Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Επικεφαλής του σχεδίου της ΕΕ για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων: Είναι δύσκολο να βρεθούν αποδεκτά νομικά μέσα

Ο Anders Ahnlid, επικεφαλής του σχεδίου της ΕΕ για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, λέει ότι είναι δύσκολη η εύρεση «αποδεκτών νομικών μέσων» για να αξιοποιηθούν τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών, ένας λόγος για τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να είναι «καινοτόμος»,όπως αναφέρει το Agerpres.

«Είναι δύσκολο να βρεθούν αποδεκτά νομικά μέσα», είπε ο Σουηδός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι πολίτες που πλήττονται από κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αμφισβητούν επί του παρόντος τους λόγους για τα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον τους στο δικαστήριο.

Μία από τις αντιπροσωπευτικές υποθέσεις είναι αυτή στην οποία το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέστειλε στις αρχές Μαρτίου μέρος των κυρώσεων κατά του Ρώσου πιλότου της Formula 1 Nikita Mazepin, γιου του ιδιοκτήτη και γενικού διευθυντή της χημικής εταιρείας Uralchem.

«Αυτό αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή μας Ένωση βασίζεται στο κράτος δικαίου», σχολίασε ο Ahnlid. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η ΕΕ δεν δεσμεύει απλώς περιουσιακά στοιχεία, αλλά σκοπεύει να τα κατάσχει και να αναδιανείμει το κεφάλαιο ή τουλάχιστον τους τόκους.

Ακόμη και παγκοσμίως, υπάρχουν λίγα προηγούμενα για αυτό, όπως η κατάσχεση των ιρακινών περιουσιακών στοιχείων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το Ιράκ κυβερνούσε ο δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Ahnlid, ο οποίος διορίστηκε τον περασμένο μήνα ως επικεφαλής της ειδικής ομάδας που είναι υπεύθυνη για την κεφαλαιοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, δεν έχει προχωρήσει σε ημερομηνία έως την οποία η Ουκρανία θα λάβει τα πρώτα χρήματα που θα αφαιρεθούν από τους Ρώσους.

«Ελπίζουμε να έχουμε αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας», είπε, αναφερόμενος στη σουηδική προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου. "Ωστόσο, είναι περίπλοκα αρχεία.

Θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζητήματα", είπε ο Σουηδός διπλωμάτης, ο οποίος εργάστηκε επίσης για τα πρώτα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. «Πρέπει να είμαστε λίγο πιο καινοτόμοι αν θέλουμε να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Οι νομικοί κάνουν διάκριση μεταξύ ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει οι δυτικές κυβερνήσεις, όπως το γιοτ ενός ολιγάρχη, και των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων, όπως τα συναλλαγματικά αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Τα τελευταία είναι μεγαλύτερα -σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση- και επίσης πιο εύκολο να δημευθούν από νομική άποψη. Στην περίπτωση των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, τα μέτρα νομικής προστασίας στα δυτικά κράτη επιτρέπουν τη μόνιμη δήμευση μόνο υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, όπως σε περιπτώσεις που προέρχονται από εγκλήματα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κογκρέσο προσπαθεί να καθορίσει πώς θα μπορούσε να αλλάξει η νομοθεσία για να επιτρέψει μόνιμη κατάπτωση, αλλά η εκτελεστική εξουσία υπό την ηγεσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν παραμένει επιφυλακτική.

Ο Ahnlid ανέφερε ότι μια επιλογή θα ήταν η κατάσχεση μόνο του εισοδήματος ή των τόκων, όχι των ίδιων των περιουσιακών στοιχείων. Η ομάδα εργασίας της δηλώνει ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη εντοπίσει τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία, αλλά ελπίζει ότι θα σημειωθεί πρόοδος ως προς αυτό μέχρι τα τέλη Μαΐου.

"Για ποια περιουσιακά στοιχεία μιλάμε και πού βρίσκονται; Τα πάντα δεν είναι ακόμα τόσο ξεκάθαρα όσο θα έπρεπε", είπε ο Σουηδός αξιωματούχος.

Οι κατασχέσεις δυσκολεύονται επίσης λόγω του μεγάλου αριθμού ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων που εμπλέκονται, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις προστατεύονται από προσωπικές εταιρίες. Παρ' όλες τις δυσκολίες, ο διπλωμάτης πιστεύει ότι «είναι φυσικό» οι επιτιθέμενοι να πληρώσουν για την «επισκευή της βίαιης καταστροφής της Ουκρανίας», η οποία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ