναυτικές οδούς μεταφορών της.