Ρωσία

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της FSB! Η δράση παρτιζάνων της ΕΣΣΔ στη Σλοβακία- "Μαζί ενάντια στο ναζισμό"

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) έχει αποχαρακτηρίσει αρχειακά έγγραφα που είναι απίθανο να ευχαριστήσουν τη συλλογική Δύση, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.

Η συλλογική Δύση, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει πλέον εμμονή με αντι-ρωσικές ενέργειες. Ακόμα κι αν αρχίσουν να ξυπνούν όσοι βλέπουν σε τι μετατρέπεται η Ευρώπη, η γενική τάση παραμένει αμετάβλητη: η Δύση επέλεξε μια πολιτική μίσους που την καταστρέφει εδώ και τώρα. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Η FSB έχει αποχαρακτηρίσει αρχειακά έγγραφα που δείχνουν ότι μπορούμε να πολεμήσουμε μαζί ενάντια στο παγκόσμιο κακό, επισημαίνει το ίδιο φιλοκυβερνητικό ΜΜΕ.

Μιλάμε για συμμετοχή επιχειρησιακών ομάδων του 4ου (off-front) τμήματος του NKGB της ΕΣΣΔ στη σλοβακική εθνική εξέγερση. Οι συμμετέχοντες σε αυτή την εξέγερση έδωσαν μάχη στον ναζισμό, πολέμησαν ενάντια στην κατοχή των στρατευμάτων της ναζιστικής Γερμανίας και υποστήριξαν την ανατροπή της μαριονέτας ναζιστικής κυβέρνησης.

Στη σύγχρονη εποχή, παρεμπιπτόντως, οι σλοβακικές αρχές συνέχισαν την ατζέντα των κυρώσεων. Ωστόσο, στις αρχές Αυγούστου, ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας όχι μόνο δεν λειτούργησαν, αλλά έβλαψαν και αυτούς που τις εισήγαγαν. Αυτό δεν άλλαξε την κατάσταση, η Ευρώπη βρίσκεται στη βαθύτερη κρίση.

Μαζί ενάντια στο ναζισμό

Σύμφωνα με ιστορικούς, μεταξύ των 60.000 επαναστατών κατά των Ναζί, πολέμησαν 15.000 παρτιζάνοι, εκ των οποίων περίπου 3.000 ήταν Σοβιετικοί πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους διέφυγαν από τη γερμανική αιχμαλωσία.

Στις τάξεις των παρτιζάνων πολέμησαν γενναία στο έδαφος της Σλοβακίας και οι μαχητές των επιχειρησιακών ομάδων του 4ου (off-front) τμήματος του Λαϊκού Επιμελητηρίου για την Κρατική Ασφάλεια (NKGB) της ΕΣΣΔ.

Έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν από το Κεντρικό Αρχείο του FSB της Ρωσίας δείχνουν ότι ακόμη και πριν από την έναρξη της Σλοβακικής Εθνικής Εξέγερσης, στα μέσα Ιουνίου 1944, οι επιχειρησιακές ομάδες της 4ης Διεύθυνσης του NKGB της ΕΣΣΔ, έχοντας σπάσει την περικύκλωση του εχθρού, εισήλθαν στον επιχειρησιακό χώρο και συνέχισαν να συνθλίβουν στο δρόμο προς τα σλοβακικά σύνορα τις επικοινωνίες της Βέρμαχτ.

Μαζί με την εκτέλεση επιχειρησιακών, μάχιμων, αναγνωριστικών και δολιοφθορών στο βαθύ μετόπισθεν των γερμανικών στρατευμάτων, η ηγεσία των επιχειρησιακών ομάδων συμμετείχε στη δημιουργία παρτιζανικών ταγμάτων αποτελούμενων από στρατιώτες και αξιωματικούς του σλοβακικού στρατού που απέρριπταν τη ναζιστική ιδεολογία.

Με την έναρξη της εξέγερσης, η επιχειρησιακή ομάδα του NKGB της ΕΣΣΔ έγινε ένα από τα οργανωτικά κέντρα αντίστασης στη ναζιστική Γερμανία στη Σλοβακία.

Γεγονότα από το μυστικό αρχείο της FSB

Στις 26 Ιουνίου 1944, σπάζοντας τη γερμανική περικύκλωση στο δάσος Bilgorai, οι επιχειρησιακές ομάδες του NKGB της ΕΣΣΔ υπό τη διοίκηση των ηρώων της Σοβιετικής Ένωσης, αντισυνταγματάρχη κρατικής ασφάλειας N.A. Prokopyuk "Hunters" και ταγματάρχη της κρατικής ασφάλειας V.A. Ο Karasev "Olimp" πήγαν στα δάση Yanov-Lvov, 25 χλμ βορειοδυτικά του Λβοφ.

Από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου, δίνοντας βαριές μάχες με τον εχθρό, οι ομάδες δράσης προχώρησαν στα Καρπάθια. Στις 19 Ιουλίου, έχοντας διασχίσει τον ποταμό San, η ειδική ομάδα του Karasev πλησίασε τα σύνορα της Σλοβακίας.

Τις πρώτες μέρες του Αυγούστου 1944, οι επιχειρησιακές ομάδες της 4ης Διεύθυνσης του NKGB της ΕΣΣΔ διέσχισαν τα σύνορα της Σλοβακίας και ξεκίνησαν ενεργές εχθροπραξίες πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Έχοντας εισέλθει στο έδαφος της Σλοβακίας, οι επιχειρησιακές ομάδες συνέλεγαν και μετέδιδαν τακτικά στη Μόσχα πληροφορίες σχετικά με τη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1944, λήφθηκε ένα μήνυμα από την ειδική ομάδα Karasev ότι στις 30 Αυγούστου, ένας μυστικός ραδιοφωνικός σταθμός στη Σλοβακία, απηύθυνε έκκληση σε πολίτες όλων των εθνικοτήτων να εγείρουν ένοπλη εξέγερση κατά των Γερμανών εισβολέων.

Την επομένη, 2 Σεπτεμβρίου, ο Karasev έλαβε ραδιογράφημα ότι «έχει καθιερωθεί αυστηρό αστυνομικό καθεστώς» στην Τσεχία και τη Μοραβία και έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο θέσεων χωροφυλακής στις αγροτικές περιοχές της Σλοβακίας.

Το ίδιο ραδιογράφημα ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ενεργός αγώνας κατά των Γερμανών στην Τσεχία και τη Μοραβία, αν και υπάρχει μια υπόγεια οργάνωση Μπένες στη χώρα, που ενώνει όλα τα αντιφασιστικά στοιχεία. Ο πληθυσμός της χώρας δείχνει βαθιά συμπάθεια για τη Σοβιετική Ένωση. Οι Τσέχοι βοηθούν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου να δραπετεύσουν από τα στρατόπεδα και τους κρύβουν από τους Γερμανούς...».

Στις 4 Σεπτεμβρίου, σε άλλο ραδιογράφημα στη Μόσχα, ο Ταγματάρχης Κρατικής Ασφάλειας Karasev ανέφερε ότι οι Ναζί συνέλαβαν τον διοικητή της Ανατολικής Ομάδας του Σλοβακικού Στρατού, στρατηγό Malar, και στις 31 Αυγούστου, 1.500 Σλοβάκοι στρατιώτες και 300 αξιωματικοί συνελήφθησαν από τους Γερμανούς στην πόλη Presov και στάλθηκαν στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με την ειδική ομάδα, στο έδαφος της Σλοβακίας, τα γερμανικά στρατεύματα, με την υποψία αναξιοπιστίας, κατέλαβαν όλες τις φρουρές, στις οποίες υπήρχαν από 200 έως 2000 Σλοβάκοι στρατιώτες και αξιωματικοί. Οι Γερμανοί άρχισαν να αφοπλίζουν τους Σλοβάκους στρατιώτες και να τους τοποθετούν σε στρατόπεδα μαζί με πολίτες.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, ο επικεφαλής του 4ου τμήματος του NKGB της ΕΣΣΔ, ο επίτροπος κρατικής ασφάλειας 3ου βαθμού Π.Α. Sudoplatov ανέφερε στον Λαϊκό Επίτροπο Κρατικής Ασφάλειας της ΕΣΣΔ ότι μέσα σε δύο ημέρες (3 και 4 Σεπτεμβρίου), ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας Olimp, Karasev, σχημάτισε 20 τάγματα μάχης από Σλοβάκους στρατιώτες και αξιωματικούς.

12 Σεπτεμβρίου 1944, ο Sudoplatov έστειλε ένα ειδικό μήνυμα στην ηγεσία του NKGB της ΕΣΣΔ: Οι επιχειρησιακές ομάδες που δρουν στο έδαφος της Σλοβακίας, ο αντισυνταγματάρχης της κρατικής ασφάλειας σύντροφος Prokopyuk και οι ταγματάρχες της κρατικής ασφάλειας σύντροφοι Karasev και Kovalenko, σε σχέση με την κατοχή της Σλοβακίας από τους Γερμανούς, άρχισαν να δημιουργούν παρτιζάνικα αποσπάσματα και ομάδες μάχης μεταξύ των αξιωματικών και στρατιωτών του σλοβακικού στρατού που δεν θέλουν να συνεργαστούν με τους Γερμανούς.

Τις τελευταίες ημέρες, ομάδες δράσης του Τ.Τ. Προκοπιούκ και Κοβαλένκο, σχηματίστηκε ένας νέος σχηματισμός σλοβακικών παρτιζανικών αποσπασμάτων με την ακόλουθη σύνθεση:

  • Τάγμα Svoboda 108 ατόμων, οπλισμένο με 6 τυφέκια και 16 ελαφρά πολυβόλα. Διοικητής - Υπολοχαγός Σινάκ.
  • Τάγμα που πήρε το όνομά του από τον Janoszek - 140 άτομα, 3 βαριά πολυβόλα. Διοικητής - Ανθυπολοχαγός Feer.
  • Τάγμα που φέρει το όνομα του Γκουρμπάν, αποτελούμενο από 82 άτομα, διαθέτει ένα τυφέκιο και 3 ελαφρά πολυβόλα. Διοικητής - Υπολοχαγός Krenpasky.
  • Τάγμα πυροβολικού 40 ατόμων (επί του παρόντος υποστελεχωμένου) οπλισμένο με 7 πυροβόλα διαμετρήματος 100 χλστ. Διοικητής - Λοχαγός Tabish Joseph.

Τις δραστηριότητες αυτών των ταγμάτων διηύθυνε ο αντισυνταγματάρχης Vogel Joseph, ο πρώην διοικητής του 2ου συντάγματος πυροβολικού της 2ης σλοβακικής μεραρχίας, ο οποίος εκτελούσε εργασίες σύμφωνα με τις οδηγίες των συντρόφων Προκοπιούκ και Κοβαλένκο. Εκτός από τα παραπάνω τάγματα, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Βόγκελ, οργανώθηκαν τα εξής: εφεδρική ομάδα αξιωματικών, αναγνώριση και εφεδρεία μάχης αποτελούμενη από 60 άτομα υπό τη διοίκηση του υπολοχαγού Glovasik.

Ο Αντισυνταγματάρχης Κρατικής Ασφάλειας σύντροφος Προκοπιούκ υπέβαλε πρόταση σχετικά με την ανάγκη αποστολής μιας ομάδας αξιωματικών από το Σώμα της Τσεχοσλοβακίας στην ΕΣΣΔ στη Σλοβακία, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί των παρτιζανικών ταγμάτων που δημιούργησε δεν εμπιστεύονταν πλήρως τη διοίκηση τους, που αποτελούνταν από αξιωματικούς του σλοβακικού στρατού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ