Ρωσία

"Γκεμπελικές" πρακτικές από Πούτιν: Απαγόρευσε δημόσιες συζητήσεις για τη στρατηγική του πολέμου, το ηθικό των στρατευμάτων

Οι ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις δημόσιες συζητήσεις σε ένα ευρύ φάσμα μη διαβαθμισμένων στρατιωτικών θεμάτων που οι ακτιβιστές λένε ότι ουσιαστικά θα εμποδίζουν το κοινό να μάθει κρίσιμες πληροφορίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως αναφέρει το themoscowtimes.com.

Το διάταγμα 60 σημείων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), που τίθεται σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου, απαριθμεί πληροφορίες που δεν χαρακτηρίζονται ως κρατικό μυστικό, αλλά οι οποίες «μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ξένα κράτη, οργανισμούς και πολίτες κατά της ασφάλειας της Ρωσίας».

Μεταξύ των θεμάτων που απαγορεύεται να συζητηθούν είναι η δομή και το μέγεθος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Απαγορεύεται να συζητηθεί εκτός ορίων στρατού για τα όπλα που έχουν,  για την ανάπτυξη και εκπαίδευση των στρατευμάτων, καθώς και το ηθικό ποιο είναι των στρατιωτών ακόμη και τα εγκλήματα που διαπράττονται από μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα θέματα κινητοποίησης και πολιτικής άμυνας απαγορεύεται επίσης να συζητηθούν ανοιχτά, όπως και οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις της στρατιωτικής και στρατηγικής κατάστασης της Ρωσίας.

Ο κατάλογος της FSB  αντικατοπτρίζει την περσινή απαγόρευση της ανταλλαγής μη διαβαθμισμένων πληροφοριών στις αμυντικές και διαστημικές βιομηχανίες της Ρωσίας.

Αναθεωρήθηκε τον περασμένο μήνα για να συμπεριλάβει πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού .

«Ο σκοπός του ενημερωμένου νόμου με τη λίστα της FSB είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βγαίνει καμία πληροφορία προς τα έξω», όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Σεργκέι Κριβένκο, επικεφαλής της ΜΚΟ Citizen, Army & the Law, με έδρα τη Μόσχα.

Όσοι μοιράζονται τις πληροφορίες δημόσια κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «ξένοι πράκτορες», ο οποίος είναι ένας χαρακτηρισμός της σοβιετικής εποχής με δρακόντειους κανόνες και περιορισμούς.

«Αυτό δεν αναφέρεται μόνο σε ξένους πράκτορες, αλλά και σε απλούς πολίτες που μπορεί να αναγνωριστούν ως διανομείς πληροφοριών που είναι επιζήμιες για τη Ρωσία», είπε ο Κριβένκο στο Sever.Realii.

Ο εξέχων δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πάβελ Τσίκοφ προσπάθησε να διαλύσει τον «αδικαιολόγητο συναγερμό» σχετικά με τη λίστα, υποδηλώνοντας ότι η FSB μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό «ξένος πράκτορας» αδιακρίτως σε όποιον συζητά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Μέχρι σήμερα, δεν είναι γνωστή ούτε μία περίπτωση εφαρμογής της λίστας [της FSB]», έγραψε ο Τσίκοφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη. «Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αυτό θα συνεχιστεί».

Επίσης, τίθεται σε ισχύ την Πέμπτη ο διευρυμένος νόμος για τους «ξένους πράκτορες» της Ρωσίας, ο οποίος θα δώσει στις ρωσικές αρχές επιπλέον περιθώρια για να δηλώσουν πολίτες και οργανισμούς «ξένους πράκτορες».

Ορισμένοι δικηγόροι πιστεύουν ότι η λίστα των 60 σημείων ισχύει μόνο για μέλη των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας και δεν περιορίζει τις δημόσιες συζητήσεις για ευαίσθητα αλλά μη διαβαθμισμένα θέματα, σύμφωνα με το Sever.Realii. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ