Ρωσία

Νορβηγία: Έτσι δρούσαν οι Ρώσοι διπλωμάτες-κατάσκοποι

«Η Ρωσία αποτελεί τώρα τη μεγαλύτερη κατασκοπευτική απειλή στη Νορβηγία... Δεν θα επιτρέψουμε σε Ρώσους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών να λειτουργούν υπό διπλωματικό κάλυμμα», ανέφερε η ΥΠΕΞ της Νορβηγίας.

Οι 15 Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν από τη Νορβηγία αυτή την εβδομάδα επεδίωκαν την στρατολόγηση πηγών για την απόσπαση πληροφοριών στο πλαίσιο της λεγόμενης τακτικής «signal intelligence», αλλά και για την αγορά εξελιγμένης τεχνολογίας, σύμφωνα με μία σημερινή ανακοίνωση των αρχών ασφαλείας στη Νορβηγία.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Όσλο, οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι είναι αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που εργάζονται ως διπλωματικοί υπάλληλοι. Περίπου 40 Ρώσοι διπλωμάτες είναι τώρα διαπιστευμένοι στο Όσλο. Ως εκ τούτου, οι απελάσεις πλήττουν πάνω από το 1/3 του αριθμού τους.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση, και στον περιορισμό του επιπέδου της ρωσικής κατασκοπευτικής δραστηριότητας στη Νορβηγία, και ως εκ τούτου στη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων», ανέφερε σε ανακοίνωση η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Άνικεν Χούτφελντ.

«Η Ρωσία αποτελεί τώρα τη μεγαλύτερη κατασκοπευτική απειλή στη Νορβηγία... Δεν θα επιτρέψουμε σε Ρώσους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών να λειτουργούν υπό διπλωματικό κάλυμμα», πρόσθεσε.

Οι εν λόγω αξιωματικοί πρέπει να φύγουν από τη Νορβηγία σύντομα, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η Μόσχα θα απαντήσει στις απελάσεις, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, χωρίς να επεκταθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές