Ρωσία

Πυρηνικοί "κροταλισμοί"! Εντολή Πούτιν για νέα δοκιμή Satan-2 ICBM εντός του έτους- Πότε θα αναπτυχθεί το 1ο Σύνταγμα

Η Ρωσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τη δεύτερη εκτόξευση του βαρέως διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat (ICBM), τον οποίο ο Πούτιν ανέφερε νωρίτερα ως ανίκητο, πριν από το τέλος του 2022, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Tass, επικαλούμενο πηγές.

Ο πύραυλος, που ονομάζεται Satan 2 από δυτικούς αναλυτές, θεωρείται ως ο πιο ισχυρός πύραυλος στον κόσμο. To TASS επικαλέστηκε μια στρατιωτική πηγή που είπε: «Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι δοκιμές σχεδιασμού πτήσης (LCI) του Sarmat μπορούν να συνεχιστούν με τη δεύτερη κυκλοφορία του προϊόντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκθεση σημειώνει ότι η δοκιμή θα διεξαχθεί από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ και ο πύραυλος πρέπει να χτυπήσει στόχους στο πεδίο δοκιμών Κούρα στην Καμτσάτκα. Μετά την αξιολόγηση του αποτελέσματος της εκτόξευσης, θα ληφθεί απόφαση για την ανάπτυξη του πρώτου συντάγματος του Sarmat ICBM.

Οι Στρατηγικές Δυνάμεις Πυραύλων θα λάβουν αρχικά ένα κιτ συντάγματος στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε στα τέλη του 2020. Η έκθεση δεν παρείχε ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη θέση του συντάγματος σε υπηρεσία μάχης.

Θεωρείται ότι τουλάχιστον πέντε εκτοξεύσεις, μία από τις οποίες πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω του Νότιου Πόλου, πρέπει να ολοκληρώσουν πλήρεις πτητικές δοκιμές ICBM. Τον Απρίλιο, η Μόσχα πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του Sarmat ICBM της.

Ο βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε επίσης από το Πλεσέτσκ στα βορειοδυτικά και έπληξε στόχους στη χερσόνησο της Καμτσάτκα της Άπω Ανατολής. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καυχιόταν για την ισχύ του πυραύλου εκείνη την εποχή, ισχυριζόμενος ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει οποιοδήποτε διεθνές σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

Ο Πούτιν είπε ότι ο πύραυλος θα αυξήσει τη μαχητική ικανότητα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και θα διασφάλιζε την ασφάλεια της χώρας από εξωτερικές απειλές.

Ο πύραυλος Sarmat κατασκευάστηκε στο κρατικό κέντρο πυραύλων VP Makeyev, το οποίο ειδικεύεται στην ανάπτυξη διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων με βάση τη θάλασσα. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ο Sarmat θα προστατεύει τη Ρωσία από εξωτερικές απειλές για τα επόμενα 40 έως 50 χρόνια.

Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο πύραυλος είναι μοναδικός όσον αφορά την ασυναγώνιστη ταχύτητα, το βεληνεκές ρεκόρ, τη μέγιστη ακρίβεια και το πλήρες άτρωτο κατά την παραβίαση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο παρελθόν, η Μόσχα κυκλοφόρησε πλάνα του Satan 2. Στο βίντεο, ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος φαίνεται να εκτοξεύεται από ένα σιλό, ακολουθούμενο από μια απεικόνιση του να εκτοξεύεται στο διάστημα.

Το βίντεο που μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι δείχνει το ICBM καθώς ταξιδεύει πάνω από μια υποθετική Γη σε ψηλό τόξο και ξεδιπλώνει τον μύτη του για να αποκαλύψει πέντε πυρηνικές βόμβες.

Τι κάνει τον πύραυλο «Satan 2» της Ρωσίας ισχυρό;

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει ταυτόχρονα 15 ελαφριές πυρηνικές κεφαλές και ζυγίζει 220 τόνους, έχει μήκος περίπου 116 πόδια. Αυτές οι κεφαλές είναι διατεταγμένες ως οχήματα επανεισόδου πολλαπλών ανεξάρτητων στόχων (MIRV), επιτρέποντας σε έναν πύραυλο να χτυπήσει πολλούς στόχους ταυτόχρονα.

Ο πύραυλος Satan 2 αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τον R-36 ή Voevoda, έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο της σοβιετικής εποχής που το ΝΑΤΟ ονόμασε «Satan». Η προβλεπόμενη εμβέλεια λειτουργίας του πυραυλικού συστήματος είναι μεταξύ 6.200 και 11.180 μίλια (10.000 έως 18.000 χιλιόμετρα).

Το Satan 2 είναι εξοπλισμένο με εξελιγμένα συστήματα καθοδήγησης και, πιθανότατα, δολώματα για να ξεγελάσουν τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μερικές δεκάδες εξαιρετικά ελαφριά δόλώματα που προσομοιώνουν την κεφαλή.

Σε παλαιότερη δήλωση, ο Βλαντιμίρ Ντεγκτιάρ (Vladimir Degtyar), Διευθύνων Σύμβουλος του JSC Makeyev Design Bureau, τόνισε ότι ο νέος πύραυλος είναι ένας ICBM νέας γενιάς με αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά απόδοσης. Εξαιτίας αυτού, έχει ήδη αναφερθεί ως ένα «μηχανικό θαύμα» και ως «επιστέγασμα στην τεχνολογία πυραύλων».

Ο επικεφαλής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας, στρατηγός Σεργκέι Καρακάεφ, ισχυρίστηκε ότι οι πύραυλοι Sarmat θα μπορούσαν να φτάσουν στον Βόρειο και Νότιο Πόλο και σε άλλους προορισμούς.

Ο Καρακάεφ είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Zvezda ότι η αναλογία ισχύος προς βάρος του νέου πυραυλικού συστήματος καθιστά την τροχιά ρυθμιζόμενη, γεγονός που επιτρέπει την εκτόξευση πυραύλων μέσω διαφόρων διαδρομών. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν επιλογές για εναλλακτικές τροχιές, όπως η δυνατότητα εκτόξευσης του πυραύλου στο διάστημα.

Υποστήριξε ότι θα ήταν δύσκολο να εντοπιστεί αυτό το πυραυλικό σύστημα χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα αμυντικά συστήματα ή αυτά που ενδέχεται να δημιουργηθούν στο μέλλον. Ως εκ τούτου, ο πύραυλος θεωρείται σοβαρή απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν σταματούν πουθενά! Ρωσικό ΥΠΑΜ: Στρατιώτες του ΝΑΤΟ στις μάχες ως μισθοφόροι-40.000 Ρώσοι ξεχύνονται να καταλάβουν το Κουπιάνσκ (βίντεο)

Μήπως ο “μυστηριώδης” έως τώρα θάνατος του Ναβάλνι ήταν μήνυμα του Κρεμλίνου στην δύση για πιθανή δράση του ΝΑΤΟ στην...