Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ο Πούτιν θέλει ρομπότ, chatbot και υπερυπολογιστές! Αναγκάζει τις εταιρείες που αναζητούν επιδοτήσεις να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε την Πέμπτη από την κυβέρνηση της Μόσχας να αναπτύξει γρήγορα τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οι εταιρείες που θέλουν επιδοτήσεις από το κράτος έχουν την «υποχρέωση» πλέον να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο του Κρεμλίνου μετά από κυβερνητική συνεδρίαση, ο Πούτιν ζήτησε «να διασφαλιστεί έως το 2030 η εφαρμογή μέτρων για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων των ερευνητικών κέντρων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης».

Οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί όμιλοι στον κόσμο, όπως η Google και η Microsoft από τις ΗΠΑ ή η Baidu από την Κίνα, έχουν εμπλακεί στον ανταγωνισμό για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια.

Η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας έγινε στο πλαίσιο του αυξανόμενου κρατικού ελέγχου στους τομείς της ψηφιακής και υψηλής τεχνολογίας και του πολέμου κατά της Ουκρανίας. Ο τεχνολογικός χάρτης που παρουσίασε ο Πούτιν συνιστά τη διάθεση κρατικών κονδυλίων για έρευνα, ειδικά για αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, για «μεγάλα γλωσσικά μοντέλα» - ρομπότ τύπου chatbot, ικανά για διάλογο - και για υπερυπολογιστές.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου θέλει επίσης να «επιταχύνει την εισαγωγή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης» σε κρατικές εταιρείες και οι εταιρείες που σκοπεύουν να λάβουν επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα έχουν την «υποχρέωση» να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη.

Από το 2024, η ενότητα που ονομάζεται «Συστήματα AI» θα είναι επίσης υποχρεωτική «εντός προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», καταγράφει επίσης το αναφερόμενο έγγραφο. Ο Πούτιν έχει πει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες ότι στοχεύει να επιτύχει την «τεχνολογική κυριαρχία» της Ρωσίας καθώς οι διεθνείς κυρώσεις εμποδίζουν την πρόσβαση της χώρας σε ξένο λογισμικό και εξαρτήματα όπως ημιαγωγοί.

Τον Απρίλιο, ο όμιλος Sber, ένας από τους ηγέτες των νέων τεχνολογιών στη Ρωσία, λάνσαρε ένα chatbot, μπαίνοντας έτσι στον παγκόσμιο αγώνα για τέτοια εργαλεία βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη, παρόμοια με το αμερικανικό «αστέρι» στον τομέα ChatGPT, αναφέρει το AFP.

Η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα φέρει επανάσταση σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων, συνοδεύεται επίσης από σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της για σκοπούς που απειλούν πολλές βιομηχανίες και ακόμη και την ανθρωπότητα. Πολλά κράτη έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θέλουν να ρυθμίσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Αγωνία για τον Ιρανό πρόεδρο: Βρέθηκε το ελικόπτερο μεταδίδει η τηλεόραση του Ιράν - Όλη η χώρα προσεύχεται - "Είναι νεκρός" λέει το Ισραήλ (Βίντεο)

Συνεχίζονται οι έρευνες στη δύσβατη περιοχή υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τον εντοπισμό των επιβατών - Τα σενάρια...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...