Ρωσία

Θρίλερ κατασκοπείας στη Ρωσία: Ρωσική πυραυλική τεχνολογία εισήχθη λαθραία στις ΗΠΑ και παραδόθηκε στο ΥΠΑΜ

Ένας Ρώσος πολίτης κρίθηκε ένοχος για εσχάτη προδοσία για λαθρεμπόριο πυραυλικής τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσαν την Παρασκευή ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στον Σεργκέι Καμπάνοφ επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12,5 ετών, αφού από έρευνα διαπιστώθηκε ότι "έστειλε προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην πυραυλική τεχνολογία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας Victory Procurement Services (Χάντσβιλ, Αλαμπάμα), που ελέγχεται από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ", ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

Ο Καμπάνοφ ενήργησε σύμφωνα με τις οδηγίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και οργάνωσε ένα "κανάλι λαθρεμπορίου για την προμήθεια ρωσικών στρατιωτικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες", ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Καμπάνοφ φέρεται να μετέφερε εξαρτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της Λετονίας. "Το κανάλι για τη μεταφορά εξαρτημάτων ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων και όπλων ραντάρ στον εχθρό έχει εξαλειφθεί", αναφέρεται στην ανακοίνωση της FSB. Θα εκτίσει την ποινή του σε εγκατάσταση φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Ο Καμπάνοφ συνελήφθη στη Μόσχα στις 28 Απριλίου 2021, αλλά λεπτομέρειες της έρευνας δεν είχαν δοθεί τότε στη δημοσιότητα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες δεν αποκαλύφθηκαν "λόγω εμπιστευτικότητας των πληροφοριών".

Η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας στη Ρωσία επισύρει ποινή φυλάκισης μεταξύ 12 και 20 ετών και ορίζει ότι η προδοσία περιλαμβάνει την κατασκοπεία, την έκδοση κρατικών μυστικών σε ξένο κράτος ή οργανισμό και την παροχή οικονομικής, υλικοτεχνικής, συμβουλευτικής ή άλλης βοήθειας σε περίπτωση που οι δραστηριότητες στρέφονται κατά της ασφάλειας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Victory Procurement Services παρέχει "διάφορες εμπορικές υπηρεσίες".

Τρεις Ρώσοι επιστήμονες, ο Ανατόλι Μασλόφ, ο Αλεξάντερ Σιπλιούκ και ο Βαλέρι Ζβεγκίντσεφ, οι οποίοι εργάστηκαν για την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων συνελήφθησαν ως ύποπτοι για προδοσία, ανέφεραν οι συνάδελφοί τους στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Σιβηρικού Παραρτήματος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών σε ανοιχτή επιστολή τους τον Μάιο.

"Απλώς δεν καταλαβαίνουμε πώς να συνεχίσουμε την τέχνη μας", έγραψαν, λέγοντας ότι οι τρεις άνδρες είχαν απλώς συμμετάσχει σε υπερπόντια συνέδρια και διεθνή προγράμματα, καθώς και ότι το έργο τους είχε δημοσιευτεί σε δημοφιλή περιοδικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ