Ρωσία

Επιθετικές δηλώσεις Λαβρόφ κατά της Μολδαβίας! "Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τους Ρώσους στην Υπερδνειστερία"

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Πούτιν, Σεργκέι Λαβρόφ, προχώρησε ξανά σε επιθετικές δηλώσεις κατά της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, η οποία, όπως λέει, ακολουθεί μια πολιτική «προφανώς αντιρωσική, κατά του Δνείστερου».

Ο Λαβρόφ εξέφρασε εκ νέου απειλές, λέγοντας ότι η Ρωσία «φέρει την ευθύνη για τους Ρώσους πολίτες της Υπερδνειστερίας». «Από όσο γνωρίζω, 250.000 Ρώσοι πολίτες ζουν στην Υπερδνειστερία. Φυσικά, είμαστε υπεύθυνοι για αυτούς», είπε ο Λαβρόφ.

«Πρώτα απ' όλα, πρόκειται για το ειρηνευτικό μας σώμα και την ομάδα στρατευμάτων που φρουρούν την τεράστια αποθήκη πυρομαχικών στην Κολμπάσνα», πρόσθεσε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στη ρωσική Task Force της Υπερδνειστερίας (GOTR), που αποτελείται από τα λείψανα του XIV Στρατού της ΕΣΣΔ και η οποία εδώ και χρόνια κατέχει το έδαφος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. 

«Έχουμε μια εντολή που συμφωνήθηκε τότε από όλα τα μέρη», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε ότι αυτή η εντολή είναι πλήρως ενημερωμένη και θα καθοδηγηθούμε από αυτήν».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσπαθεί να παρέμβει στην κατάσταση στην Υπερδνειστερία, «συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας».

«Η ουκρανική ηγεσία διαδραματίζει έναν πολύ αρνητικό, ανατρεπτικό ρόλο, γιατί έχει πάρει αναμφισβήτητα το μέρος του Κισινάου και υποστηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τις πολεμικές φιλοδοξίες της, τις καταστροφικές φιλοδοξίες προς την Υπερδνειστερία, παραβιάζοντας το καθεστώς της ως μεσολαβητής στη διαπραγμάτευση «5+2», είπε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία υψώνει οχυρώσεις στα σύνορα με την Υπερδνειστερία, «δείχνοντας έτοιμη να παρέμβει στην κατάσταση εκεί, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών», σύμφωνα με Agerpres.

«Αν μιλάμε για τη γενική κατάσταση στην Υπερδνειστερία, φυσικά, έχει επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα της πολιτικής που αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση της Μολδαβίας, υπό την ηγεσία του προέδρου Sandu.

Αυτή η πολιτική είναι ξεκάθαρα αντιρωσική, κατά της Υπερδνειστερίας, αν θέλετε», δήλωσε ο Λαβρόφ στη συνέντευξη στο TASS. Μιλώντας για τον νόμο κατά του αυτονομισμού, που ψηφίστηκε πρόσφατα στο Κισινάου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν βλέπει αυτονομιστικά αισθήματα στην Υπερδνειστερία».

«Βλέπουμε στην ηγεσία της Υπερδνειστερίας μια έντονη επιθυμία να εφαρμόσει εκείνες τις συμφωνίες που συνήφθησαν με τη μορφή «5+2», οι οποίες στοχεύουν σε μια πλήρη, αμοιβαία αποδεκτή λύση σχετικά με το καθεστώς της Υπερδνειστερίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η διαπραγματευτική μορφή «5+2» (Δημοκρατία της Μολδαβίας, Υπερδνειστερία, Ουκρανία, Ρωσία και ΟΑΣΕ, συν την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ως παρατηρητές) είναι, στην ουσία, παγωμένη.

«Σε αυτό συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η πολιτική της Δύσης, η οποία αποφάσισε να πάρει τον «κανονισμό» στα χέρια της, να επιβάλει αυτόν τον κανονισμό στην Tiraspol και να υποστηρίξει πλήρως την συγκρουσιακή, μυωπική και ανασταλτική πολιτική του Προέδρου Sandu» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Αυτή η συνέντευξη εμφανίζεται στο πλαίσιο στο οποίο η Δημοκρατία της Μολδαβίας και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία για «υβριδικό πόλεμο» για αποσταθεροποίηση της κατάστασης με στόχο να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Στις 12 Μαρτίου, η αστυνομία του Κισινάου ανακοίνωσε τη σύλληψη μελών ενός δικτύου που υποπτεύονται ότι εκπαιδεύονται από τη Ρωσία. Υποτίθεται ότι, για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση, επρόκειτο να οργανώσουν αναταραχές κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εδώ και αρκετούς μήνες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ