Άνα Τσάπμαν
Ρωσία

«Δεν Ανέχεται Προδοσία»: Ο Πούτιν ήθελε νεκρό τον διπλό Ρώσο κατάσκοπο που τον πρόδωσε στις ΗΠΑ! (Εικόνες)

Η Ρωσία προσπάθησε να δολοφονήσει έναν πρώην Ρώσο αξιωματούχο πληροφοριών που ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία επιχείρηση που εν τέλει απέτυχε. Παρά την αποτυχία της μυστικής ρωσικής επιχείρησης, η αποστολή οδήγησε σε διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Ο αρχηγός της CIA στην Μόσχα, όπως και ο Ρώσος ομόλογός του στην Ουάσιγκτον, εκδιώχθηκαν από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Αυτό ανέφερε η διάσημη αμερικανική The New York Times, επικαλούμενη τρεις πρώην υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόδωσε τον Πούτιν

Ο Aleksandr Poteyev ήταν ένας πρώην συνταγματάρχης της Υπηρεσία Ξένων Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας (SVR), ο οποίος πρόδωσε την Μόσχα, παρέχοντας μυστικά του ρωσικού κράτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα δεδομένα βοήθησαν τους Αμερικανούς να ανακαλύψουν Ρώσους κατασκόπους το 2010, οι οποίοι ζούσαν με ψεύτικες ταυτότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Poteyev ήταν ο αναπληρωτής επικεφαλής της διεύθυνσης S της ρωσικής Υπηρεσίας Ξένων Πληροφοριών. Σε αυτόν τον ρόλο, ο ίδιος είχε το καθήκον να επιβλέπει το αμερικανικό δίκτυο κατασκόπων, από το 2000 μέχρι το 2010. Ξεκινώντας το 1999, ο ίδιος είχε ξεκινήσει ήδη να συνεργάζεται μυστικά με την αμερικανική CIA.

Ο Poteyev δραπέτευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες ημέρες πριν πράκτορες του FBI συλλάβουν τους Ρώσους κατασκόπους, συμπεριλαμβανομένης της Άνα Τσάπμαν. Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα το 2011 του επέβαλε ερήμην 25 χρόνια φυλάκισης για προδοσία.

Η Ρωσία στρατολόγησε τον Μεξικανό Hector Alejandro Cabrera Fuentes το 2019 για να ανιχνεύσει τον Poteyev στο Μαϊάμι Μπιτς της Φλόριντα, όπου διέμενε τότε ο διπλός κατάσκοπος, σύμφωνα με την The New York Times.

Η απόρρητη επιχείρηση πέρασε ένα όριο που μέχρι πρότινος η Ρωσία απέφευγε. Και αυτό δεν ήταν άλλο από την προσπάθεια δολοφονίας Ρώσων πληροφοριοδοτών που πρόδωσαν την χώρα τους σε αμερικανικό έδαφος.

«Παρελθόν οι Κόκκινες Γραμμές για τον Πούτιν»

«Οι κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν πια για τον Πούτιν» είχε δηλώσει τότε ο πρώην αξιωματούχος της CIA, Μαρκ Πολυμερόπουλος, ο οποίος ηγούνταν των επιχειρήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας στην Ευρώπη και την Ρωσία. «Τους θέλει όλους νεκρούς» είχε τονίσει ο Αμερικανός πράκτορας, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα έχει ελληνικές ρίζες (λόγω ονόματος).

Ο Fuentes συλλήφθηκε όσο προσπαθούσε να επιστρέψει στο Μεξικό λίγες μέρες αφότου είχε αποτύχει να ολοκληρώσει την αποστολή του στην γεμάτη φρουρούς κατοικία του Poteyev, γράφουν οι The Moscow Times.

Ένας κυβερνητικός επίσημος της Μόσχας παρείχε στον Fuentes μία φυσικά περιγραφή του αυτοκινήτου του Poteyev και έδωσε εντολή στον Μεξικανό να βρει το όχημα, να ταυτοποιήσει τις πινακίδες και να ενημερώσει τους Ρώσους για την τοποθεσία του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Fuentes παραδέχτηκε πως είχε δεχθεί εντολές από Ρώσους αξιωματούχους που ηγούνταν της επιχείρησης. Το σχέδιο ήταν μία από τις πολλές ρωσικές δράσεις που ανάγκασαν τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις έναντι της Μόσχας και να εκδιώξουν 10 Ρώσους διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένων και αναφερόμενων κατασκόπων, τον Απρίλιο του 2021.

Οι Ρώσοι έκαναν ακριβώς το ίδιο. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι πληροφοριών στην Μόσχα και στην Ουάσιγκτον. 

GALLERY

Άνα Τσάπμαν
10 Ρώσοι κατάσκοποι που συλλήφθηκαν το 2010
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...