Ρωσία

Στο στόχαστρο ρωσικών «απειλών» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Πούτιν

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο λέει ότι έχει λάβει « απειλές » από τη Ρωσία εναντίον των μελών του ΔΠΔ, αφού εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για παράνομη απέλαση Ουκρανών παιδιών .

Η Προεδρία της Συνέλευσης των Κρατών Μερών, η οποία συγκεντρώνει τα 123 κράτη μέλη του ΔΠΔ, δήλωσε ότι υπήρξαν « απειλές » κατά του Δικαστηρίου και « μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά του εισαγγελέα και των δικαστών που εμπλέκονται στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης στην κατάσταση στην Ουκρανία » σύμφωνα με το Agerpres .

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη ποινικής έρευνας κατά του εισαγγελέα και τριών δικαστών του ΔΠΔ, αφού αυτή η δικαιοδοσία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης με στόχο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την επίτροπό του για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.

Ο πρώην Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επί του παρόντος το νούμερο δύο στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας έκανε ηχηρές δηλώσεις, την ίδια μέρα, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, συμβούλεψε τους δικαστές του ΔΠΔ στο Telegram «να κοιτάξουν προσεκτικά τον ουρανό» , αφήνοντας νύξη για τις δυνατότητες επίθεσης της Ρωσίας

« Το δικαστήριο είναι απλώς μια άθλια οργάνωση, δεν εκπροσωπεί τον πληθυσμό των χωρών του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό δεν θα ξεκινήσουν πόλεμο. Θα φοβηθούν. Κανείς δεν θα λυπηθεί. Επομένως, κύριοι δικαστές, κοιτάξτε προσεκτικά τον ουρανό » , προειδοποίησε ο Ρώσος πρώην πρόεδρος.

Σε δελτίο τύπου, το νομοθετικό όργανο του ΔΠΔ εξέφρασε τη λύπη του για « προσπάθειες παρεμπόδισης διεθνών προσπαθειών που αποσκοπούν στην εξασφάλιση ευθύνης για ενέργειες που απαγορεύονται από το γενικό διεθνές δίκαιο » .

Η Συνέλευση των Κρατών Μερών επίσης « επιβεβαίωσε την πλήρη εμπιστοσύνη της στο Δικαστήριο » . Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν, ο οποίος ερευνά για περισσότερο από ένα χρόνο πιθανά εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο αριθμός των φερόμενων απελάσεων παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία ή σε εδάφη που ελέγχει " φτάνει σε αρκετές χιλιάδες " .

Σύμφωνα με το Κίεβο, πάνω από 16.000 παιδιά από την Ουκρανία έχουν απελαθεί στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, τα οποία θα είχαν τοποθετηθεί σε ιδρύματα, κέντρα υποδοχής ή θα είχαν δοθεί για υιοθεσία σε οικογένειες στη Ρωσία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ