Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικές κυβερνητικές πηγές: ”Οι ΗΠΑ παρατείνουν σκόπιμα τον πόλεμο στην Ουκρανία”-Θα αλλάξει ο σεισμός τις σχέσεις τους;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο λόγος για την παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ η Ουάσιγκτον «απέτρεψε» όλους όσους προσπάθησαν να βρεθεί μία λύση”, γράφει την Κυριακή η εφημερίδα Aydınlık, επικαλούμενη πηγή σε δομές εξουσίας του καθεστώτος Ερντογάν.

"Οι Αμερικανοί προσπαθούν να κρατήσουν την κατάσταση σε εκκρεμότητα. Η Αμερική είναι η αιτία της καθυστέρησης της σύγκρουσης, ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Είναι επίσης αυτοί που εμπόδισαν την ειρήνη όταν ήταν τόσο κοντά", ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Τουρκία έκανε χρήση του τελευταίου ατού που απέμεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπενθύμισε με δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι, γράφει η τουρκική εφημερίδα.

«Ο Τσαβούσογλου είχε κάνει προηγουμένως μια δήλωση για το θέμα και είχε τονίσει: «Η ειρήνη ήταν πολύ κοντά στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Ήμασταν πολύ αισιόδοξοι. Αλλά στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνειδητοποίησα ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει, γιατί ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ δεν θέλουν να τελειώσει», ανέφερε ο ίδιος.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennet, ο οποίος ενήργησε ως ενδιάμεσος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην αρχή της ρωσικής εισβολής, είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις διεκόπηκαν με ευθύνη δυτικών χωρών.

Όλα αφορούν τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τις εμπορικές σχέσεις με την Ρωσία

"Ενώ όλα είναι τόσο ξεκάθαρα, οι δικαιολογίες των αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για πίεση στην Τουρκία δεν είναι πειστικές", ανέφερε η τουρκική εφημερίδα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σχολιάζοντας τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη από τον Αναπληρωτή Διευθυντή Οικονομικών Πληροφοριών του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ Μπράιαν Νέλσον με Τούρκους εκπροσώπους.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να σταματήσει να εξάγει αγαθά στη Ρωσία που η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι βοηθούν την Μόσχα να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. Η προειδοποίηση φέρεται να δόθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους στους ομολόγους τους σε συνάντηση στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Μπράιαν Νέλσον συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συζητήσουν τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με τις αυξημένες εξαγωγές στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών προϊόντων, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Νέλσον είναι ο τρίτος ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Τουρκία μέσα σε ένα χρόνο, εντείνοντας την πίεση στην Άγκυρα να συμμορφωθεί με τις αμερικανικές κυρώσεις.

Περισσότερες επισκέψεις ΕΕ και ΗΠΑ αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες για αυτό το θέμα, ανέφεραν πηγές. Νωρίτερα, ο Τούρκος οικονομολόγος Μπαρτού Σοράλ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πίεση στην Τουρκία να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, σημείωσε προηγουμένως ότι η Τουρκία δεν εντάσσεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς αυτό θα βλάψει περισσότερο την Άγκυρα παρά τη Ρωσία.

Η Δύση έχει εντείνει την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της Ρωσίας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της Δύσης και οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κύριος στόχος της Δύσης είναι να επιδεινώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία θα λύσει όλα τα προβλήματα που της δημιουργεί η Δύση.

Το καθεστώς Ερντογάν “θησαυρίζει” κυριολεκτικά λόγω των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την Ρωσία, αφού ρωσικά προϊόντα “ βαφτίζονται “ τουρκικά” ( ακόμα και πετρέλαιο, γεμίζοντας τα σεντούκια της τουρκικής ελίτ.

Η ουσία των απειλών Σοϊλού στις ΗΠΑ, αφορά το αμερικανικό τελεσίγραφο για διακοπή των ρωσοτουρκικών σχέσεων, κάτι που η Άγκυρα δεν θα πράξει (όπως δεν έπραξε στον πόλεμο στην Συρία όταν πουλούσε κλεμμένο πετρέλαιο των Τζιχαντιστών), και η κόντρα με τους Αμερικανούς πιθανόν να επεκταθεί ακόμα και σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν έχει ανάγκη να ανακαλύψει έναν “εχθρό” για να σώσει το τομάρι του στις επερχόμενες εκλογές και για αυτό είναι ικανός για όλα.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ