Ρωσία

Ρωσία: Θα εντοπίσει τους υπεύθυνους για τις εκρήξεις στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα εντοπίσει ποιο κράτος ή κράτη βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσει τις «δυτικές προσπάθειες να συγκαλύψει» αυτό που συνέβη, αναφέρει το Reuters . 

Οι αγωγοί φυσικού αερίου, που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, επλήγησαν από ανεξήγητες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο σε αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε τρομοκρατική ενέργεια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις , όμως η Ουάσινγκτον την απόψη του την απέρριψε ως ψευδή. Η Δανία, η Σουηδία και η Γερμανία έχουν ξεκινήσει τις δικές τους έρευνες για τις εκρήξεις, αλλά η Μόσχα λέει ότι δεν έχει ενημερωθεί με αυτές τις έρευνες.

«Ζητήσαμε από τις δανικές αρχές (..) να συνεργαστούν ή να σχηματίσουν μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων, ειδικών», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην κρατική Rossiya-1. «Η απάντηση, όπως είπα, ήταν ασαφής.

Με απλά λόγια, καμία απάντηση. Είπαν ότι πρέπει να περιμένουμε», συνέχισε. Σχολιάζοντας την αναφορά που υποδηλώνει ότι μια ομάδα υπέρ της Ουκρανίας επιτέθηκε στους αγωγούς, ο Πούτιν είπε ότι ήταν «απόλυτη ανοησία». «Πρέπει να ψάχνουμε πάντα αυτούς που έχουν το ενδιαφέρον. Και ποιος ενδιαφέρεται; Θεωρητικά, βέβαια, οι ΗΠΑ έχουν το συμφέρον», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στην έκρηξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται το Agerpres. «Μια έκρηξη αυτού του είδους, αυτής της δύναμης, σε αυτό το βάθος μπορεί να εκτελεστεί μόνο από ειδικούς και να υποστηριχθεί από ολόκληρη την εξουσία του κράτους, που διαθέτει ορισμένες τεχνολογίες», επέμεινε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters.

Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η Μόσχα ενδέχεται να ζητήσει αποζημίωση για τη ζημιά στον αγωγό, αλλά δεν είπε από ποιον.

Οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας επλήγησαν τον Σεπτέμβριο του 2022 από μια σειρά ανεξήγητων εκρήξεων, σε αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε πράξη «διεθνούς τρομοκρατίας».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ