Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικά ΜΜΕ: Πάνω από το 50% του ελληνικού πληθυσμού υποστηρίζει την Ρωσία - Η προπαγάνδα και ο εκφοβισμός

Η πλειοψηφία των Ελλήνων κατοίκων υποστηρίζει τη Ρωσία, λέει ο Δημήτρης Πατέλης, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μέλος της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας (WAP), όπως γράφει το γερμανόφωνο Russia Today που επικαλείται το Ria Novosti.
 
«Ακόμη και οι επίσημες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συμπάθεια για τη Ρωσία δεν πέφτει κάτω από το 50 τοις εκατό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας καθηγητής.

Μέλη του WAP, το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους διαφόρων πολιτικών δυνάμεων από διαφορετικές χώρες, ταξίδεψαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ (LPR) για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο Ντονμπάς και τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Πατέλη, αυτή η συμπάθεια ευνοείται από μια σειρά από λόγους, από τους οποίους κυριαρχεί ο ιστορικός: 

«Για διάφορους λόγους, οι ελπίδες του λαού μας για απελευθέρωση ήταν ήδη συνδεδεμένες με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επιπλέον, συνδέεται με την αντιφασιστική Μεγάλη Νίκη του Κόκκινου Στρατού και της Σοβιετικής Ένωσης».

 

«Στην Ελλάδα, έχω την ιδέα, ότι η πλειονότητα του λαού είναι υπέρ της Ρωσίας, για διάφορους λόγους, ξεκινώντας από το γεγονός ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι ελπίδες του λαού μας για απελευθέρωση ήταν συνδεδεμένες με τη Ρωσία. Με τον ρωσικό λαό τότε, να συνδέεται με την αντιφασιστική Μεγάλη Νίκη του Κόκκινου Στρατού και γενικά, ακόμη και τέτοιες επίσημες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό συμπάθειας για τη Ρωσία δεν πέφτει κάτω από το 50%» είπε ο κ. Πατέλης.
 
 
Διευκρίνισε ότι τα μέλη της οργάνωσης έθεσαν ως στόχο να φέρουν πληροφορίες όχι μόνο σε εκείνο το μέρος του πληθυσμού που είναι έτοιμο να τις ακούσει και επικρίνει την επίσημη ενημέρωση και προπαγάνδα, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος που χειραγωγείται.
 
«Οι χειριστές εργάζονται με γνώση, πολύ επίμονα και, θα έλεγα, σε επιστημονική και τεχνική βάση. Σήμερα πρέπει να επεκτείνουμε το έργο μας και να ανατρέψουμε την κατάσταση, να πείσουμε τους ανθρώπους για την πραγματική κατάσταση», τόνισε.

Προπαγάνδα και εκφοβισμός 

Στην Ευρώπη γίνονται προσπάθειες εκφοβισμού πολιτών που θέλουν να επικοινωνούν με την Ρωσία, λέει ο κ. Πατέλης: «Από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, υπήρχε οδηγία ότι δεν έπρεπε να καλούμε Ρώσους συναδέλφους και επιστήμονες να συνεργαστούν στα πανεπιστήμια.

Εξήγησε ότι ορισμένοι πολίτες φιλικοί προς στην Ρωσία και ρωσόφωνοι δέχονται επίσης άμεσες απειλές από Ουκρανούς εθνικιστές που ζουν στην Ευρώπη: “Ένας νεαρός φοιτητής βρήκε ένα σημείωμα στα ουκρανικά με φασιστικό περιεχόμενο στην πόρτα. Ουκροναζί επιτίθενται σε ρωσόφωνους σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης.” 

Και συνέχισε: «Δεν με απείλησαν άμεσα. Λοιπόν, υπάρχουν έμμεσες μορφές, για παράδειγμα προσπάθησαν να σαμποτάρουν τις διαλέξεις και τις ομιλίες μου. Προσπαθούν γενικά να δυσφημήσουν ανθρώπους σαν εμένα ως υποτιθέμενους πράκτορες. Προσπαθούν να καταστρέψουν την προσωπικότητα».

Ανέφερε επίσης ότι και "Έλληνες πολιτικοί της αντιπολίτευσης καλούν επίσης την Ελλάδα να στηρίξει τον αγώνα της Ρωσίας κατά του ναζισμού" αναφερόμενος στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, πρώην μέλος του κόμματος Σύριζα, που ίδρυσε το κόμμα Λαϊκή Ενότητα και το «Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης» μετά την παραίτησή του, ο οποίος επισκέφτηκε στις 9 Μαΐου το μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1941-44, που ανεγέρθηκε στην Αθήνα. Ο Λαφαζάνης βλέπει την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία ως μια νέα μάχη κατά του ναζισμού και πιστεύει ότι η Ρωσία θα κέρδιζε:

 

Ο Παν. Λαφαζάνης προέβη σε δηλώσεις προς τα παρευρισκόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: “Η Ρωσία έχει δίκιο σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τον πόλεμο στην Ουκρανία επιδίωξανπροετοίμασαν από το πραξικόπημα Μέινταν του 2014 στο Κίεβομεθόδευσανοργάνωσαν και τώρα συνεχίζουν και κλιμακώνουν στα όρια ενός Γ’ ολέθριου παγκόσμιου πολέμου, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι πλέον αμερικανόδουλες κυβερνήσεις της ΕΕ και της Δύσης".

Καλασε επίσης την Ελλάδα να τερματίσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία και να συνεργαστεί με τη Ρωσία: "Δεν κοιτάμε μόνο το παρελθόν, αλλά και το παρόν και το μέλλον. Σήμερα και αύριο είναι κρίσιμο να σταθούμε δίπλα στον ρωσικό στρατό στη μάχη που δίνει στην Ουκρανία. Η Ελλάδα πρέπει να άρει τις κυρώσεις πρέπει να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία Ναζί και πρέπει να συνεργαστούν με τη Ρωσία».

«Είμαστε φίλοι της Ρωσίας. Αυτή είναι η προοπτική για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ