Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Θρίλερ με την επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία-Η Μόσχα απαίτησε ρωσικά μαχητικά να τον συνοδεύσουν στην Άγκυρα

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναβάλλει την επίσκεψή του στην Άγκυρα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια λόγω των έκτακτων απαιτήσεών του, μια εκ των οποίων είναι η συνοδεία του με ρωσικά μαχητικά λόγω του φόβου επιχείρησης κατάρριψης του από το ΝΑΤΟ, ενώ ζητήθηκε να κλείσουν και τα ραντάρ των Τούρκων κατά την παραμονή του στην χώρα.

Πολλοί λόγοι έχουν προβληθεί από τις ρωσικές αρχές. Κάποιοι είπαν ότι ο Πούτιν αποφεύγει τις χώρες που δεν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Άλλοι ανέφεραν ως λόγο τις ρωσικές εκλογές νωρίτερα φέτος. Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Ρωσία είπαν στο Middle East Eye, ότι οι συνθήκες της επίσκεψης του Πούτιν στην Άγκυρα ήταν ο κύριος λόγος για τη συνεχή καθυστέρηση.

Αυτές οι πηγές ανέφεραν ότι ο Πούτιν ήθελε να πετάξει στην Τουρκία συνοδευόμενος από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και ανέφεραν ότι ανησυχεί για την ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπήσει το αεροσκάφος του κατά την διαδρομή πτήσης στην Άγκυρα.

Το αίτημα της Μόσχας να πετάξουν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και πιθανώς να προσγειωθούν σε τουρκικό έδαφος περιπλέκεται από το γεγονός ότι τα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ στη χώρα θα μπορούσαν να εντοπίσουν τέτοια αεροσκάφη ως εχθρικούς στόχους.

Άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες είπε ότι η Τουρκία δεν θα κλείσει τα συστήματα του ΝΑΤΟ για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ρωσίας

Σε πρόσφατες συνομιλίες για την επίσκεψη, Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην άφιξη του Πούτιν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, πηγές ανέφεραν ότι το αίτημα για παρουσία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών σε τουρκικό έδαφος, έκανε πολύ δύσκολο τον χρόνο και την οργάνωση της επίσκεψης.

Ο Πούτιν επισκέφθηκε την Άγκυρα για τελευταία φορά το 2014.

Δύο πρώην Τούρκοι πρεσβευτές που στο παρελθόν συμμετείχαν στενά στο διπλωματικό πρωτόκολλο σχετικά με επισκέψεις ξένων αρχηγών κρατών είπαν ότι το αίτημα της Ρωσίας ήταν πολύ ασυνήθιστο.

«Η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να στείλει πολεμικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν ξένους αρχηγούς κρατών ως χειρονομία καλής θελήσεως», είπε ένας από τους πρώην πρεσβευτές.

«Τούτου λεχθέντος, δεν θυμάμαι καμία επίσκεψη όπου αρχηγοί ξένων κρατών να ήθελαν να φέρουν μαζί τους τα πολεμικά αεροσκάφη της χώρας τους», ανέφερε ο δεύτερος.

Ένας τρίτος πρώην Τούρκος πρεσβευτής είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που να διέπει ένα τέτοιο αίτημα και ότι όλα είναι ανοιχτά για συζήτηση.

Ωστόσο, οι απαιτήσεις της Ρωσίας δεν περιορίζονται στην παρουσία ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών.

Ρώσοι αξιωματούχοι διαμαρτύρονται επίσης ότι τα τρία μεγαλύτερα ξενοδοχεία στην Άγκυρα, το Hilton, το Sheraton και το JW Marriott, είναι επιχειρήσεις ιδιοκτησίας των ΗΠΑ.

Η Μόσχα θεωρεί τις αλυσίδες ξενοδοχείων των ΗΠΑ ως μη ασφαλείς για τον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Αυτό εγείρει την πιθανότητα η Άγκυρα να παράσχει έναν κυβερνητικό ξενώνα για να φιλοξενήσει τον Πούτιν, ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο πρωτόκολλο χωρίς πρόσφατο προηγούμενο.

Πηγές που μίλησαν σε αραβικό ΜΜΕ πέρυσι, ανέφεραν ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια του Πούτιν μπορεί να έπαιξαν ρόλο στις συνεχείς αναβολές της επίσκεψής του στην Άγκυρα.

Από τη στιγμή που η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οι Ρώσοι αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για πιθανές απόπειρες κατά της ζωής του Πούτιν ή όσων είναι μαζί του.

Με την πρώτη ματιά, οι ανησυχίες της Ρωσίας για τις αλυσίδες ξενοδοχείων μπορεί να φαίνονται δικαιολογημένες, αλλά ο Πούτιν δεν χρειαστεί να μείνει σε ξενοδοχείο εάν επισκεφθεί την Τουρκία μόνο για μια μέρα.

Για παράδειγμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, έφτασε στη χώρα το μεσημέρι και έφυγε από τη χώρα το βράδυ αφού συμμετείχε σε μια σειρά συναντήσεων.

Αραβικά ΜΜΕ, ζήτησαν σχολιασμό από Ρώσους αξιωματούχους αλλά δεν έλαβαν απάντηση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει. Αν και η Τουρκία και η Ρωσία έχουν στρατηγικές σχέσεις που βασίζονται στην ενέργεια, το εμπόριο και τον τουρισμό, βιώνουν κατά καιρούς σκαμπανεβάσματα.
Νωρίτερα φέτος, ο Πούτιν επέκρινε την Άγκυρα για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Η Μόσχα είναι επίσης αναστατωμένη με το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο διέκοψε σε μεγάλο βαθμό τις συναλλαγές με τη Ρωσία μετά τις δευτερεύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, οι οποίες απείλησαν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συναλλάσσονταν με ρωσικές τράπεζες.

Αυτή η κίνηση οδήγησε στην απώλεια ορισμένων διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ορισμένοι ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι, η Μόσχα θέλει να κατασκευάσει ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη μετά τον πυρηνικό σταθμό που κατασκεύασε στο Ακούγιου, αλλά οι Τούρκοι δεν προχωρούν την συνεργασία αυτή, κάτι που θεωρείται δείγμα αλλαγής στάσης της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Ρωσία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από τις ΗΠΑ-Ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35S εναντίον Ισραηλινών και Αμερικανικών F-35 με Ρώσους πιλότους;

Από ώρα σε ώρα η ισραηλινή επίθεση ενώ “ακροβολίστηκε” ο ιρανικός στόλος για να μην καταστραφεί εντός Ναυστάθμων καθώς...