Ρωσία

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην αναπτύξουν πυραύλους στην Ευρώπη

 

Ο διευθυντής του Τμήματος Μη Διάδοσης και Ελέγχου Όπλων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε τις παρατηρήσεις την Τρίτη.

«Το μονομερές μορατόριουμ της Ρωσίας για την ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στη ξηρά συνδέεται άμεσα με αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ σε αυτό το θέμα. χωρίς ν' αφήνουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία», σημείωσε σε συνέντευξή του σε Ρώσους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία θα αναπτύξει παρόμοια όπλα ως απάντηση στην πιθανή ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς από την Ουάσιγκτον στην Ευρώπη, αναφέρει το ΤΜΔΕΟ.

Ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι η σημερινή αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ πυροδοτήθηκε από την Ουάσιγκτον.

«Γενικά, δεδομένων των πτυχών της τρέχουσας αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών μας, η οποία προκλήθηκε από την Ουάσιγκτον, η Ρωσία πρέπει να λάβει ορισμένα βήματα στον στρατηγικό τομέα που απομακρύνουν, ή τουλάχιστον μειώνουν τις υπάρχουσες και αναδυόμενες ανισορροπίες. Κατά την άποψή μου, τέτοια βήματα περιλαμβάνουν την απόφαση για ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία ως απάντηση στην πρακτική του ΝΑΤΟ για «κοινές πυρηνικές αποστολές», καθώς και την πιθανή απόσυρση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), με στόχο να αντικατοπτρίσει τη στάση που τηρήθηκε σχετικά με το έγγραφο των ΗΠΑ», τόνισε ο Γερμακόφ.

Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε ολομέλεια της Λέσχης Συζήτησης Valdai ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ανακαλέσει την επικύρωση της CTBT επειδή οι ΗΠΑ απέτυχαν να επικυρώσουν το έγγραφο. Εναπόκειται στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή του κοινοβουλίου) να λάβει μια απόφαση, πρόσθεσε ο πρόεδρος. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin, με τη σειρά του, δήλωσε ότι η κίνηση για ανάκληση της επικύρωσης της CTBT ήταν πλήρως σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ