Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικό σύστημα πρόσδεσης που μπορεί να εκτοξεύσει UAV από στρατηγικά βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι έχει αναπτύξει έναν μηχανισμό πρόσδεσης αεροσκάφους που μπορεί να συλλάβει και να ανασύρει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στο διαμέρισμα του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης και επίσης να τα απελευθερώσει.

Το κρατικό μέσο ενημέρωσης TASS ανέφερε ότι ένα σύστημα ελλιμενισμού για αεροσκάφη είχε κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την United Aircraft Business (UAC, τμήμα της κρατικής εταιρείας Rostec).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κείμενο του διπλώματος ευρεσιτεχνίας έλεγε ότι η εφεύρεση σχετίζεται με τον τομέα της αεροπορίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό αεροσκαφών εξοπλισμένων με εναέρια οχήματα χωρίς πλήρωμα. Η εξέλιξη ανέδειξε κυρίως το σύστημα και την τεχνική για τη σύλληψη ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος στο χώρο φορτίου του αεροσκάφους και στη μονάδα πρόσδεσης για αυτό το σύστημα.

Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αεροσκάφη όπως μαχητικά, μεταφορικά αεροσκάφη, στρατηγικά βομβαρδιστικά, κ.λπ. Η έκθεση αναφέρει ότι οι πληροφορίες σημειώθηκαν στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της εφεύρεσης που διατίθεται από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα γίνονται μια βασική πτυχή της αεροπορικής ισχύος για χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ικανότητα αποστολής σμήνων drone μπορεί να προσφέρει σε οποιονδήποτε στρατό πολλές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν επίσης επισημάνει ότι εργάζονται για να εξοπλίσουν τα στρατιωτικά τους αεροσκάφη με παρόμοιες δυνατότητες. Τον Νοέμβριο του 2021, ο στρατός των ΗΠΑ εκτόξευσε και ανέσυρε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος X-61 Gremlins από ένα C-130 ενώ ήταν ακόμη σε πτήση.

Αυτή η πρόοδος αντιπροσώπευε μια σημαντική καμπή στις προσπάθειες του αμερικανικού στρατού να εκτοξεύσει σμήνη drone από μητρικά πλοία στον αέρα. Το drone Gremlins ανακτήθηκε με επιτυχία στον αέρα στις 29 Οκτωβρίου στο Dugway Proving Ground στη Γιούτα.

Παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει στο παρελθόν αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η DARPA ξεκίνησε μια σειρά από πτητικές δοκιμές τον Οκτώβριο του 2020 για να ανακτήσει τρία Γκρέμλιν, αλλά και τις εννέα απέτυχε.

Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα πρόσδεσης;

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας περιλαμβάνει επίσης αναλυτικές λεπτομέρειες για τις δυνατότητες του συστήματος. Η βάση του συστήματος είναι ένα αναδιπλούμενο πλαίσιο, ένα τμήμα που στερεώνεται στο χωρικό πλαίσιο με ένα περιστρεφόμενο τμήμα και ασφαλίζεται στον εσωτερικό χώρο του θαλάμου φορτίου του αεροσκάφους.

Το χωρικό πλαίσιο δημιουργείται με τη σύνδεση δύο παράλληλων δοκών με τοξοειδή στοιχεία. Το σύστημα περιέχει επίσης έναν κύριο κώνο επαφής προσαρτημένο στο άκρο του καλωδίου και έναν κώνο πρόσδεσης στερεωμένο στο άλλο άκρο του καλωδίου, ο οποίος είναι στερεωμένος στον μηχανισμό περιέλιξης.

Όταν το αεροσκάφος πλησιάζει το UAV, απελευθερώνει το αναδιπλούμενο πλαίσιο έξω από το αμπάρι, ακολουθούμενο από την εκκένωση ενός καλωδίου με έναν κώνο της κύριας επαφής στο άκρο.

Το drone θα πετούσε μέχρι αυτόν τον κώνο, θα κλειδωνόταν μαζί του με έναν πείρο επαφής και θα κλειδωνόταν στη θέση του, μετά το οποίο το καλώδιο θα άρχιζε να σφίγγει. Οι προγραμματιστές τόνισαν τη σημασία του εξοπλισμού του UAV με ένα σύστημα διαχείρισης καλωδίου για να διασφαλιστεί η σχεδιαστική του τάση και να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αιώρησης εάν ξεπεραστεί αυτή η τάση.

Όταν το UAV τοποθετείται κάτω από τα τόξα του πλαισίου, τα οποία είναι προσανατολισμένα σε γωνία τριών μοιρών ως προς το οριζόντιο επίπεδο, ο κώνος της κύριας επαφής ενώνεται με τον κώνο πρόσδεσης και στερεώνεται με λαβές.

Στη συνέχεια, το πλαίσιο γέρνει τρεις μοίρες προς το οριζόντιο επίπεδο, γεγονός που κάνει τις κλειδαριές στο πλαίσιο να συνδεθούν με τα εξαρτήματα επιστροφής του drone. Μόλις ολοκληρωθεί η πρόσδεση του drone, το πλαίσιο διπλώνεται, αφαιρείται και ασφαλίζεται με κλειδαριές στη θέση ανάσυρσης πριν τοποθετηθεί στον χώρο φόρτωσης του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποσύνδεση του drone ενώ πετάει σε οποιοδήποτε ύψος. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το UAV κλειδώνεται στο σύστημα μέσω ενός μηχανισμού συμπίεσης και όχι με έναν πείρο επαφής στον κώνο της κύριας επαφής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ