Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Τελεσίγραφο Πούτιν σε Πολωνούς: "Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα αν χτυπήσετε τη Λευκορωσία"- Μετακινεί στρατεύματα η Βαρσοβία μετά την άφιξη της Βάγκνερ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει "όλα τα μέσα που διαθέτει" για να υπερασπιστεί τη Λευκορωσία, αφού η Πολωνία και άλλες χώρες της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχίες για την ανάπτυξη ρωσικών παραστρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά τους.

Ο Πούτιν προέβη σε μια σειρά επιθετικών παρατηρήσεων κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του, όπου ισχυρίστηκε ότι η Πολωνία επιδιώκει να εισβάλει στη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας, και ότι οι ελίτ της "ονειρεύονται λευκορωσικά εδάφη".

Ρώσοι μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές συνεδρίες για τα στρατεύματα της Λευκορωσίας στο κέντρο εκπαίδευσης Μπρέτσκι στη δυτική Λευκορωσία, περίπου 10 χιλιόμετρα από ένα συνοριακό πέρασμα με την Πολωνία. Πολωνοί κοντά στα σύνορα λένε ότι έχουν ακούσει πυροβολισμούς και ελικόπτερα, ανέφερε το Reuters αυτή την εβδομάδα.

Οι μαχητές της Βάγκνερ άρχισαν να φθάνουν στη Λευκορωσία σε μεγάλους αριθμούς την περασμένη εβδομάδα, αφού ο ηγέτης τους, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, σύναψε συμφωνία με το Κρεμλίνο για να τερματιστεί μια βραχύβια ανταρσία, κατά την οποία έστειλε τους βαριά οπλισμένους μαχητές του σε μια "πορεία δικαιοσύνης" προς τη Μόσχα.

Την Παρασκευή, η επιτροπή ασφαλείας της Πολωνίας δήλωσε ότι θα μετακινήσει στρατεύματα προς τα ανατολικά ως απάντηση στη νέα παρουσία της ομάδας Βάγκνερ στη γειτονική Λευκορωσία. Περίπου 2.500 μισθοφόροι της Βάγκνερ έχουν φτάσει στη χώρα, πολλοί από αυτούς από βάσεις στην Ουκρανία, αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις.

"Η εκπαίδευση ή οι κοινές ασκήσεις του στρατού της Λευκορωσίας και της ομάδας Βάγκνερ είναι αναμφίβολα μια πρόκληση", δήλωσε ο αξιωματούχος ασφαλείας Ζμπίγκνιου Χοφμάνα, στο πολωνικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, σύμφωνα με μετάφραση του Reuters.

"Η επιτροπή ανέλυσε πιθανές απειλές, όπως η μετατόπιση μονάδων της ομάδας Βάγκνερ. Ως εκ τούτου, ο υπουργός εθνικής άμυνας, πρόεδρος της επιτροπής, Μάριους Μπλασζάτσκ, αποφάσισε να μετακινήσει τους στρατιωτικούς σχηματισμούς μας από τα δυτικά στα ανατολικά της Πολωνίας".

Η Πολωνία νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι θα στείλει έως και 1.000 στρατιώτες για την υπεράσπιση των ανατολικών συνόρων της χώρας.

Στη Μόσχα, ο Πούτιν εξαπέλυσε μύδρους σε απάντηση, υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία επιδιώκει να προσαρτήσει εδάφη στη Λευκορωσία.

"Η εξαπόλυση επίθεσης εναντίον της Λευκορωσίας θα σήμαινε επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας", δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. "Και θα απαντήσουμε σε αυτό χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας".

Πρόσθεσε επίσης ότι η Πολωνία θα επιδιώξει να προσαρτήσει εδάφη στην Ουκρανία. "Τα δυτικά εδάφη της σημερινής Πολωνίας είναι ένα δώρο του Στάλιν στους Πολωνούς, το έχουν ξεχάσει αυτό οι φίλοι μας στη Βαρσοβία;", είπε ο Πούτιν. "Θα σας το υπενθυμίσουμε".

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες απειλές για προληπτικά πλήγματα για να δικαιολογήσει στρατιωτική δράση στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της στην Ουκρανία. Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεση σύγκρουση μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας ή της Πολωνίας και της Ρωσίας προς το παρόν.

Η άφιξη των μισθοφόρων της Βάγκνερ στη Λευκορωσία φαίνεται να είναι ένα προσωρινό μέτρο, καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από τη σύντομη ανταρσία του περασμένου μήνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...
ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά
Ένοπλες Συρράξεις 0

Νέα ουκρανική τακτική τρόμου στο μέτωπο-Στέλνουν τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά σε ρωσικά χαρακώματα και... όποιον πάρει ο Χάρος (Εικόνα)

Αν και είναι εντυπωσιακά απλά στον σχεδιασμό τους, τα εν λόγω επίγεια drones καμικάζι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά...
Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...