Ρωσία

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολλές συνέπειες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο επαναπροσδιορισμός  και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της Ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας , με τους πόρους της να μην είναι ανεξάντλητοι, αφού οι στρατιωτικές επιχειρήσεις "τρέχουν¨" και ως εκ τούτου οτιδήποτε σχετίζεται με αυτές "περνάει" ως πρώτη προτεραιότητα για την Μόσχα.

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"

Συνέπεια της παραπάνω ιεράρχησης είναι "να "παγώσει" η ανάπτυξη του νέου πυραύλου Zmeevik,καθώς και μια σειρά άλλων έργων", όπως επισημαίνει σε σχετικό του άρθρο Διεθνές ΜΜΕ, αναφέροντας:

"Έγινε γνωστό μόλις πριν από ένα χρόνο ότι οι Ρώσοι εργάζονταν για τη δημιουργία του νέου βαλλιστικού αντιπλοϊκού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς του "Zmeevik", αν και πιθανότατα ήταν ένα έργο που κληρονόμησαν οι Ρώσοι από την ΕΣΣΔ.

Το Κρεμλίνο αποφάσισε να σταματήσει τις εργασίες για τον εν λόγω πύραυλο.

Αυτό αναφέρει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο δικές του πηγές, ενώ δεν πρόκειται μόνο για ένα συγκεκριμένο έργο, αλλά για μια σειρά από άλλες εξελίξεις που βρίσκονται σε αρχικά στάδια ανάπτυξης.

«Οι εργασίες στο έργο Zmeevik έχουν παγώσει, καθώς τώρα όλες οι προσπάθειες της αμυντικής βιομηχανίας στοχεύουν στη βελτίωση όλων αυτών των πυραυλικών όπλων που ήδη βρίσκονται σε υπηρεσία», γράφει το TASS, το οποίο προηγουμένως περιέγραφε αυτον τον πύραυλο ως «τον δολοφόνο των αεροπλανοφόρων».

Το project "Zmeevik" και οι ομοιότητες του με τον Κινεζικό πύραυλο "Dong-Feng 21 D"

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες για τον αντιπλοϊκό πύραυλο Zmeevik έγιναν γνωστές τον Ιούλιο του 2022, με τη σημείωση ότι βρισκόταν υπό ανάπτυξη για «αρκετό καιρό».

Ίσως, όπως σε πολλές περιπτώσεις, αυτό το έργο έχει τις ρίζες του στην ΕΣΣΔ.

Αναφέρθηκε επίσης εκείνη την εποχή ότι ο πύραυλος Zmeevik είναι αρκετά παρόμοιος με το κινεζικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς Dong-Feng 21 D (DF-21D, ονομασία αναφοράς ΝΑΤΟ CSS-5 - Dong-Feng) και  τον DF-26 μεσαίου βεληνεκούς σύστημα βαλλιστικών πυραύλων.

Και οι δύο είναι βαλλιστικοί πύραυλοι στερεού καυσίμου με βεληνεκές 1.500 και 5.000 km.

Και οι δύο έχουν κεφαλές που μπορούν να χτυπήσουν πλοία, καθώς και ο κύριος στόχος για αυτούς θα πρέπει να είναι ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων,ενώ  θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές.

Είναι ενδιαφέρον ότι για τη Ρωσική Ομοσπονδία, το έργο Zmeevik υπό το πρόσχημα ενός «πυραύλου κατά πλοίων» θα μπορούσε να είναι μόνο ένα κάλυμμα για τη δημιουργία ενός πυραύλου μέσου βεληνεκούς, για την παράκαμψη της τρέχουσας Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), που την περιόριζε.

Ωστόσο  το 2019, η ρωσική ομοσπονδία αποχώρησε επίσημα από τη Συνθήκη και δεν χρειάζεται καμία «κάλυψη».

Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας

Πρέπει όμως να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι στη Ρωσική Ομοσπονδία όλες οι προσπάθειες κατευθύνονται στη «βελτίωση» εκείνων των συστημάτων που ήδη υπάρχουν.

Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινοί πόροι των Ρώσων δεν επαρκούν πλέον για την υλοποίηση νέων έργων, προφανώς και λόγω έλλειψης τεχνολογίας.

Ωστόσο  το γεγονός ότι το Κρεμλίνο αποφάσισε να μην διασκορπίσει πόρους, αλλά να τους συγκεντρώσει στα ήδη διαθέσιμα όπλα, πρέπει να ληφθεί υπόψη."

Τι γνωρίζουμε για τον πύραυλο  "Zmeevik";

Έτερο Διεθνές ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του, αναφέρεται μεταξύ άλλων στα χαρακτηριστικά του  αντιπλοϊκού πυραύλου  Zmeevik, επισημαίνοντας:

"Ο ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος Zmeevik, γνωστός και ως R-29RMU2 Layner, είναι ένας υποβρύχιος βαλλιστικός πύραυλος (SLBM) .

Έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύεται από τα πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borei.

Ο πύραυλος Zmeevik είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του πυραύλου R-29RM Sineva και θεωρείται ένα από τους πιο εξελιγμένους SLBM στο ρωσικό οπλοστάσιο.

Ο πύραυλος Zmeevik έχει μήκος περίπου 14,8 μέτρα και διάμετρο 1,9 μέτρα. Ζυγίζει περίπου 36,8 μετρικούς τόνους και τροφοδοτείται από μια μηχανή πυραύλων με υγρά καύσιμα.

Ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με πολλαπλά ανεξάρτητα στοχεύσιμα οχήματα επανεισόδου (MIRV), τα οποία του επιτρέπουν να φέρει πολλές κεφαλές και να εμπλέκεται ταυτόχρονα με πολλούς στόχους. Τα MIRV στεγάζονται στο τμήμα οχημάτων επανεισόδου του πυραύλου.

Το επιχειρησιακό βεληνεκές του πυραύλου Zmeevik εκτιμάται ότι είναι περίπου 8.000 χιλιόμετρα (4.970 μίλια).

Αυτό το βεληνεκές του επιτρέπει να χτυπά στόχους που βρίσκονται βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος.

Η ακρίβεια του πυραύλου ενισχύεται από το προηγμένο σύστημα καθοδήγησής του, το οποίο περιλαμβάνει δυνατότητες αδρανειακής πλοήγησης και παγκόσμιου εντοπισμού θέσης (GPS). Ο πύραυλος Zmeevik έχει σχεδιαστεί για να αποφεύγει τα εχθρικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και μπορεί να εκτελεί ελιγμούς αποφυγής κατά τη διάρκεια της πτήσης του.

Οι κεφαλές που φέρει ο πύραυλος Zmeevik είναι πυρηνικές. Ο ακριβής αριθμός και η απόδοση των κεφαλών είναι ταξινομημένοι, αλλά πιστεύεται ότι κάθε πύραυλος μπορεί να μεταφέρει έως και 10 MIRV, το καθένα με απόδοση πολλών εκατοντάδων κιλοτόνων. Οι κεφαλές έχουν σχεδιαστεί για να είναι εξαιρετικά καταστροφικές και ικανές να προκαλούν σημαντικές ζημιές σε εχθρικούς στόχους.

Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τους "Bulava" και "Sineva" SLBM

Αντί για τον πύραυλο Zmeevik, το ρωσικό ναυτικό βασίζεται επί του παρόντος στον Bulava SLBM ως τον κύριο βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύεται από υποβρύχιο. Ο πύραυλος Bulava είναι ένα οπλικό σύστημα στερεού καυσίμου με βεληνεκές περίπου 8.000 χιλιομέτρων.

Εκτός από τον πύραυλο Bulava, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό λειτουργεί και τον Sineva SLBM.

Ο πύραυλος Sineva είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος υγρού καυσίμου με βεληνεκές περίπου 11.000 χιλιομέτρων. Αναπτύσσεται σε υποβρύχια κατηγορίας Delta IV και μπορεί να μεταφέρει έως και δέκα κεφαλές MIRV. Οι κεφαλές του πυραύλου Sineva έχουν απόδοση περίπου 100 κιλοτόνων η καθεμία."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω επισημαίνουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Κρεμλίνο αποφάσισε να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο "Zmeevik"  και οπλικών συστημάτων, αλλά να επικεντρωθεί στην παραγωγή και επαύξηση των δυνατοτήτων των ήδη υπαρχόντων.

Αυτό αποτελεί σαφέστατη ένδειξη επικείμενης μεγάλης κλίμακας Ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Οψόμεθα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή