Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Θέλουν να τινάξουν το Κρεμλίνο! Αντάρτες του Μπέλγκοροντ: "Θα προελάσουμε μέχρι τη Μόσχα, ο Πούτιν θα πέσει" (Βίντεο & Εικόνες)

Οι ανταρτικές ρωσικές μονάδες που μάχονται για την Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος έχουν φιλοδοξίες μεγαλύτερες από την κατάληψη τμημάτων της δυτικής περιοχής του Μπέλγκοροντ, δήλωσε στο Newsweek εκπρόσωπος μιας από τις ομάδες που συμμετέχουν στη συνεχιζόμενη εισβολή στα σύνορα.

Ο Αλεξέι Μπαρανόφσκι είναι εκπρόσωπος της πολιτικής πτέρυγας της Λεγεώνας Ελευθερίας της Ρωσίας. Είπε ότι οι δυνάμεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αποδείχθηκαν ανίκανες να εκδιώξουν τους αντάρτες. Η επιτυχία τους, πρόσθεσε, προορίζεται ως πλατφόρμα για επιχειρήσεις βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος, ακόμη και μέχρι τη Μόσχα.

"Το ελάχιστο σχέδιο είναι η δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα σύνορα με την Ουκρανία, ώστε οι πουτινιστές να μην μπορούν να αναπτύσσουν από εδώ χερσαίο εξοπλισμό στο έδαφος της Ουκρανίας", δήλωσε ο Μπαρανόφσκι. "Αλλά το κύριο σχέδιο, φυσικά, είναι μια γρήγορη πορεία προς τη Μόσχα".

"Όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απελευθερώσουν την Κριμαία, θα αρχίσει η παράλυση του κυβερνητικού συστήματος στη Ρωσία", πρόσθεσε. "Η εξουσία του Πούτιν θα αρχίσει να παραπαίει και εκείνη τη στιγμή, θα είναι απαραίτητο να χτυπηθεί η καρδιά του δικτατορικού καθεστώτος. Σύντομα".

Οι ρωσικές συνοριακές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τις διασυνοριακές επιδρομές. Κατά καιρούς, μονάδες προσκείμενες στην Ουκρανία -ανάμεσά τους η Λεγεώνα Ελευθερίας της Ρωσίας, το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών και το Πολωνικό Σώμα Εθελοντών- κατέστρεψαν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, συνέλαβαν εχθρικά στρατεύματα και κατέλαβαν ακόμη και οικισμούς. Χιλιάδες πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τη συνοριακή περιοχή.

Ο Πούτιν έχει αντιμετωπίσει σημαντικές επικρίσεις από Ρώσους υπερεθνικιστές στρατιωτικούς μπλόγκερ, οι οποίοι έχουν εκφράσει απογοήτευση για την προφανή αδυναμία των τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων που φρουρούν τις παραμεθόριες περιοχές. Ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, προσφέρθηκε ακόμη και να αναπτύξει τους μισθοφόρους του για να εκκαθαρίσουν τους επιδρομείς. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να νικήσει τις εισβολές.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δήλωσε ότι το Κρεμλίνο μπορεί να διστάσει να μεταφέρει στρατεύματα από την ουκρανική πρώτη γραμμή για να νικήσει τις επιδρομές στα σύνορα. Η υπονόμευση της ρωσικής δύναμης στη γραμμή επαφής στη νότια και ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλης αξίας για τις μονάδες του Κιέβου που τώρα στρέφονται σε αντεπιθετικές επιχειρήσεις. Τα συνοριακά προβλήματα, αν και ενοχλητικά, μπορεί να μην θεωρούνται απειλή στρατηγικού επιπέδου από τον Πούτιν και τους κορυφαίους αξιωματούχους του.

Ενώ ο Μπαρανόφσκι δήλωσε ότι οι επιτιθέμενες ομάδες έχουν μεγάλες φιλοδοξίες να ανατρέψουν την κυβέρνηση Πούτιν, πρόσθεσε ότι οι μικρές, κινητές μονάδες που λαμβάνουν μέρος στις μάχες έχουν διαφορετικά σχέδια μάχης για διαφορετικά ενδεχόμενα.

"Υπάρχουν διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη των γεγονότων", είπε. "Οι αντάρτες έχουν ένα σχέδιο Α, ένα σχέδιο Β, ένα σχέδιο Γ. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε κάθε δεδομένη κατάσταση". "Θα υπάρξει μια ευκαιρία να αποκτήσουν ερείσματα σε κάποιον οικισμό - θα αποκτήσουν ερείσματα", πρόσθεσε ο Μπαρανόφσκι. "Θα υπάρξει ανάγκη υποχώρησης - θα υποχωρήσουν. Θα είναι βολικό να επιτεθούν - θα επιτεθούν. Το απρόβλεπτο είναι το σήμα κατατεθέν μας".

Ο στρατός του Πούτιν "κάνει ό,τι μπορεί" στο Μπέλγκοροντ, αλλά αποτυγχάνει

Εκπρόσωπος ορισμένων από τους ρωσικούς αντάρτες που πρόσκεινται στην Ουκρανία και πολεμούν τα στρατεύματα της Μόσχας στη συνοριακή περιοχή του Μπέλγκοροντ δήλωσε στο ίδιο αμερικανικό ΜΜΕ ότι οι συνεχιζόμενες διασυνοριακές επιδρομές αποτελούν περαιτέρω απόδειξη της στρατιωτικής εξάντλησης του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα αποδείχθηκε ανίκανη να χειριστεί τις τακτικές κινητών μικρών μονάδων που εφαρμόζουν οι αντάρτες κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τους τελευταίους μήνες.

Ρώσοι και ξένοι παρατηρητές έχουν εκπλαγεί από την αδυναμία των στρατευμάτων της Μόσχας να υπερασπιστούν τα σύνορα της χώρας. Οι επιθέσεις με πυροβολικό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σαμποτάζ στο ρωσικό έδαφος έχουν γίνει κάπως φυσιολογικές κατά τη διάρκεια των 16 μηνών της πλήρους εισβολής της Μόσχας.

Αλλά η επιτυχία των δυνάμεων εισβολής, δήλωσε ο Μπαρανκόβσκι, δεν αποτελεί έκπληξη για όσους τις σχεδίασαν. "Η αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων στην εισβολή των ανταρτών στην περιοχή του Μπέλγκοροντ δεν ήταν αδύναμη", δήλωσε. "Αντιθέτως, ο στρατός του [Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ] Πούτιν προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό".

Καθώς χιλιάδες πολίτες διαφεύγουν από τις συνοριακές περιοχές, οι ρωσικές τακτικές δυνάμεις έχουν αποδειχθεί ανίκανες να εκδιώξουν τους επιτιθέμενους, ακόμη και με τη βοήθεια αεροπορικών και πυροβολικών επιδρομών.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποθέσει ότι ο εμφανής δισταγμός του Κρεμλίνου να στείλει σημαντικές ενισχύσεις στην περιοχή οφείλεται στο φόβο της επικείμενης -ή ίσως της εν εξελίξει- αντεπίθεσης της Ουκρανίας. Η αποδυνάμωση των γραμμών του μετώπου στη νότια και την ανατολική Ουκρανία τώρα, λένε οι ειδικοί αυτοί, θα ήταν ένα δώρο στις μονάδες του Κιέβου που μεταβαίνουν σε επιθετικές επιχειρήσεις εκεί.

Ο Αντρίι Ζαγκοροντνιούκ, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας και νυν σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι η εισβολή των ανταρτών "σίγουρα δημιουργεί περισπασμούς" και "την ανάγκη να αποσυρθούν πόροι". Και πρόσθεσε: "Το πιο σημαντικό είναι ότι δείχνει στους Ρώσους ότι δεν μπορούν να υπερασπιστούν το έδαφός τους".

Ο Μπαρανόφσκι δήλωσε ότι η επιτυχία των ανταρτών στο Μπέλγκοροντ είναι μια ακόμη απόδειξη του "μύθου για τον δεύτερο στρατό στον κόσμο", αναφερόμενος στην κοινή πρόταση πριν από την εισβολή ότι οι δυνάμεις της Μόσχας ήταν δεύτερες σε μέγεθος και ικανότητα μόνο μετά τους Αμερικανούς αντιπάλους τους.

"Γνωρίζουμε ήδη το φθηνό κόστος του ρωσικού στρατού. Δεν είναι μεγάλος. Και ο ρωσικός στρατός προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να διώξει τους αντάρτες από την περιοχή του Μπέλγκοροντ και δεν καταφέρνει τίποτα. Οι Πουτινιστές έχουν ακόμα πολλούς στρατιώτες, αλλά λίγη στρατιωτική ικανότητα και πονηριά", είπε.

"Παρ' όλες τις προσπάθειές τους, μικρές αλλά κινητές και πονηρές μονάδες ανταρτών κινούνται γρήγορα στην περιοχή του Μπέλγκοροντ και προκαλούν θανατηφόρες επιθέσεις σε διάφορα απρόσμενα μέρη. Και η ηλίθια, αδέξια ρωσική στρατιωτική μηχανή δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό. Και όταν οι μονάδες των παρτιζάνων μεγαλώσουν αριθμητικά, θα κινηθούμε ακόμη πιο βαθιά μέσα στη Ρωσία, και όχι μόνο στην περιοχή του Μπέλγκοροντ", κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ