Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ο Πούτιν έχει ένα παμπόνηρο σχέδιο! Κατάσχεση και κατάκτηση

Το Κρεμλίνο έχει μετατρέψει τις απαλλοτριώσεις σε νέο όπλο για το 2024. Η ρωσική κυβέρνηση απείλησε να κατάσχει δυτικά περιουσιακά στοιχεία στο έδαφός της εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σειρά τους δεσμεύσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει από την εισβολή στην Ουκρανία . Ταυτόχρονα, ασκεί πίεση στους πολίτες της μέσω της οικειοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων, εάν καταδικαστούν για κριτική στον ρωσικό στρατό ή για αποφυγή του στρατεύματος.

Παραδόξως, αυτή η δημευτική πολιτική συμπίπτει με ένα κύμα μερικών ιδιωτικοποιήσεων που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να προσπαθήσει να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από το κράτος για να πληρώσει για τον πόλεμο του με το Κίεβο. Αυτά τα νέα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την ενίσχυση της υποστήριξης από τους Ρώσους που επωφελήθηκαν από την ανοιχτή επίδειξη της πίστης τους στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν,όπως αναφέρει η γράφει η El Pais .
 

Ταυτόχρονα, η ρωσική κυβέρνηση ασκεί πίεση στους δικούς της πολίτες, κατάσχοντας τα αγαθά και τα περιουσιακά τους στοιχεία, εάν επικρίνουν τον ρωσικό στρατό ή προσπαθούν να ξεφύγουν από την κινητοποίηση. Παραδόξως, η πολιτική δήμευσης εφαρμόστηκε παράλληλα με ένα κύμα μερικών ιδιωτικοποιήσεων μέσω των οποίων το Κρεμλίνο προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του εναντίον του Κιέβου. Η νέα πηγή εισοδήματος χρησιμοποιείται επίσης για να κερδίσει την υποστήριξη των Ρώσων που επωφελήθηκαν από τη δημόσια επίδειξη της πίστης τους στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

https://www.youtube.com/watch?v=4Jp34tvYCC8

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γερουσία των ΗΠΑ έχει ήδη εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την αναδιανομή των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία, προκαλώντας οργή στο Κρεμλίνο, το οποίο έχει δεσμευτεί να εισαγάγει παρόμοια μέτρα ως απάντηση. Η Μόσχα έχει απειλήσει ότι τα δυτικά περιουσιακά στοιχεία που είναι μπλοκαρισμένα στη Ρωσία θα παραμείνουν για πάντα στα χέρια του Κρεμλίνου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti εκτιμά ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Δύσης σε ρωσικούς λογαριασμούς ανέρχονται σε 288 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα νούμερα, ωστόσο, είναι παραπλανητικά: από τα 223 δισεκατομμύρια δολάρια που αποδίδονται σε ευρωπαϊκές χώρες, τα 98,3 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από την Κύπρο, έναν φορολογικό παράδεισο που χρησιμοποιείται συχνά από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας για να αποφύγουν ορισμένες από τις κυρώσεις που επιβάλλονται από τη Δύση.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους του Κρεμλίνου πριν από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, έχει περιουσιακά στοιχεία κλειδωμένα στη Ρωσία αξίας μόλις 17,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Κρεμλίνο: «Το τι θα κάνουμε με τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι δική μας δουλειά»

 

Πολλές από τις δυτικές εταιρείες που δεν αποχώρησαν από τη ρωσική αγορά τους πρώτους μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, όπως η McDonald's ή η Inditex, επέλεξαν να μεταβιβάσουν τις θυγατρικές τους σε Ρώσους εταίρους και προμηθευτές σε μειωμένες τιμές με δυνατότητα επιστροφής στο μέλλον - μια απόφαση που παραμένει σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο έχει κάνει τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα για τις δυτικές εταιρείες. «Αν μια εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, τότε εμπίπτει στην κατηγορία των κακών εταιρειών. Το τι θα κάνουμε στη συνέχεια με τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι δική μας δουλειά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο

Οι πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες ήταν αυτές που επηρέασαν τις εταιρείες Danone, Rolf, μια από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στη χώρα, και τη ζυθοποιία Baltika, η οποία ανήκει στον όμιλο Carlsberg. Ο έλεγχος μιας ρωσικής θυγατρικής της εταιρείας Danone μεταβιβάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στον ανιψιό του Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτη της Τσετσενίας.

Ο Yakub Zakriev δεν είναι μόνο ο νέος διευθυντής της εταιρείας Danone Ρωσία, αλλά και ο υπουργός γεωργίας στη δημοκρατία των βουνών του Καυκάσου. «Μας έκλεψαν την επιχείρησή μας στη Ρωσία και δεν θα τους βοηθήσουμε να τη νομιμοποιήσουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Carlsberg, Jacob Aarup-Andersen, το περασμένο φθινόπωρο. Η δανική εταιρεία επαναταξινόμησε τα κέρδη της ρωσικής θυγατρικής ως χρήματα που οφείλει στη ρωσική κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέοι Ρώσοι εκατομμυριούχοι "που θα γίνουν πηγή πατριωτικής υποστήριξης"

 

Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο ανέλαβε τον έλεγχο άλλων μεγάλων ρωσικών εταιρειών αφού οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν –ή αναγκάστηκαν από τις αρχές– να απαλλαγούν από αυτές και να φύγουν από τη χώρα. Ανάμεσά τους η τράπεζα Tinkoff και η τεχνολογική εταιρεία Yandex, η οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ένας από τους μεγάλους ανταγωνιστές της Google. Αυτές οι εθνικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, παρόμοιες με τις διαδικασίες που έλαβαν χώρα τα πρώτα χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, φαίνεται να συμβαδίζουν, αλλά στην πραγματικότητα «μπορούν να είναι πολύ συμβατές και ο συνδυασμός τους μπορεί να φέρει σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα », σύμφωνα με έναν ειδικό του Carnegie Center.

Ενώ οι βασικές εταιρείες εξαγοράζονται από κρατικές τράπεζες, τα μη στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία (ιδίως η καταναλωτική αγορά) αναδιανέμονται σε ευνοϊκές τιμές σε πλούσιους Ρώσους και άτομα της διοίκησης και των δυνάμεων ασφαλείας - «αυτοί που παραμένουν στη Ρωσία με την ελπίδα ότι θα εκμεταλλευτούν τη μαζική έξοδο και θα γίνουν πηγή πατριωτικής υποστήριξης», όπως περιέγραψε ο Ρώσος πρώην υπουργός Οικονομικών που τώρα ηγείται της Yandex, Alexei Kudrin.

Οι ρωσικές αρχές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τις κατασχέσεις ως όπλο εσωτερικής καταστολής . Η ρωσική Δούμα εισήγαγε νόμο βάσει του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών που επικρίνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούν να δημευθούν. «Όποιος προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία και την προδώσει πρέπει να λάβει την τιμωρία που του αξίζει και να αποζημιώσει τη ζημιά που προκλήθηκε στη χώρα με την περιουσία του», δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Viacheslav Volodin.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ