Ρωσία και Μολδαβία
Ρωσία

Η ρωσική επιθετικότητα τρομοκρατεί την Μολδαβία-Θα είναι ο επόμενος στόχος του Πούτιν μετά την Ουκρανία φοβάται η Ε.Ε.!

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταστρέφει τα πάντα στην Ουκρανία. Οι παράπλευρες συνέπειες του εν εξελίξει πολέμου απειλούν περισσότερο από ποτέ την διατάραξη της ειρήνης στην γειτονική Μολδαβία. Η χώρα της ανατολικής Ευρώπης ανησυχεί ιδιαίτερα πως μόλις η Μόσχα επικρατήσει στο Κίεβο, η Μολδαβία θα γίνει ο επόμενος στόχος της.

Το Υπόβαθρο

Η Μολδαβία λοιπόν θεωρεί την ταχεία ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως την μόνη εγγύηση ασφάλειας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χώρα των 2,6 εκατομμύριων ανθρώπων βρίσκεται ανάμεσα στην Ρουμανία και την Ουκρανία, ενώ αποτελούσε στο παρελθόν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οι σχέσεις Μολδαβίας και Ρωσίας είναι ταραχώδεις.

Τον Ιούνιο του 2022 το κράτος έγινε επίσημα υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Γεωργία και την Ουκρανία. Θα ξεκινήσει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για την επίσημη ένταξη στην ένωση, ωστόσο αυτό αναμένεται να πάρει λίγα χρόνια.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη σύρραξη στην γειτονική Ουκρανία έχει μετατρέψει την χώρα σε ένα πολύ σημαντικό σημείο, ένα «ναρκοπέδιο» θα λέγαμε που είναι έτοιμο να ανατιναχτεί. Η Μολδαβία μοιράζεται σύνορα μήκους άνω των 1.200 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, ενώ οι ρωσικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έχουν περάσει τον εναέριο χώρο της σε διάφορα περιστατικά. Οι όλο και πιο κοντινές σχέσεις Μολδαβίας και Ε.Ε. έχουν δυσαρεστήσει την Μόσχα.

Οι Ευρωπαίοι, φοβούμενοι τα ρωσικά σχέδια για την περιοχή, έχουν αποφασίσει να βοηθήσουν την Μολδαβία να βελτιώσει και να αυξήσει την εναέρια παρακολούθησή της, την υλικοτεχνική της υποστήριξη και την ψηφιακή της άμυνα.

Μία δήλωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε «το μέτρο βοήθειας που υιοθετήσαμε αξίζει 40 εκατομμύρια ευρώ, έχει διάρκεια 36 μηνών και θα χρηματοδοτήσει μη φονικό εξοπλισμό, προμήθειες και υπηρεσίες στις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένης τεχνικής εκπαίδευσης, όπου αιτηθεί. Ο εξοπλισμός που εγκρίθηκε περιλαμβάνει εναέρια παρακολούθηση, μεταφορά, υλικοτεχνική υποστήριξη, διοίκηση και έλεγχο και εξοπλισμό ψηφιακής άμυνας».

Πρόκειται στην πραγματικότητα για το τρίτο πακέτο υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προηγουμένως, άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια προσφέρθηκαν τον Ιούνιο του 2022. Το πρώτο πακέτο άξιζε 7 εκατομμύρια και προσφέρθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.

Η Μολδαβία ελπίζει να ενταχθεί στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. 

Οι ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται πως η Μολδαβία θα αποτελέσει τον επόμενο στόχο της ρωσικής επιθετικότητας, εάν φυσικά ο στρατός του Πούτιν καταφέρει να επικρατήσει στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχει Ρωσικός Στρατός στην Χώρα;

Εκτός από τους πυραύλους της Ρωσίας που περνούν καμιά φορά τα σύνορα της χώρας, η Μολδαβία αντιμετωπίζει ένα άλλο, σημαντικότερο πρόβλημα εντός των συνόρων της. Ο ρωσικός στρατός διατηρεί την παρουσία του «κάτω από την μύτη» της χώρας και συγκεκριμένα στην ανεξάρτητη Υπερδνειστερία, ένα μη αναγνωρίσιμο κράτος που αποσχίστηκε από την υπόλοιπη χώρα το 1990.

Η Υπερδνειστερία βρίσκεται ανάμεσα στον ποταμό Δνείστερο και στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Μόσχα διατηρεί δύναμη 1.500 στρατιωτών στην Υπερδνειστερία, με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνονται ακόμη πιο απειλητικά για την Μολδαβία και την Ανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...