Ρωσία

Ρωσία: Νέα "βόμβα" Πούτιν - "Ακύρωσε" τη Συνθήκη του 1990 για τον περιορισμό των όπλων στην Ευρώπη

Το σχετικό έγγραφο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης σήμερα, 29 Μαΐου.

Η Συνθήκη είχε υπογραφεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας - Έθετε περιορισμούς στον αριθμό των συμβατικών εξοπλισμών και πολεμικού οπλισμού για τις συμμετέχουσες χώρες

Η Συνθήκη είχε υπογραφεί στις 19 Νοέμβριου του 1990 από τις χώρες του ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η συνθήκη έθετε περιορισμούς στον αριθμό των συμβατικών εξοπλισμών και πολεμικού οπλισμού για τις χώρες που την υπέγραψαν. Περιορισμοί είχαν ορισθεί για τα άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα, το πυροβολικό, τα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η Ρωσία επικύρωσε τη Συνθήκη CFE τον Ιούλιο του 1992. Τον Ιούλιο του 2007 η Ρωσία ανέστειλε την ισχύ της, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ανακοίνωσε ότι σταματάει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Κοινής Συμβουλευτικής ομάδας για τη Συνθήκη CFE.

Στις 10 Μαΐου ο Πούτιν κατέθεσε στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) νομοσχέδιο για την καταγγελία της Συνθήκης. Την περασμένη εβδομάδα η Κρατική Δούμα ψήφισε «υπέρ» της εξόδου από τη Συνθήκη CFE, ενώ στις 24 Μαΐου τον νόμο ενέκρινε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).

Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου από τη συνθήκη «σύμφωνα με τις διατάξεις της» θα απαιτηθεί διάστημα έξι μηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW (ρωσική υπηρεσία), Svoboda.org
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...