ρωσικοί Iskander στο Λένινγκραντ
Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Στα ύψη το ατομικό «θερμόμετρο»-Η Μόσχα μεταφέρει πυρηνικούς Iskander στο Λένινγκραντ ενώ η Πολωνία ζητά αμερικανικά πυρηνικά όπλα

Το πυρηνικό θερμόμετρο στην ανατολική Ευρώπη χτυπάει κόκκινο εξαιτίας της απόφασης της Μόσχας να ενισχύσει περαιτέρω την στρατιωτική περιφέρεια του Λένινγκραντ με τέτοια όπλα και την δήλωση του Πολωνού προέδρου ότι η Βαρσοβία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει νατοϊκούς θερμοπυρηνικούς πυραύλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμερικανικά Πυρηνικά στην Πολωνία;

Πιο συγκεκριμένα, ο Πολωνός πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα δήλωσε σε συνέντευξή του με πολωνικό μέσο πως «η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ. Πρόσφατα, μετέφερε πυρηνικά όπλα της και στην Λευκορωσία».

«Εάν οι σύμμαχοί μας αποφασίσουν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στην επικράτειά μας για να ενισχυθεί η άμυνα του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά, τότε είμαστε έτοιμοι για αυτό» τόνισε.

Ο Ντούντα εξήγησε πως η Βαρσοβία βρίσκεται σε συζητήσεις εδώ και καιρό με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μία νέα πολιτική «πυρηνικού διαμοιρασμού», ωστόσο δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες στους δημοσιογράφους.

Η αποκάλυψή του έγινε λίγο αφότου ο Πολωνός ηγέτης επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και συνάντησε τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. 

Ρωσικά Πυρηνικά στο Καλίνινγκραντ

Πηγές εντός του ρωσικού υπουργείου άμυνας ενημέρωσαν ρωσικά μέσα πως το Κρεμλίνο ενισχύει την νέα στρατιωτική περιφέρεια του Λένινγκραντ με μία μονάδα βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M εξοπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές.

Νωρίτερα εντός του έτους ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επαναφορά της στρατιωτικής περιφέρειας του Λένινγκραντ, στην οποία υπάγεται μεταξύ άλλων και η περιοχή του Καλίνινγκραντ. Η νέα περιφέρεια αναγεννήθηκε ως μία προσπάθεια της Μόσχας να απαντήσει στην συνεχή επέκταση του ΝΑΤΟ στην βόρεια Ευρώπη, δηλαδή στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην δυτική συμμαχία.

Ο Ρώσος υπουργός άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε δηλώσει πως «εξαιτίας της ενίσχυσης της νατοϊκής στρατιωτικής παρουσίας κοντά στα ρωσικά σύνορα και της επέκτασης της συμμαχίας μέσω της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας σε αυτήν, έχουμε κάνει βήμα για την ενίσχυση των ομάδων στρατευμάτων στις βορειοδυτικές και δυτικές στρατηγικές κατευθύνσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ρωσική στρατιωτική περιφέρεια Λένινγκραντ υπάγονται πλέον η περιοχή του Καλίνινγκραντ, η αυτόνομη περιοχή της Γιαμαλίας, το Νόβγκοροντ, το Μούρμανσκ, η Βόλογκντα, το Αρχάγγελσκ, η Δημοκρατία της Καρελίας, η Δημοκρατία των Κόμι, η πόλη της Αγίας Πετρούπολης και φυσικά το ίδιο το Λένινγκραντ.

Πολύ πριν εμφανιστεί η είδηση μεταφοράς πυρηνικών πυραύλων Iskander-M στο Λένινγκραντ η Ρωσία είχε ανακοινώσει πως θα μετέφερε πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία. Τον Δεκέμβριο του 2023 ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο είχε επιβεβαιώσει πως η διαδικασία μεταφοράς είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς.

χάρτης - ρωσική στρατιωτική περιφέρεια Λένινγκραντ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ