Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Υπερτερούν οι Ρώσοι κάτω από την θάλασσα-Το ΝΑΤΟ έχει πρόβλημα με το ρωσικό υποβρύχιο στόλο

Ρωσικά υποβρύχια εντοπίστηκαν πρόσφατα σε «παράξενες διαδρομές» συμπεριλαμβανομένων των ακτών των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την ευπάθεια του ΝΑΤΟ σε «πόλεμο στον βυθό».

Το ΝΑΤΟ έχει για να αντιμετωπίσει αυτήν την αυξανόμενη ρωσική απειλή για κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των υποθαλάσσιων καλωδίων, ενώ οι Ρώσοι έχουν επενδύσει πάρα πολλά στον στόλο υποβρυχίων υψηλής τεχνολογίας.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έθεσε σε λειτουργία το πυρηνικό υποβρύχιο 885M Novosibirsk, το πυρηνικό στρατηγικό υποβρύχιο 955A Prince Oleg και το ντίζελ-ηλεκτρικό υποβρύχιο 636.3 Magadan.

Το υποβρύχιο 885M Novosibirsk είναι κλάσης Yasen-M και είναι γνωστό ότι είναι ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο πολλαπλών χρήσεων ικανό να μεταφέρει και να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ 4ης γενιάς. Είναι εξοπλισμένο με τορπίλες 10 x 533 mm που εκτοξεύουν 30 αυτοκατευθυνόμενες και τηλεκατευθυνόμενες τορπίλες.

Το υποβρύχιο Novosibirsk είναι εξοπλισμένο με 8 υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Onyx, 8 αντιπλοϊκούς υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Zircon με κινητήρα scramjet, καθώς και 8 πυραύλους κρουζ Kalibr. Το υποβρύχιο είναι επίσης εξοπλισμένο με το ρωσικό φορητό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Igla-S.

Η μέγιστη ταχύτητα του υποβρυχίου Novosibirsk υποβρύχια φτάνει τους 31 κόμβους, αλλά είναι σχεδόν δύο φορές πιο αργή στην επιφάνεια, στους 16 κόμβους. Το πλήρωμα αποτελείται από μόνο 64 ναύτες, αλλά το μέγιστο βάθος του υποβρυχίου είναι 600 μέτρα και το βέλτιστο βάθος εργασίας του είναι 500 μέτρα.

Το υποβρύχιο 885M Novosibirsk διαθέτει επίσης εξαιρετικές ικανότητες stealth, βελτιωμένα συστήματα ελιγμών και προηγμένες επικοινωνίες και σόναρ, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Το υποβρύχιο Knyaz Oleg είναι της κλάσης Borey-A. Το υποβρύχιο Knyaz Oleg είναι ένα πυρηνικό στρατηγικό υποβρύχιο 4ης ​​γενιάς. Στην επιφάνεια αναπτύσσει ταχύτητα 15 κόμβων, ενώ η ταχύτητά του υποβρύχια είναι 29 κόμβοι. Το πλήρωμα του υποβρυχίου αποτελείται από 107 άτομα, τα οποία μαζί με το υποβρύχιο καταδύονται σε μέγιστο βάθος 480 μ.

Το υποβρύχιο φέρει συνολικά αρκετούς πυραύλους κρουζ κατά πλοίων, αλλά σε αντίθεση με το υποβρύχιο Novosibirsk, το υποβρύχιο Prince Oleg φέρει δύο τορπίλες λιγότερες, δηλαδή οκτώ. Ωστόσο, το υποβρύχιο είναι οπλισμένο με 16 υποβρύχιους βαλλιστικούς πυραύλους SLBM Bulava. Όπως και το πρώτο υποβρύχιο, έτσι και αυτό είναι εξοπλισμένο με το ρωσικό φορητό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Igla S.

Τα υποβρύχια της Ρωσίας θεωρούνται ευρέως ως μια τρομερή δύναμη και οι ΗΠΑ, μαζί με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, έχουν παραμελήσει σοβαρά τον πόλεμο κάτω από το νερό, ενώ η συμμαχία αγωνίζεται απεγνωσμένα να καλύψει έδαφος.

"Η Ρωσία έχει επενδύσει μαζικά στην υποβρύχια ικανότητά της από το 2014, πρώτα απ 'όλα υποβρύχια", δήλωσε στο Newsweek ο πρώην Πρώτος Υπαρχηγός Άμυνας της Ουκρανίας και Αρχηγός του Επιτελείου του Ουκρανικού Ναυτικού, απόστρατος ναύαρχος Ihor Kabanenko, δείχνοντας μια σειρά από νέα ρωσικά πυρηνικά και συμβατικά υποβρύχια που τέθηκαν σε λειτουργία την τελευταία δεκαετία.

Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο καλά έχει διατηρήσει η Ρωσία τον υποβρύχιο στόλο της, αλλά μια συναίνεση δείχνει μια ξεκάθαρη επιφυλακτικότητα της Δύσης για τις δυνατότητες της Μόσχας, ιδίως τα 11 πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων της (SSBN), όπως τα υποβρύχια κλάσης Borei-A.

Η Ρωσία διαθέτει επίσης τα πυρηνικά υποβρύχια πυραύλων Κρουζ (SSGN), συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων της κατηγορίας Yasen, στο οπλοστάσιό της.

"Η χερσόνησος Κόλα, όπου η Ρωσία έχει τις βάσεις του Βόρειο Στόλου της και μεγάλο μέρος της πυρηνικής αποτροπής της, ήταν πάντα «η πιο σημαντική στρατιωτική περιοχή για την παλιά Σοβιετική Ένωση, έτσι είναι και για την Ρωσία σήμερα», σύμφωνα με τον Mark Grove, ανώτερο λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Lincoln's Maritime Studies Center στο Britannia Royal Naval College Dartmouth.

 

Αυτή η περιοχή της Αρκτικής θα μπορούσε να γίνει ξανά η πρώτη γραμμή των εντάσεων καθώς οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του μπλοκ του ΝΑΤΟ γίνονται πιο τεταμένες.

 

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, στο μυαλό των Ρώσων, αναμφίβολα εγείρει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια αυτών των εγκαταστάσεων, και μάλιστα του ίδιου του Βόρειου Στόλου», είπε ο ίδιος.

Η ένταξη της Φινλανδίας από το ΝΑΤΟ και σύντομα της Σουηδίας, φέρνει τη συμμαχία πιο κοντά στη χερσόνησο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι ρωσικές βάσεις υποβρυχίων εμπίπτουν στο «δυνητικό σύστημα στόχων μεγάλης εμβέλειας», σύμφωνα με τον Γκρέιμ Π. Χερντ, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μελετών Ασφάλειας George C. Marshall.

Αλλά η ίδια αρχή ισχύει και για τον ρωσικό στόλο της Βαλτικής, που ελλιμενίζεται στην περιοχή του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας.

Η σκανδιναβική επέκταση του ΝΑΤΟ είχε ένα «τεράστιο αποτέλεσμα» εκεί, είπε ο Γκρόουβ, μετατρέποντας ουσιαστικά τη Βαλτική σε αυτό που ονόμασε «λίμνη του ΝΑΤΟ».

«Σημαίνει ότι ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής, ο οποίος είναι μια μειωμένη δύναμη, σε σύγκριση με τον σοβιετικό προκάτοχό του, ούτως ή άλλως, φαίνεται εξαιρετικά ευάλωτος», πρόσθεσε ο Γκρόουβ.

Τα ρωσικά υποβρύχια όμως με την δυνατότητα μεταφοράς βαλλιστικών πυραύλων BULAVA, αποτελούν μια τρομερή απειλή  όχι μόνο για το ΝΑΤΟ, αλλά και τις αμερικανικές μεγαλουπόλεις σε περίπτωση σύγκρουσης με την Ρωσία.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ