Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

"Το τερπνόν μετά του ωφελίμου"! Τεράστιο το οικονομικό κέρδος του Πούτιν στην Ουκρανία-Σπάνια μέταλλα, ουράνιο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας

Τα διακυβεύματα του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία είναι στρατηγικά, στρατιωτικά και πολιτικά, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και τεράστια οικονομικά διακυβεύματα για τη Μόσχα.

Εάν ο χάρτης των φυσικών πόρων της Ουκρανίας υπερτίθεται στον χάρτη του πολέμου που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα γιατί οι περιοχές του Ντόνετσκ, του Λούγκανσκ, του Ζαπορόζιε και του Χερσώνα είναι ακόμη πιο σημαντικές για τον ηγέτη του Κρεμλίνου.

Για αυτό τα εδάφη αυτά στην αρχή της εισβολής οι στρατιώτες του Πούτιν τα κατέλαβαν. Η Ουκρανία έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Σύμφωνα με εκτίμηση του 2019, η Ουκρανία διαθέτει 1,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  φυσικού αερίου. Επίσης, σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε από το SecDev, μια δεξαμενή σκέψης έρευνας και ανάλυσης που εδρεύει στην Οτάβα, η Ουκρανία κατέχει 117 από τα 120 πιο χρησιμοποιούμενα ορυκτά και σπάνια μέταλλα στον κόσμο, ενώ αποτελεί σημαντική πηγή ορυκτών καυσίμων  .

Η χώρα κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως στη συνολική εκτιμώμενη αξία των φυσικών πόρων, με περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια παραγωγή και μια πιθανή «εκτιμημένη αξία» που θα μπορούσε να φτάσει τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ανάλυση SecDev.

Η περιοχή του Ντονμπάς, όπου έλαβαν χώρα οι περισσότερες μάχες τα τελευταία οκτώ χρόνια, αναφέρεται συχνά ως η «βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας».

Το ανθρακωρυχείο του Ντονμπάς εκτείνεται κατά μήκος ολόκληρου των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας έως κοντά στο ρωσικό έδαφος. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με ανακτήσιμα αποθέματα που υπολογίζονται μεταξύ 10 και 60 δισεκατομμυρίων τόνων. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των αποθεμάτων είναι υψηλής ποιότητας, το ένα τέταρτο είναι ανθρακίτης, ο άνθρακας με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα, τις λιγότερες ακαθαρσίες και την υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα.

Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων της Ουκρανίας. Το 2019, η Ουκρανία κατέλαβε την έκτη θέση στον κόσμο για τα αποθέματα άνθρακα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία, την Αυστραλία και τη Ρωσία.

Περίπου το 80 τοις εκατό των αποθεμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα της Ουκρανίας βρίσκεται στην περιοχή Δνείπερου-Ντονέτσκ, η οποία ήταν το επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας για την «απελευθέρωση» της χώρας, αναφέρει η έκθεση SecDev.

Η Ουκρανία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο το 2019 και την ίδια χρονιά, το σιδηρομετάλλευμα ήταν το τρίτο πιο εξαγόμενο προϊόν της χώρας. Η Ουκρανία, και το Ντονμπάς ειδικότερα, είναι ο ηγέτης της Ευρώπης στα αποθέματα μεταλλεύματος ουρανίου , καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση στον κόσμο.

Η χώρα κατατάσσεται δεύτερη σε αποθέματα μεταλλευμάτων τιτανίου στην Ευρώπη, δεύτερη στον κόσμο σε εξερευνημένα αποθέματα μεταλλευμάτων μαγγανίου και δεύτερη στην Ευρώπη όσον αφορά τα αποθέματα μεταλλευμάτων υδραργύρου.

Το φυσικό ουράνιο και το ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο για αντιδραστήρες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ερευνητικούς αντιδραστήρες, στρατιωτική παραγωγή πλουτωνίου και αντιδραστήρες ναυτικής πρόωσης.

Το υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να τροφοδοτήσει τη ναυτική πρόωση, τους στρατιωτικούς αντιδραστήρες παραγωγής πλουτωνίου και να λειτουργήσει ως πρώτη ύλη για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Τα κράματα τιτανίου είναι από τα πιο κοινά μέταλλα που χρησιμοποιούνται στη στρατιωτική τεχνολογία για τα πάντα, από εξαρτήματα αεροσκαφών μέχρι περιβλήματα πυραύλων, πανοπλίες, ναυπηγεία και διαστημόπλοια, δείχνει μια ανάλυση του Forbes . Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως και το 20% των παγκόσμιων αποδεδειγμένων αποθεμάτων μεταλλευμάτων τιτανίου βρίσκονται στην Ουκρανία.

Επίσης, το λίθιο είναι ένα κύριο συστατικό των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Οι περισσότερες εταιρείες αυτοκινήτων εξετάζουν τα αποθέματα λιθίου σε όλο τον κόσμο. Τα κοιτάσματα λιθίου βρίσκονται σε μια περιοχή γνωστή ως «ουκρανική ασπίδα», μια λωρίδα γης στη μέση της χώρας που εκτείνεται από τα βόρεια σύνορα με τη Λευκορωσία έως τις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας στο νότιο Ντονμπάς.

Σύμφωνα με τις μελέτες της ουκρανικής γεωλογικής υπηρεσίας, τα αρχαία πετρώματα αυτής της «ασπίδας» κρύβουν κοιτάσματα λιθίου με μεγάλες δυνατότητες, πόρους που έχουν εντοπιστεί κυρίως στην περιοχή της Μαριούπολης , της πόλης-λιμανιού που καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Μπορεί να μην είναι ο κύριος λόγος για την εισβολή, αλλά αναμφίβολα ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτή η χώρα είναι τόσο σημαντική για τη Ρωσία», δήλωσε ο Rod Schoonover, πρώην διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανάλυση SecDev, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, οι πόροι της Ουκρανίας αξίας τουλάχιστον 12,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται τώρα υπό ρωσικό έλεγχο.

Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της αξίας σε δολάρια από τις 2.209 καταθέσεις που ανέλυσε η εταιρεία.

Εκτός από το 63% των κοιτασμάτων άνθρακα της χώρας, η Μόσχα κατάσχεσε το 11% των κοιτασμάτων πετρελαίου, το 20% των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, το 42% των μετάλλων και το 33% των κοιτασμάτων σπάνιων γαιών και άλλων βασικών ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου. Επίσης, από τους πρώτους μήνες της εισβολής, η Ρωσία κατέλαβε και τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. 

Οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν επί του παρόντος τόσο τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, όσο και τις γύρω περιοχές κοντά σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία. 

Ακόμα κι αν δεν λειτουργούν και οι έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες, το εργοστάσιο αποτελεί κίνδυνο επειδή αποθηκεύει ραδιενεργά απόβλητα. Για τη Ρωσία, η παροχή νερού στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία το 2014 μέσω του καναλιού της Βόρειας Κριμαίας είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Την τρίτη ημέρα της εισβολής, τα ρωσικά στρατεύματα ανατίναξαν ένα φράγμα που κατασκευάστηκε από την Ουκρανία αποκόπτοντας το σημαντικό κανάλι της βόρειας Κριμαίας από τον ποταμό Δνείπερο, διακόπτοντας την παροχή νερού της Κριμαίας από το 2014.

Ο έλεγχος του καναλιού ανελήφθη από αλεξιπτωτιστές μετά την επίθεση της Ουκρανίας . Πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, έως και το 90% της παροχής νερού γινόταν μέσω αυτής της δομής.

 

 

Τα ιδιωτικά συμφέροντα του ηγέτη των μισθοφόρων Βάγκνερ

 

Ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ενδιαφέρεται να πάρει τον έλεγχο των ορυχείων αλατιού και γύψου κοντά στην πόλη Μπαχμούτ, όπου τα στρατεύματά του πολεμούν εδώ και μήνες, δήλωσε πρόσφατα ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι πίσω από τη Ρωσία και την «εμμονή» του Πριγκόζιν με το Μπαχμούτ κρύβονται οικονομικά κίνητρα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν Ρώσους μισθοφόρους ότι εκμεταλλεύονται φυσικούς πόρους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μάλι, στο Σουδάν και αλλού για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με το Business Insider , οι επιχειρήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου, χρυσού και διαμαντιών του Ρώσου μισθοφόρου ηγέτη Yevgeny Prigozhin έχουν αποφέρει έσοδα 250 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία χρόνια. Οι πωλήσεις προήλθαν από τις δραστηριότητές της σε φυσικό αέριο, διαμάντια, χρυσό και πετρέλαιο στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...