Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ανοικτά της Σουηδίας η ρωσική φάλαινα-"κατάσκοπος"-Νέες εικασίες για τη Μπελούγκα που είχε εντοπιστεί στη Σουηδία

Η φάλαινα μπελούγκα που εμφανίστηκε στη Νορβηγία φορώντας λουρί το 2019, προκαλώντας εικασίες ότι ήταν εκπαιδευμένη από το ρωσικό ναυτικό για κατασκοπεία, εμφανίστηκε ξανά στα ανοικτά των ακτών της Σουηδίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην μακρινή βόρεια περιοχή Φίνμαρκ της Νορβηγίας, η φάλαινα πέρασε περισσότερα από τρία χρόνια σιγά-σιγά κατεβαίνοντας το πάνω μισό της νορβηγικής ακτογραμμής, πριν επιταχύνει ξαφνικά τους τελευταίους μήνες για να καλύψει το δεύτερο μισό και να προχωρήσει στη Σουηδία. Την Κυριακή, παρατηρήθηκε στο Χουνέμποστραντ, στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Σουηδίας.

«Δεν ξέρουμε γιατί έχει επιταχύνει τόσο γρήγορα αυτή τη στιγμή», είπε ο Sebastian Strand, θαλάσσιος βιολόγος της οργάνωσης OneWhale, προσθέτοντας ότι ήταν ιδιαίτερα μπερδεμένη επειδή η φάλαινα απομακρύνθηκε «πολύ γρήγορα από το φυσικό της περιβάλλον». «Μπορεί να είναι ορμόνες που την ωθούν να βρει σύντροφο. Ή μπορεί να είναι η μοναξιά, καθώς οι μπελούγκα είναι ένα πολύ κοινωνικό είδος». Ο Strand είπε ότι η φάλαινα, που πιστεύεται ότι είναι 13-14 ετών, είναι «σε μια ηλικία όπου οι ορμόνες είναι πολύ υψηλές».

Ο πλησιέστερος πληθυσμός των belugas βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, το οποίο βρίσκεται στο μέσον της διαδρομής μεταξύ της βόρειας ακτής της Νορβηγίας και του βόρειου πόλου.

Η φάλαινα δεν πιστεύεται ότι έχει δει ούτε μια άλλη μπελούγκα από τότε που έφτασε στη Νορβηγία τον Απρίλιο του 2019. Οι Νορβηγοί της έδωσαν το παρατσούκλι Hvaldimir - ένα λογοπαίγνιο για τη φάλαινα στα νορβηγικά, hval, και ένα νεύμα για την υποτιθέμενη σχέση της με τη Ρωσία.

Όταν η φάλαινα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη νορβηγική Αρκτική, θαλάσσιοι βιολόγοι από τη νορβηγική διεύθυνση αλιείας αφαίρεσαν ένα λουρί που κατασκευάστηκε από τον άνθρωπο. Η ζώνη είχε μια βάση κατάλληλη για κάμερα δράσης και τις λέξεις Equipment St Petersburg τυπωμένες στα πλαστικά κουμπώματα.

Αξιωματούχοι της Διεύθυνσης δήλωσαν ότι ο Χβαλντιμίρ μπορεί να διέφυγε από έναν περίβολο και μπορεί να είχε εκπαιδευτεί από το ρωσικό ναυτικό, καθώς φαινόταν να είναι συνηθισμένος στους ανθρώπους. Η Μόσχα δεν εξέδωσε ποτέ καμία επίσημη αντίδραση στις νορβηγικές εικασίες ότι θα μπορούσε να είναι «κατάσκοπος».

Η Θάλασσα του Μπάρεντς είναι μια στρατηγική γεωπολιτική περιοχή όπου παρακολουθούνται οι κινήσεις των δυτικών και ρωσικών υποβρυχίων. Είναι επίσης η πύλη προς τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή, η οποία συντομεύει τα θαλάσσια ταξίδια μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού.

Ο Στραντ είπε ότι η υγεία της φάλαινας «φαινόταν πολύ καλή» τα τελευταία χρόνια και ότι αναζητούσε άγρια ψάρια κάτω από τις φάρμες σολομού της Νορβηγίας. Αλλά η οργάνωσή του ανησυχούσε για την ικανότητα του Hvaldimir να βρει φαγητό στη Σουηδία και έχει ήδη παρατηρήσει κάποια απώλεια βάρους.

Οι φάλαινες Beluga, οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος περίπου έξι μέτρα (20 πόδια) και ζουν μεταξύ 40 και 60 ετών, κατοικούν γενικά στα παγωμένα νερά γύρω από τη Γροιλανδία, τη βόρεια Νορβηγία και τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...