Ρωσία

"Πυρ και μανία" η Ρωσία με τον Πάπα επειδή αποκάλεσε τους στρατιώτες "σκληρούς εθνοτικών μειονοτήτων"

Η ρωσική κυβέρνηση καταδίκασε τα σχόλια του Πάπα όταν είπε ότι ορισμένες μειονοτικές ομάδες στρατιωτών συμπεριφέρθηκαν χειρότερα από άλλες στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Γενικά, οι πιο σκληροί είναι ίσως εκείνοι που είναι από τη Ρωσία, αλλά δεν είναι της ρωσικής παράδοσης, όπως οι Τσετσένοι, οι Μπουριάτ και ούτω καθεξής», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στην America , ένα ιησουιτικό περιοδικό με έδρα τις ΗΠΑ σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πάπας χαρακτήρισε επίσης γενοκτονία τον λιμό του Holodomor που προκάλεσε το Κρεμλίνο στην Ουκρανία τη δεκαετία του 1930. Τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί πέθαναν σε αυτόν τον λιμό που προκλήθηκε από τη κολεκτιβοποίηση των αγροκτημάτων υπό τον Σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν. 

Η Ρωσία χαρακτήρισε τα σχόλια ως «διαστροφή» και είπε ότι οι εθνικές ομάδες ήταν «μία οικογένεια».

Οι Τσετσένοι, μια εθνοτική ομάδα με καταγωγή από την Τσετσενία, στα νοτιοδυτικά της Ρωσίας, είναι κυρίως μουσουλμάνοι.

Οι Μπουριάτ, μια μογγολική εθνοτική ομάδα που κατάγεται από την Μπουριατία, στην ανατολική Σιβηρία, είναι παραδοσιακά Βουδιστές και σαμάνοι. Η πλειοψηφική θρησκεία στη Ρωσία είναι ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός.

Ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι «αυτός που εισβάλλει είναι το ρωσικό κράτος».

Ο Πάπας Φραγκίσκος ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του επειδή δεν καταδίκασε τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Όταν μιλάω για την Ουκρανία», απάντησε, «μιλάω για έναν λαό που μαρτύρησε. Αν έχεις μαρτυρικό λαό, έχεις κάποιον που τον μαρτύρησε.

«Γιατί δεν κατονομάζω τον Πούτιν; Επειδή δεν είναι απαραίτητο? είναι ήδη γνωστό. Ωστόσο, μερικές φορές οι άνθρωποι προσκολλώνται σε μια λεπτομέρεια. Όλοι γνωρίζουν τη στάση μου, με τον Πούτιν ή χωρίς τον Πούτιν, χωρίς να τον κατονομάσουμε.

Ο Πάπας είπε ότι μίλησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky τρεις φορές τηλεφωνικά και επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω του πρέσβη στην Αγία Έδρα.

«Τη δεύτερη μέρα του πολέμου, πήγα στη ρωσική πρεσβεία [στην Αγία Έδρα], μια ασυνήθιστη χειρονομία γιατί ο Πάπας δεν πηγαίνει ποτέ σε μια πρεσβεία», πρόσθεσε.

Ο Πάπας τόνισε επίσης ότι είχε εκπροσωπηθεί από τους καρδινάλιούς του στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων οι καρδινάλιοι Czerny, Gallagher και Krajewski, ο τελευταίος από τους οποίους ήταν τέσσερις φορές, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας πέρυσι.  

«Εννοώ ότι η παρουσία της Αγίας Έδρας με τους καρδινάλιους είναι πολύ έντονη και βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης», είπε ο Πάπας. 

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε τα σχόλια, σύμφωνα με το RT, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Αυτό δεν είναι πλέον ρωσοφοβία, είναι μια διαστροφή σε ένα επίπεδο που δεν μπορώ καν να ονομάσω», είπε.

«Είμαστε μια οικογένεια με Μπουριάτ, Τσετσένους και άλλους εκπροσώπους της πολυεθνικής και πολυομολογιακής μας χώρας», έγραψε αργότερα η κ. Ζαχάροβα στο Telegram.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Ψήνεται" κλιμάκωση! “Μακελειό” για Aμερικανούς από ιρανικό drone στη Συρία-Απάντηση των ΗΠΑ με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές

Η επίθεση και η απάντηση των ΗΠΑ απειλούν να ανατρέψουν τις πρόσφατες προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην...