ypobryxio
Ρωσία

Τα «καμάρια» του Πούτιν: Αυτά είναι τα 5 φονικότερα υποβρύχια της Ρωσίας

Σύμφωνα δεδομένα του GlobalFirepower, η Ρωσία διαθέτει σήμερα 64 υποβρύχια, δηλαδή μόλις 7 λιγότερα από τα 71 των ΗΠΑ. Αν κα στα πολεμικά πλοία επιφανείας οι Αμερικανοί πιστεύεται πως διατηρούν το πάνω χέρι, ο υποβρύχιος πόλεμος ήταν διαχρονικά ο κρυμμένος άσος της Μόσχας. Οι Σοβιετικοί και σήμερα οι Ρώσοι αναπτύσσουν κάποια από τα πιο αθόρυβα, φονικά και προηγμένα υποβρύχια όλου του κόσμου. Πάμε λοιπόν να δούμε τα 5 κορυφαία σκάφη αυτού του τύπου στο σημερινό ρωσικό οπλοστάσιο.

#1 Κλάση Yasen-M

Ξεκινάμε με τα υποβρύχια Yasen-M, τα οποία εντός του 2025 αναμένεται να εξοπλιστούν με δεκάδες υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στις δυνατότητες του υποβρύχιου ρωσικού στόλου. Το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης που τέθηκε σε λειτουργία με αυτό το ιδιαίτερα φονικό όπλο είναι το σκάφος ονόματι Perm, το οποίο ξεκίνησε την υπηρεσία του μέσα στο 2025. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης λειτουργίας του.

Εφοδιασμένα με υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους, τα υποβρύχια Yasen-M μπορούν να πλήξουν στόχους στην ξηρά ενώ παραμένουν δύσκολα ανιχνεύσιμα από εχθρικά ραντάρ εδάφους ή αέρος. Σε αντίθεση με πλοία επιφανείας ή αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλά υψόμετρα, τα υποβρύχια αυτά μπορούν να εξαπολύσουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις, καταστρέφοντας στόχους υψηλής αξίας από τον ωκεανό μέσα σε λίγα λεπτά.

Η Ρωσία θα επιχειρεί συνολικά 11 υποβρύχια κλάσης Yasen, με τα 10 να είναι σχεδιασμένα στο σύγχρονο πρότυπο Yasen-M. Το πρώτο Yasen, το Severodvinsk, τέθηκε σε λειτουργία πριν από 10 χρόνια, ενώ το πρώτο Yasen-M, το Kazan, τέθηκε σε υπηρεσία το 2021. Η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κατασκευάσει ακόμη δύο μονάδες αυτής της κλάσης.

Τα Yasen-M είναι εξοπλισμένα με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα KTP-6 Monoblock, ο οποίος μειώνει το μέγεθος και τον θόρυβο, προσφέροντας τεχνολογίες αθόρυβης λειτουργίας. Αυτός ο αντιδραστήρας, παρόμοιος με αυτούς που ενσωματώνονται στα νέα υποβρύχια Columbia των ΗΠΑ, επιτρέπει συνεχή επιχειρησιακή υπηρεσία χωρίς την ανάγκη για ανεφοδιασμό καυσίμου.

Επιπλέον, τα Yasen-M διαθέτουν ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα σόναρ παγκοσμίως, το οποίο θεωρείται ανώτερο συγκριτικά με τα αντίστοιχα σόναρ των περισσότερων ρωσικών υποβρυχίων. Το εν λόγω σύστημα της Μόσχας θεωρείται εξίσου αποτελεσματικό με το σόναρ που χρησιμοποιείται στα αμερικανικά υποβρύχια κλάσης Virginia Block III.

#2 Κλάση Kilo

Στην συνέχεια θα μιλήσουμε για τα ρωσικά υποβρύχια Kilo, τα οποία παρά το γεγονός πως σχεδιάστηκαν την δεκαετία του '1980 στη Σοβιετική Ένωση, σήμερα επιχειρούν με βελτιωμένο κινητήρα, προηγμένο σύστημα μάχης και διάφορες τεχνολογίες μείωσης θορύβου. Μερικοί στις ΗΠΑ τα αποκαλούν «μαύρη τρύπα» λόγω της εντυπωσιακά αθόρυβης πλεύσης τους.

Την δεκαετία του 2010 το ρωσικό πολεμικό ναυτικό βελτίωσε κάποια υποβρύχια κλάσης Kilo στο εκσυγχρονισμένο πρότυπο Kilo 636.6. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά τρομερό. Τα ανανεωμένα σκάφη της Μόσχας θεωρούνται κάποια από τα πιο επικίνδυνα επιθετικά υποβρύχια στον κόσμο σήμερα, ενώ πιστεύεται πως αποτελούν άξιους ανταγωνιστές των αμερικανικών υποβρυχίων Virginia.

Τα υποβρύχια Kilo διαθέτουν προηγμένο σόναρ, όπως επίσης και ένα καινούργιο σύστημα ανίχνευσης και αποφυγής ναρκών. Σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία Rosoboronexport, χρησιμοποιούν κεραμικές ενώσεις ως «επίστρωση» για την επίτευξη ακόμη πιο αθόρυβης λειτουργίας. Αυτά τα υλικά απορροφούν τα ηχητικά κύματα, μη επιτρέποντας την αντανάκλαση σημάτων που εκπέμπουν εχθρικά σόναρ.

Τα Kilo μπορούν να εκτοξεύσουν τορπίλες με ακρίβεια μέσα σε μόλις 15 δευτερόλεπτα Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, τα υποβρύχια μπορούν να φέρουν 24 νάρκες, όλες εκ των οποίων μπορούν να εκτοξευθούν από τους 6 τορπιλοσωλήνες που διαθέτει το κάθε σκάφος.

#3 Κλάση Borei

Στο νούμερο τρίτο έχουμε το ρωσικό υποβρύχιο Borei, ένα αναβαθμισμένο πυρηνικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων, το οποίο ενσωματώνει μερικές από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες αθόρυβης λειτουργίας που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα.

To 2020 η Ρωσία υιοθέτησε το πρώτο από τα τουλάχιστον επτά αναβαθμισμένα Borei-A που αναπτύχθηκαν υπό την αιγίδα του προγράμματος Project 955A. Το δεύτερο, το Knyaz Oleg, ξεκίνησε να επιχειρεί και επίσημα έναν χρόνο αργότερα, το 2021. Άλλα τρία σκάφη τέθηκε σε λειτουργία τις χρονιές 2022, 2023 και 2024, ενώ το 2026 και το 2028 αναμένεται να υιοθετηθούν και τα δύο εναπομείναντα υποβρύχια τύπου Borei-A.

Αν και οι λεπτομέρειες αυτών των νέων σκαφών δεν αποκαλύφθηκαν για ευνόητους λόγους, αναφορές υποστηρίζουν ότι τα Borei-A διαθέτουν επικάλυψη απορρόφησης ήχου και ειδικά τοποθετημένο εξοπλισμό για σχεδόν αθόρυβη λειτουργία. Οι στρατιωτικοί ειδικοί πιστεύουν πως η Μόσχα ανέπτυξε την κλάση Borei-A με απόλυτη έμφαση στην αθόρυβη πλεύση, έτσι ώστε να δημιουργήσει τον απόλυτο stealth φονιά.

Τα υποβρύχια του προγράμματος Project 955A φέρουν έως 16 πυραύλους με μέγιστη εμβέλεια πυρός 9.300 χιλιομέτρων. Το τρομερό αυτό νούμερο σημαίνει πως τα σκάφη αυτά μπορούν να απειλήσουν ακόμη και την ενδοχώρα των ΗΠΑ από τεράστια απόσταση.

Τέλος να πούμε πως τα 955A συγκρίνονται συχνά με τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Columbia των ΗΠΑ, τα οποία ενσωματώνουν ηλεκτρική πρόωση, πολύ πιο αθόρυβη από τα παλαιότερα υδραυλικά συστήματα. Τα Columbia χρησιμοποιούν επίσης drones αναγνώρισης που εκτοξεύονται από σωλήνες πυραύλων, επιτρέποντας ασφαλέστερη επιτήρηση σε επικίνδυνες περιοχές.

#4 Κλάση Typhoon - Akula

Στο νούμερο τέσσερα έχουμε τα υποβρύχια Typhoon της Ρωσίας, τα οποία αν και πλέον δεν βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία, θεωρούνταν κάποια από τα πιο «φοβερά» σοβιετικά όπλα κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Με μήκος σχεδόν δύο γηπέδων ποδοσφαίρου παραμένουν μέχρι και σήμερα τα μεγαλύτερα υποβρύχια που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Τα Typhoon μπορούσαν να φέρουν έως 20 βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με 200 πυρηνικές κεφαλές ο καθένας. Διέθεταν το σύστημα εκτόξευσης D-19, το οποίο σχεδιάστηκε με την σειρά του για να εκτοξεύει τους βαλλιστικούς πυραύλους R-39 εμβέλειας έως 10.000 χιλιομέτρων.

Τα θρυλικά σοβιετικά Typhoon σχεδιάστηκαν για να επιχειρούν στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική, με δυνατότητες διάρρηξης πάγου η πλεύσης κάτω από αυτόν.

Σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσουμε πως το όνομα Typhoon χρησιμοποιούνται από το ΝΑΤΟ και για μία άλλη κλάση σοβιετικών υποβρυχίων, την κλάση Akula του προγράμματος Project 971. Αυτά τα υποβρύχια αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο του Πενταγώνου τη δεκαετία του 1980. Τα Αkula, ιδιαίτερα οι εκδόσεις Akula II και III, διέθεταν προηγμένες τεχνολογίες αθόρυβης λειτουργίας και ένα μοναδικό σύστημα ανίχνευσης , το SOKS, που εντόπιζε αλλαγές στη θερμοκρασία και την αλατότητα με σκοπό τον εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων.

Η εμφάνιση των Akula πιθανότατα ενέπνευσε το Αμερικανικό Ναυτικό να επιταχύνει την ανάπτυξη των υποβρυχίων Seawolf και Virginia.

#5 Κλάση Delta IV

Για το τέλος κρατήσαμε μία κλάση ρωσικών υποβρυχίων όχι τόσο γνωστή αλλά εξίσου φονική: την κλάση Delta IV. Το Ρωσικό Ναυτικό εξακολουθεί να λειτουργεί έξι πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Delta IV, σχεδιασμένα να περιπολούν κρυφά στα σκοτεινά βάθη του ωκεανού, θέτοντας τις ΗΠΑ σε κίνδυνο καταστροφικής πυρηνικής επίθεσης.

Τα Delta IV φέρουν τον πύραυλο RSM-54 Makeyev, έναν βαλλιστικό πύραυλο τριών σταδίων και υγρού καυσίμου εμβέλειας 8.400 χιλιομέτρων. Πιστεύεται ότι μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές σε πολλαπλά οχήματα επανεισόδου, δηλαδή οχήματα MIRV. Όπως τα Typhoon, τα Delta IV είναι σχεδιασμένα για αποστολές διάρρηξης πάγου στην Αρκτική, από όπου μπορούν μάλιστα να εξαπολύσουν και επίθεση κατά της αμερικανικής ενδοχώρας.

Δεδομένων όλων αυτών, τα ρωσικά υποβρύχιων κλάσης Yasen και Delta IV θέτουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ΝΑΤΟ σήμερα. Τα πυρηνικά οπλισμένα αυτά σκάφη μπορούν να εκτοξεύσουν καταστροφικούς βαλλιστικούς πυραύλους από απόμακρα σημεία της παγωμένης Αρκτικής. Αν δεν καθιστά αυτό ένα υποβρύχιο φονικό, τότε δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ