Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία απειλεί με χρήση του Satan 2 (ICBM) και πυρηνικό Αρμαγεδώνα την ώρα που το Αμερικανικό Πεντάγωνο λαμβάνει μέτρα...

Ο πόλεμος στην Ουκρανία να εισέρχεται σε νέα φάση χάρη σε τρία νέα δεδομένα που εισήγαγε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Αυτά είναι η διεξαγωγή δημοψηφιασμάτων προσάρτησης ουσιαστικά με τη Ρωσία σε καταληφθείσες Ουκρανικές περιοχές , η μερική επιστράτευση στη Ρωσία  και η απειλή εκ νέου χρήσης πυρηνικών όπλων από τους Ρώσους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ανησυχητικότερο όλων για την Παγκόσμια ασφάλεια είναι η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, τη στιγμή που γίνεται αντιληπτό ότι αυτή μπορεί να διασυνδεθεί με τα δημοψηφίσματα που προαναφέραμε, και εξηγούμε:

Μετα τα δημοψηφίσματα στα Ουκρανικά εδάφη, η Ρωσία θα θεωρήσει τα εδάφη αυτά ως Ρωσικά, οπότε η συνέχιση της Ουκρανικής αντεπίθεσης θα αποδοθεί από τον Πούτιν ως προσπάθεια όχι απελευθέρωσης τους αλλά επίθεσης κατά ρωσικού εδάφους. Έτσι θα μπορείνα δικαιολογήσει τη χρήση Τακτικών πυρηνικών σε βάρος των Ουκρανών αφού βάσει του δόγματος της Ρωσίας, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η χρήση τους αν απειλείται η εδαφική ακεραιότητας της χώρας.

Συνέπεια των παραπάνω η πιθανότητα χρήσης Πυρηνικών όπλων (Π.Ο) και τα ολέθρια αποτελέσματά τους, να απασχολούν ολοένα και περισσότερα  Διεθνή ΜΜΕ και αναλυτές.

"Η Ρωσία υπενθυμίζει στη Δύση τους τερατώδες ICBM της που έχουν τεράστιο βεληνεκές , θανατηφόρα ισχύ πυρός και «ακατάσχετες» κεφαλές" , είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και των κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης, οι κατασκευαστές του ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Satan 2» (ICBM) ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τις πιο σύγχρονες κεφαλές ελιγμών και θα προστατεύσει τη Ρωσία από εξωτερικές απειλές για το επόμενο διάστημα. 40 έως 50 ετών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου Σχεδιασμού JSC Makeyev, Vladimir Degtyar, δήλωσε πρόσφατα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ο πύραυλος θα έφευγε από το σιλό του υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και θα ολοκληρώσει την αποστολή του με 100 τοις εκατό βεβαιότητα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προηγουμένως καυχηθεί ότι ο πύραυλος δεν είχε αντίπαλο πουθενά στον κόσμο.

Ομοίως, το ρωσικό κρατικό μέσο Tass σημείωσε ότι: 

«O πύραυλος είναι μοναδικός όσον αφορά την αξεπέραστη ταχύτητα, το τεράστιο βεληνεκές του, την υψηλή ακρίβεια και το πλήρες άτρωτο  του κατά τη διείσδυση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Satan 2, γνωστό και ως RS-28 Sarmat ICBy, μπορεί να παραδώσει πολλαπλά ανεξάρτητα στοχευμένες  κεφαλές επανεισόδου MIRV βάρους έως και 10 τόνων, σε οποιαδήποτε τοποθεσία στον πλανήτη.

Ο πύραυλος Sarmat, ο οποίος έχει μήκος 116 πόδια (35,3 μέτρα) και βάρος 220 τόνους, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Πούτιν ως η «επόμενη γενιά» τεχνολογίας πυρηνικών πυραύλων σε μια ομιλία του έθνους το 2018.

Τον Απρίλιο του 2022, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι είχε δοκιμάσει επιτυχώς αυτόν τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Η χώρα σκοπεύει να αναπτύξει αυτό το ισχυρό όπλο μέχρι το τέλος του 2022.

Ο Degtyar τόνισε ότι ο νέος πύραυλος δεν είναι αναλογικός αλλά νέας γενιάς ICBM με αξιοσημείωτες δυνατότητες απόδοσης. «Γι' αυτό έχει ήδη ονομαστεί ένα «μηχανικό θαύμα» και «το κορυφαίο επίτευγμα στην τεχνολογία πυραύλων», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο σύστημα ως την «απόρθητη ασπίδα» της Ρωσίας και τον κύριο παράγοντα πυρηνικής αποτροπής και εγγύηση της ειρήνης.

Τον Ιούνιο, ο Degtyar σημείωσε ότι το σιλό του Sarmat ήταν ένα εξελιγμένο μηχανικό κατόρθωμα που εξασφάλιζε την ασφάλεια του πυραύλου από επιθέσεις τόσο από συμβατικά όσο και από πυρηνικά όπλα με υψηλή ακρίβεια.

Η τελευταία έκθεση για τις δυνατότητες των όπλων έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου ο Πούτιν εκφώνησε μια ομιλία στην οποία δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να αντισταθεί σε αυτό που αποκάλεσε τον «πυρηνικό εκβιασμό» της Δύσης.

«Εάν η Ρωσία νιώσει ότι απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα, θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις αμυντικές μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας και αυτό δεν είναι μπλόφα», είπε ο Πούτιν.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος επίσης υπηρετεί ως αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έκανε παρόμοια σχόλια, λέγοντας ότι τα πυρηνικά όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση περιοχών στην Ουκρανία που κατέχονται από τη Ρωσία.

«Οι δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) και άλλα εδάφη θα γίνουν δεκτά στη Ρωσία», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το Reuters.

«Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι  οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων και όπλων που βασίζονται σε νέες αρχές, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τέτοια προστασία», πρόσθεσε.

Ο ρωσικός πυρηνικός πύραυλος «Satan 2».

Ο πύραυλος Satan 2 θα αντικαταστήσει τον R-36 ή Voevoda, έναν ξεπερασμένο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο από τη σοβιετική εποχή που το ΝΑΤΟ ονόμασε «Σατανά».

Η εμβέλεια αυτού του συστήματος εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 6.200 και 11.180 μίλια (10.000 έως 18.000 χιλιόμετρα).

Το Satan 2 διαθέτει προηγμένα συστήματα καθοδήγησης και, πιθανότατα, δολώματα για να ξεγελάσουν τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό μπορεί να αποτελείται από μερικές δεκάδες εξαιρετικά ελαφριά δόλώματα που μοιάζουν με την κεφαλή.

Προηγουμένως, ο Στρατηγός Σεργκέι Καρακάεφ, επικεφαλής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας, υποστήριξε ότι οι πύραυλοι Sarmat θα μπορούσαν να πετάξουν κατά μήκος του Βόρειου και Νότιου Πόλου και σε άλλες τοποθεσίες.

«Λόγω της αναλογίας ισχύος προς βάρος του νέου πυραυλικού συστήματος, η τροχιά μπορεί να αλλάξει. Από την περιβόητη τροχιά μας μέσω του Βόρειου Πόλου, εάν είναι απαραίτητο, είναι δυνατό να τεθεί μια τροχιά μέσω του Νότιου Πόλου, ο οποίος, κατ' αρχήν, δεν προστατεύεται σήμερα. Και υπάρχουν επίσης δυνατότητες για άλλες τροχιές ,όσον αφορά τη δυνατότητα εκτόξευσης στο διάστημα», είπε ο Karakaev στο τηλεοπτικό κανάλι Zvezda.

Υποστήριξε ότι η ανίχνευση αυτού του συστήματος πυραύλων θα ήταν δύσκολη με τη χρήση υπαρχόντων αμυντικών συστημάτων ή εκείνων που θα αναπτυχθούν στο μέλλον. Έτσι, ο πύραυλος έχει θεωρηθεί μεγάλη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Ο Τζον Έραθ, Ανώτερος Διευθυντής Πολιτικής στο Κέντρο για τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση των όπλων, ανέφερε η Washington Post ότι «η Ρωσία είχε πάντα έναν σημαντικό αριθμό ICBM που θα μπορούσαν να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη».

Συνολικά, ο πύραυλος αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στις επιθετικές δυνατότητες της Ρωσίας και μια πραγματική απειλή για τα σημερινά αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους."

Οι ΗΠΑ ανησυχούν

Το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου στη βάση δράση-αντίδραση είναι  πιθανό, γεγονός που έχει γίανει αντιληπτό στις ΗΠΑ, οι οποίες λαμβάνουν ανάλογα μέτρα 

"Ο πυρηνικός πόλεμος είναι «πιθανός» για πρώτη φορά μετά τον ψυχρό πόλεμο", επισημαίνει σε άρθρο του έτερο έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ,  των ΗΠΑ αναφέροντας:

"Αμέσως μετά την ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που ανήγγειλε μερική κινητοποίηση των εθνικών δυνάμεων για την επιχείρηση στην Ουκρανία, η οποία περιελάμβανε έναν υπαινιγμό  να καταφύγει στην πυρηνική υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας, ο Ναύαρχος του Ναυτικού Charles A. Richard ,που επί του παρόντος υπηρετεί ως Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ επικεφαλής, επιβεβαίωσε ότι το Πεντάγωνο λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη ρωσική πυρηνική απειλή.

Ο Ναύαρχος Ρίτσαρντ μίλησε σε εκδήλωση του πάνελ εθνικής ασφάλειας αργότερα την ίδια ημέρα με τίτλο «Η Αμερική υπό επίθεση- υπερασπίζοντας την πατρίδα» που πραγματοποιήθηκε στο Μέριλαντ.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι «όλοι εμείς σε αυτήν την αίθουσα επιστρέφουμε στη δουλειά του να σκεφτόμαστε τον ανταγωνισμό μέσω κρίσης και πιθανής άμεσης ένοπλης σύγκρουσης με έναν ομότιμο που έχει ικανότητα πυρηνικού πολέμου».

"Δεν χρειάστηκε να το κάνουμε αυτό εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Οι συνέπειες αυτού είναι βαθιές", τόνισε. Μιλώντας τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Κίνα ως μεγάλες πυρηνικές ένοπλες δυνάμεις και αντιπάλους των ΗΠΑ, συνέχισε: «Απλώς δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιους ανταγωνιστές και αντιπάλους εδώ και πολύ καιρό», υποστηρίζοντας ότι «η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να κλιμακώσουν σε οποιοδήποτε επίπεδο  τη βία,σε οποιονδήποτε τομέα, με οποιοδήποτε μέσο ».

Μίλησε για αυξανόμενες απειλές και από τις δύο τη στιγμή που οι ΗΠΑ πρόσφατα αναθεώρησαν την πυρηνική τους στάση:

«Πρέπει να εφαρμόσουμε αυτή την πολύ καλή στρατηγική καθώς η απειλή από την Κίνα συνεχίζει να αυξάνεται.

«Δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει αυτό, καθώς η απειλή  και από τη Ρωσία συνεχίζει να αυξάνεται, μαζί με τις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Όσο σκληρά κι αν ήταν τα αρχικά λόγια του Πούτιν, ο κορυφαίος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ακολούθησε διπλασιάζοντας την προειδοποίηση για τα πυρηνικά με ακόμη πιο τολμηρά λόγια.

Ο Μεντβέντεφ επικαλέστηκε επίσης τη μεγάλη εμβέλεια των υπερηχητικών όπλων της Ρωσίας, λέγοντας:

«Διάφοροι συνταξιούχοι ηλίθιοι που φορούν διακριτικά Στρατηγού πρέπει να ξέρουν καλύτερα από το να προσπαθούν να μας τρομάζουν με εικασίες για επίθεση του ΝΑΤΟ στην Κριμαία. Τα υπερηχητικά αντίποινα μπορούν να φτάσουν στόχους στην Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πολύ πιο γρήγορα και εγγυημένα».

Πρόσθεσε ότι «το δυτικό κατεστημένο και γενικά όλοι οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει επιλέξει τον δικό της δρόμο. Δεν υπάρχει γυρισμός».

Τα παραπάνω είναι εξόχως ανησυχητικά, λαμβανομένης υπόψιν της προειδοποίησης που απηύθηνε ο αμερικανός Πρόεδρος στον Πούτιν να μην προβεί στη χρήση Π.Ο, με μια μόνο λέξη "Don't", δηλαδή "μην το κάνεις". 

 

Επίλογος

Σε πρόσφατο άρθρο μας  με τίτλο "Γιατί πρέπει να βρεθεί διπλωματική λύση με τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία πριν είναι αργά", , εξηγούσαμε ότι  ο Πούτιν δεν είναι ο Nikita Khrushchev και όσα είναι γνωστά για αυτόν υποδηλώνουν, ότι μπορεί να επιλέξει τη χειρότερη από τις κακές επιλογές που είναι διαθέσιμες, παρά τις προειδοποιήσεις του Μπάιντεν που έχουν σκοπό να τον αποτρέψουν από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα.

θα πρέπει  κατά την εκτίμησή μας να υπάρξει λύση και τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, αφού η περαιτέρω συνέχιση του εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την Ευρώπη αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο

Όσο περισσότερο περιθωριοποιείται η Ρωσία και ματώνει στρατιωτικά, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών ο Πούτιν, αλλά τότε θα είναι αργά.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να χάσει τον πόλεμο , με οποιοδήποτε τίμημα, ενώ  ακόμη και αν ο Πούτιν πέσει ποιός θα αναλάβει την εξουσία στη Ρωσία;

Το πιθανότερο κάποιος χειρότερος και περισσότερο επικίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια, γι' αυτό και η διπλωματία θα πρέπει να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...