Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Έτοιμος ο "θαλάσσιος Αρμαγεδδών"! Η Ρωσία κατασκεύασε την πρώτη πυρηνική τορπίλη Poseidon

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η Tass στις 25 Ιανουαρίου 2023, η Ρωσία παρήγαγε το πρώτο σετ πυρηνικών σούπερ τορπιλών Poseidon για το πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod. 

Σε σχετικό άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ αναφέρει τα εξής:

Η  Πυρηνική τορπίλη Poseidon

"Το σχέδιο μιας στρατηγικής τορπίλης με πυρηνική κεφαλή εμφανίστηκε στην ΕΣΣΔ στα τέλη της δεκαετίας του 1940  και αρχές της δεκαετίας του 1950. Οι ερευνητές και ο στρατός μελέτησαν τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικών κεφαλών μεγάλης μάζας και μεγέθους σε διάφορα αεροσκάφη.

Ως αποτέλεσμα, προέκυψε η ιδέα της σούπερ τορπίλης T-15 μήκους 24 μέτρων, διαμετρήματος 1530 mm.

Η τορπίλη ατμού-αερίου με πυρηνική κεφαλή έπρεπε να έχει βεληνεκές 30-60 km και να χτυπήσει παράκτιους στόχους με πυρηνική έκρηξη και επακόλουθο τσουνάμι.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο σχεδιασμός του T-15 σταμάτησε λόγω μιας αρνητικής αξιολόγησης του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο το επέκρινε για αργή ταχύτητα, μικρή εμβέλεια, υψηλό θόρυβο και κακή προστασία της τορπίλης και του μεταφορέα.

Στη δεκαετία του 1960, ο φυσικός Andrey Sakharov προώθησε την ιδέα της μεταφοράς ισχυρών θερμοπυρηνικών γομώσεων σε εχθρικές ακτές. Σχεδίασε το AN-602 Tsar Bomb 26,5 τόνων. Ωστόσο, ούτε διαθέσιμα αεροσκάφη ούτε πύραυλοι μπορούσαν να το μεταφέρουν.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, δυτικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν πηγές του Πενταγώνου ότι η Ρωσία είχε σχεδιάσει ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος με πυρηνική κεφαλή δεκάδων μεγατόνων. Η κωδική ονομασία φέρεται να ήταν Canyon.

Την 1η Νοεμβρίου 2015, η ρωσική τηλεόραση ανέφερε την παρουσίαση του «πολλαπλού ωκεανικού συστήματος Status-6» για την καταστροφή σημαντικών εχθρικών οικονομικών εγκαταστάσεων στην ακτή. Τα πλοία ήταν τα υποβρύχια Belgorod και Khabarovsk υπό κατασκευή εκείνη την εποχή. Δεν ακολούθησε επίσημο σχόλιο.

Την 1η Μαρτίου 2018, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μη επανδρωμένου υποβρύχιου πυρηνοκίνητου σκάφους. Μια λαϊκή ψηφοφορία στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας το ονόμασε Poseidon. 

Το Poseidon είναι πιθανόν μια εξέλιξη του Status-6. Τον Απρίλιο του 2019, μια πηγή της αμυντικής βιομηχανίας είπε  ότι το υποβρύχιο μπορεί να μεταφέρει έξι στρατηγικές τορπίλες.

Τον Ιανουάριο του 2019 αναφέρθηκε ότι το στρατηγικό μη επανδρωμένο όχημα θα αναπτύξει μέγιστη υποβρύχια ταχύτητα 200 km/h. «Θα πλεύσει σε βάθος ενός χιλιομέτρου και ταχύτητα 200 km/h και άνω (110 κόμβοι)», είπε η πηγή. Ο Ποσειδώνας πλέει με τη μέγιστη ταχύτητα σε ένα σπήλαιο αέρα (υδατικός ατμός) που μειώνει την αντίσταση στο νερό.

Στο δρόμο προς τον στόχο, ο Ποσειδώνας ελίσσεται συνεχώς από την πορεία και το βάθος, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αναχαίτισή του, είπε η πηγή.

Στις αρχές Ιανουαρίου 2023, η πηγή είπε ότι το υποβρύχιο Belgorod είχε ολοκληρώσει τις  δοκιμές μιας μακέτας του Poseidon. δοκιμάζοντας  με επιτυχία το σύστημα εκτόξευσης.

Το πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod

Τα χαρακτηριστικά του πυρηνικού υποβρυχίου Belgorod κρατούνται μυστικά. Αναπτύχθηκε από ένα ημιτελές υποβρύχιο του έργου 949A κατηγορίας Antey.

Το Sevmash Shipyard ξεκίνησε την κατασκευή  του υποβρυχίου στις 24 Ιουλίου 1992, αλλά η κατασκευή ανεστάλη το 1997. Το 2000 έγιναν προσπάθειες να συνεχιστεί η κατασκευή με το αναβαθμισμένο έργο 949AM, αλλά η προσπάθεια απέτυχε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί το Belgorod με το νέο έργο 09852 που σχεδιάστηκε από το Rubin Bureau στην Αγία Πετρούπολη.

Η κατασκευή του  υποβρυχίου με αριθμό εργοστασίου 91664 ξεκίνησε  εκ νέου στις 20 Δεκεμβρίου 2012 παρουσία του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού Viktor Chirkov.

Η United Shipbuilding Corporation και η Sevmash αρχικά ονόμασαν το Belgorod ερευνητικό υποβρύχιο για απομακρυσμένες ωκεάνιες περιοχές.

Έπρεπε να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης, να απελευθερώσει και να επιθεωρήσει υποβρύχιο ερευνητικό εξοπλισμό και να παρακολουθήσει τις υποβρύχιες διαδρομές μεταφοράς.

Αναφέρθηκε ότι το υποβρύχιο θα μετέφερε μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη διάσωσης. Στις 21 Απριλίου 2017, η εφημερίδα Izvestia επικαλέστηκε τη διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού ότι ανέφερε ότι το Rubin Bureau είχε επανασχεδίαση το κεντρικό τμήμα του υποβρυχίου.

Το διαμέρισμα πυραύλων αντικαταστάθηκε από ένα μακρύτερο με θαλάμους πρόσδεσης για δύτες και υποβρύχια σκάφη. Το μήκος του υποβρυχίου αυξήθηκε από 154 σε 184 μέτρα (11 μέτρα μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο σοβιετικό υποβρύχιο της κατηγορίας Akula project 941). Το Belgorod έγινε έτσι το μακρύτερο υποβρύχιο του ρωσικού ναυτικού.

Τον Νοέμβριο του 2018, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε τον σχηματισμό του πληρώματος του υποβρυχίου. Τον Απρίλιο του 2019, το Belgorod πλέει. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2020, ωστόσο οι δοκιμές αργούσαν και η πανδημία COVID-19 ήταν ένας λόγος.

Τον Ιούνιο του 2021, μια ναυπηγική πηγή είπε στο TASS ότι το Μπέλγκοροντ είχε ξεκινήσει δοκιμές. Ακολούθησαν δοκιμές αποδοχής το καλοκαίρι του 2022 στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Το Belgorod εντάχθηκε στο Ρωσικό Ναυτικό στις 8 Ιουλίου 2022.

Το υποβρύχιο Khabarovsk του έργου 09851 υπό κατασκευή από το 2014 είναι πιθανό να είναι ο δεύτερος μεταφορέας του Poseidon"

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η κατασκευή της συγκεκριμένης πυρηνικής τορπίλης από την Ρωσία, αναβαθμίζει κατακόρυφα το επίεπεδο πυρηνικής απειλής για την Δύση και τον πλανήτη γενικότερα.

Ο "θαλάσσιος Αρμαγεδών" κατασκευάστηκε. Ευχόμαστε να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...