Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Αιφνιδίασε και πάλι την δύση ο Πούτιν - Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-500 ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ καταστρέφει πλέον υπερηχητικούς στόχους από ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Defense News, το ρωσικό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-500 Prometheus, που είναι η τελευταία γενιά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας, έχει πλέον την ικανότητά να αναχαιτίζει και να καταστρέφει υπερηχητικούς στόχους, μετά από μια ολοκληρωμένη σειρά δοκιμών που διεξήγαγε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Το S-500 Prometheus είναι η τελευταία γενιά συστημάτων αεράμυνας πλήρως σχεδιασμένα και αναπτυγμένα από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Η τελική φάση των δοκιμών του S-500 πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2024, δείχνοντας την ακρίβεια και τις προηγμένες δυνατότητες του συστήματος.

Ο Προμηθέας δέσμευσε με επιτυχία και κατέστρεψε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-29RMU2 Sineva, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το Tula, ένα  πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, από τη θάλασσα του Λαπτέφ.

Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε πάνω από το εκπαιδευτικό κέντρο Chizha που βρίσκεται στην περιοχή του Αρχάγγελσκ.

Ποιες ήταν οι φάσεις εκτόξευσης του πυραύλου του συστήματος S-500

Οι φάσεις δοκιμών του συστήματος S-500 σχεδιάστηκαν σχολαστικά για να επικυρωθούν οι επιχειρησιακές του προδιαγραφές, ιδιαίτερα η ικανότητά του να αντιμετωπίζει υπερηχητικά όπλα ( ειδικά αυτά των ΗΠΑ), τα οποία αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόοδο στη σύγχρονη τεχνολογία πολέμου.

Αυτά τα όπλα, γνωστά για την υψηλή ταχύτητα, την ικανότητα ελιγμών και την ικανότητά τους να αποφεύγουν τα παραδοσιακά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, αποτελούν μια νέα πρόκληση στο πεδίο της μάχης.

Η επιτυχής αναχαίτιση του πυραύλου Sineva, ενός  υπερηχητικού στόχου, υπογραμμίζει τις δυνατότητες του Προμηθέα να ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητες αεράμυνας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το S-500 Prometheus έχει εκπληρώσει όλες τις αναμενόμενες παραμέτρους επιδόσεων κατά τη διάρκεια των δοκιμών, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητά του να αντιμετωπίσει τόσο τις υπάρχουσες όσο και τις μελλοντικές εναέριες απειλές.

“Η ικανότητα του συστήματος να εμπλέκει υπερηχητικούς στόχους σηματοδοτεί ουσιαστικά ένα σημαντικό ορόσημο στην τεχνολογία αεράμυνας, τοποθετώντας τη Ρωσία στην πρώτη γραμμή των δυνατοτήτων πυραυλικής άμυνας”, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοινώνοντας τα σχέδια του για την έναρξη της ανάπτυξης του συστήματος S-500 Prometheus στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις του από φέτος.

Ενίσχυση του συστήματος αεράμυνας της Ρωσίας από τον Πούτιν δείχνει τι έρχεται το επόμενο διάστημα 

Η ενσωμάτωση του Προμηθέα στο στρατιωτικό οπλοστάσιο της Ρωσίας αναμένεται να ενισχύσει το δίκτυο αεράμυνας της χώρας, παρέχοντας ένα προηγμένο επίπεδο προστασίας έναντι ενός ευρέος φάσματος εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων drones, αεροσκαφών stealth και βαλλιστικών πυραύλων.

Η ανάπτυξη του S-500 Prometheus, του προηγμένου συστήματος αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας της Ρωσίας, ξεκίνησε στις αρχές του 21ου αιώνα.

Η ανάπτυξή του ανακοινώθηκε επίσημα στα τέλη της δεκαετίας του 2000, για τη δημιουργία ενός συστήματος ικανού να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους, αεροσκάφη και πιθανώς υπερηχητικούς στόχους.

Το σύστημα S-500 έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώνει και τελικά να αντικαθιστά τα συστήματα S-300 και S-400, ενσωματώνοντας προηγμένες τεχνολογίες που του επιτρέπουν να δεσμεύει στόχους σε μεγαλύτερα υψόμετρα και μεγαλύτερες αποστάσεις.

Η ανάπτυξη του συστήματος χαρακτηρίστηκε από μια σειρά δοκιμών και αξιολογήσεων, που οδήγησαν στην αναμενόμενη ανάπτυξή του στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ενώ οι συγκεκριμένες ημερομηνίες για την έναρξη της ανάπτυξής του ποικίλλουν, είναι σαφές ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, με βασικά ορόσημα στις δοκιμές και την ανάπτυξη να αναφέρονται στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2010 και στις αρχές της δεκαετίας του 2020.

Το S-500 Prometheus διακρίνεται για τα αξιοσημείωτα τεχνικά χαρακτηριστικά του, προσαρμοσμένα για να ενισχύσουν τις ικανότητες εμπλοκής ενάντια στις πιο εξελιγμένες εναέριες απειλές. Στον πυρήνα της επιχειρησιακής του ικανότητας βρίσκεται η ικανότητα του συστήματος να εμπλέκει στόχους σε εκτεταμένες εμβέλειες και μεγάλα υψόμετρα, μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τους προκατόχους του.

Συγκεκριμένα, το S-500 έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει και να αναχαιτίζει αερομεταφερόμενους στόχους σε απόσταση έως και 600 χιλιομέτρων, βεληνεκές που επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό και την εμπλοκή των εισερχόμενων απειλών πολύ πριν φτάσουν σε κρίσιμες υποδομές ή στρατιωτικά μέσα.

Επιπλέον, διαθέτει επιχειρησιακό ύψος έως και 200 χιλιομέτρων, επιτρέποντάς του να καταστρέφει στόχους στο κοντινό διαστημικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, επεκτείνοντας έτσι το πεδίο της μάχης στο διάστημα.

Επιπλέον, το σύστημα Prometheus ενσωματώνει προηγμένη τεχνολογία ραντάρ και δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου, διασφαλίζοντας απρόσκοπτη ανίχνευση, παρακολούθηση και εμπλοκή πολλαπλών στόχων ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών stealth και πυραύλων που χρησιμοποιούν τεχνολογία χαμηλής παρατήρησης για την αποφυγή ανίχνευσης.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η ικανότητά του να αναχαιτίζει υπερηχητικούς πυραύλους, που ταξιδεύουν με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 5 Mach.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός συνδυασμού εξελιγμένων αισθητήρων, πυραύλων αναχαίτισης υψηλής ταχύτητας και τεχνολογίας υπολογιστών αιχμής που υπολογίζει τα μαθήματα αναχαίτισης σε πραγματικό χρόνο.

Τα συστήματα του S-500 είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα πρόωσης, που επιτρέπουν ταχεία επιτάχυνση και υψηλή ευελιξία, απαραίτητα για την εμπλοκή ταχέως κινούμενων και ευέλικτων υπερηχητικών απειλών.

Αυτή η ολοκληρωμένη σειρά τεχνικών χαρακτηριστικών τοποθετεί το S-500 Prometheus ως ένα τρομερό σύστημα αεράμυνας ικανό να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα εναέριων κινδύνων, διασφαλίζοντας τον εναέριο χώρο με απαράμιλλη αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές