Ρωσία

Κατασκοπικό θρίλερ στο Βλαδιβοστόκ! Συνελήφθη από την FSB ο Ιάπωνας πρόξενος- Όργιο θεωριών για τη δραστηριότητά του

Η Ιαπωνία είναι εξοργισμένη, καθώς ο πρόξενος στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας συνελήφθη από την FSB και κηρύχθηκε persona non grata. Ωστόσο, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα VZGLYAD, η ρωσική αντικατασκοπεία λειτούργησε άψογα, αφού φέρεται να υπάρχουν στοιχεία-βίντεο για κατασκοπευτική εργασία, η οποία διεξήχθη από τον Ιάπωνα διπλωμάτη.

Ο Πρόξενος της Ιαπωνίας στο Βλαδιβοστόκ, Τατσουνόρι Μοτόκι (Tatsunori Motoki), που κηρύχθηκε persona non grata για δραστηριότητες ασυμβίβαστες με τη διπλωματία (με άλλα λόγια, για κατασκοπεία), πρέπει να φύγει από τη Ρωσία μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου. Συνελήφθη στα χέρια, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου παραδέχτηκε την ενοχή του.

Tο ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στο Τόκιο και του κήρυξε «έντονη διαμαρτυρία», αλλά εκείνη τη στιγμή ο Μοτόκι είχε ήδη απελευθερωθεί από το αστυνομικό τμήμα, αφού ο προξενικός υπάλληλος έχει διπλωματική ασυλία.

Στο ιαπωνικό προξενείο, ο Μοτόκι ήταν υπεύθυνος του πολιτικού τμήματος. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι πρόξενοι δεν είναι τεχνικοί υπάλληλοι που σφραγίζουν μόνο βίζα. Οι πρόξενοι μπορούν να διεξάγουν ανεξάρτητα διάφορους τομείς συνεργασίας στη χώρα υποδοχής.

Στις μεγάλες χώρες, τα προξενεία στις μη πρωτεύουσες είναι στην πραγματικότητα παραρτήματα της πρεσβείας. Το προξενείο εκτελεί πολλές από κάθε είδους αντιπροσωπευτικές και όχι μόνο λειτουργίες. Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει γιατί χρειάζεται ένα πολιτικό τμήμα εκεί πέρα ​​από την οικονομία, τον πολιτισμό και την οικολογία, αλλά υπάρχει.

Ο Τατσουνόρι Μοτόκι συνελήφθη αφού έλαβε υλικό "περιορισμένης διανομής" σχετικά με τις σχέσεις της Ρωσίας με μία από τις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και τον αντίκτυπο των δυτικών και ιαπωνικών κυρώσεων στην οικονομική κατάσταση στο Πριμόριε. Πλήρωσε για αυτά τα υλικά, διέπραξε δηλαδή πράξη κατασκοπείας ασυμβίβαστη με το διπλωματικό καθεστώς. Το βίντεο, το οποίο διανεμήθηκε από την FSB, δείχνει πώς ο Μοτόκι κάθεται σε ένα εστιατόριο με μια κοπέλα. Βγάζει μερικά φύλλα Α4 από το φάκελο και τα παραδίδει στον πρόξενο. Τους σπρώχνει προς το μέρος του.

Η παραδοσιακή τσιγκουνιά της επίσημης δήλωσης της FSB έδωσε αμέσως αφορμή για πολλές θεωρίες συνωμοσίας.

  • Πρώτον, η κοπέλα που παρέδωσε τα «περιορισμένα υλικά» στους Ιάπωνες δεν συνελήφθη. Από αυτό προκύπτει ότι ελέγχονταν όλη η διαδικασία απόκτησης απόρρητων δεδομένων από τον πρόξενο. Από ποιο σημείο ελεγχόταν είναι άλλο ερώτημα.
  • Δεύτερον, για τις σχέσεις της Ρωσίας με ποια συγκεκριμένη χώρα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ενδιαφερόταν ο Μοτόκι;

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η Κίνα, όχι η Βόρεια Κορέα. Αλλά ο Μοτόκι είναι ένας σχετικά νέος διπλωμάτης και κατάσκοπος. Δεν έπρεπε να επιλέξει ποιες πληροφορίες θα αγοράσει. Φυσικά, οι Ιάπωνες ενδιαφέρονται πολύ για τις ρωσο-κινεζικές σχέσεις. Αλλά μια άγνωστη κοπέλα θα μπορούσε να προσφέρει οτιδήποτε στον Ιάπωνα πρόξενο προς πώληση.

Είναι κατανοητή και η λογική της συμπεριφοράς του Μοτόκι. Του προσφέρουν μυστικές πληροφορίες, τις αγοράζει. Δεν έχει σημασία ποια χώρα αφορούν, το κυριότερο είναι ότι οι πληροφορίες κάτω από την επικεφαλίδα σημαίνουν ότι είναι ενδιαφέροντος.

Αλλά η κατάσταση αλλάζει ριζικά αν υποθέσουμε ότι ο Μοτόκι αναζητούσε κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες. Αυτή είναι μια πιο ενδιαφέρουσα ανατροπή, καθώς το είδος των πληροφοριών που αντλεί ένας κατάσκοπος μπορεί εύκολα να καθορίσει το εύρος των συμφερόντων των ανωτέρων του.

Δεν ξέρουμε για ποια χώρα μιλάμε. Γνωρίζουμε μόνο ότι ο Μοτόκι ενδιαφέρθηκε επίσης για το τι επίδραση είχαν οι δυτικές και ιαπωνικές κυρώσεις στην οικονομία του Πριμόριε. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το έκανε αυτό ένας υπάλληλος του πολιτικού και όχι του οικονομικού τμήματος. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό είναι σύμπτωση. Ο Μοτόκι πήρε μια επαφή (το ίδιο κορίτσι) με πρόσβαση σε αυτού του είδους τις πληροφορίες και αποφάσισε να εφαρμόσει αυτήν την επαφή.

Για κάποιο λόγο, άρχισε να διαδίδεται μια εκδοχή ότι η κράτηση του προξένου ήταν σχεδόν ένα νεύμα στην Κίνα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την έκδοση. Οι κρατήσεις ξένων διπλωματών που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες (συγκεκριμένα κατασκοπεία) σπανίως συνδέονται με συμφέροντα τρίτων χωρών ή με την επιθυμία να «ευαρεστήσουν» κάποιον.

Εάν ο Μοτόκι ενδιαφέρθηκε πραγματικά για τις ρωσο-κινεζικές σχέσεις, τότε αυτό μπορεί πράγματι να έχει κάποια σημασία για το Πεκίνο.

Πιθανότατα, οι ισχυρισμοί ότι η κράτησή του συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με τα συμφέροντα του Πεκίνου προέρχονται από την υπόθεση ότι όλος ο κόσμος είναι μια σκακιέρα στην οποία παίζουν τώρα οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι. Υπάρχουν εξαιρετικές ομάδες που θεωρούν ακόμη και την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία απλώς ένα επεισόδιο αυτού του διαβόητου αμερικανο-κινεζικού κόμματος.

Στον πραγματικό κόσμο, τέτοιες κρατήσεις και απελάσεις από τη χώρα σε 48 ώρες είναι γεγονότα αυτάρκειας και σε 99 από τις 100 περιπτώσεις δεν καθορίζονται από κανέναν εξωτερικό παράγοντα. Μάλλον το αντίθετο. Αν οι σχέσεις των δύο χωρών, όπως λένε, βρίσκονται σε άνοδο, τότε προτιμούν να μην κρατούν ούτε τους αναγνωρισμένους ξένους κατασκόπους, για να μην χαλάσουν την εικόνα.

Ίσως πολλοί να μπερδεύτηκαν με τον βαθμό του προξένου. Αλλά οι υπάλληλοι του προξενείου είναι όλοι πρόξενοι, εκτός από γραμματείς και οδηγούς, τους οποίους, παρεμπιπτόντως, οι Ιάπωνες προσλαμβάνουν μεταξύ των ντόπιων. Του προξενείου προΐσταται ο κ. Γιοσίντα Κενσούκε (Yoshida Kensuke) με τον βαθμό του Γενικού Προξένου. Τώρα, αν κρατούνταν με απόρρητο υλικό σε σούσι μπαρ, θα ήταν ένα μαγευτικό σκάνδαλο με προφανώς πολιτικές προεκτάσεις. Και ο Μοτόκι, ο οποίος κρατήθηκε και στάλθηκε στο σπίτι, είναι απλώς ένας απλός υπάλληλος ενός διπλωματικού ιδρύματος. Χωρίς θεωρίες συνωμοσίας, δουλειά ρουτίνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ