Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ξεκίνησε! Πώς θα γίνει η μερική επιστράτευση στη Ρωσία -Τι συνέβη με την έβδομη παράγραφο του διατάγματος; Τι δεν είπε ο Πούτιν

Σύμφωνα με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι Μοσχοβίτες ανέφεραν τα εξής:

"Μια στρατιωτική περίπολος περπατά ήδη στην οδό Λένιν, σταματά ανθρώπους και εκδίδει κλήσεις. Προσοχή!

'Μόλις πήραν τρεις τύπους από την οδό Lermontov και τους έβαλαν σε στρατιωτικό απόσπασμα'.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και απόστρατος συνταγματάρχης Βίκτορ Μπαράνετς διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης θα κληθούν πρώτα απ' όλα στρατιώτες και λοχίες της εφεδρείας. Έχουν διαφορετικούς βαθμούς εκπαίδευσης, αλλά όλοι τους καλούνταν κάθε χρόνο σε στρατόπεδα εκπαίδευσης.

Πρώτα απ 'όλα, οι επαγγελματίες θα επιστρατευθούν και η "χρυσή εφεδρεία". Θα κληθούν επίσης νέοι αξιωματικοί.

«Το Chosom δεν θα πάρει κανέναν. Σε καμία περίπτωση. Θα εξετάσουν το άτομο σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Ξαφνικά η γυναίκα του είναι έγκυος σε τρίτο παιδί ή είναι ο μόνος τροφοδότης», υποσχέθηκε ο ειδικός.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου  εξήγησε ότι απαιτείται κινητοποίηση για τον έλεγχο του μετώπου και των απελευθερωμένων εδαφών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γραμμή επαφής είναι περίπου χίλια χιλιόμετρα.

Ο Kirill Kabanov, μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό τον Πρόεδρο της Ρωσίας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομική απαγόρευση εγκατάλειψης του τόπου κατοικίας κατά τη διάρκεια μερικής κινητοποίησης.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι δεν υπάρχουν επιπλέον περιορισμοί στο δικαίωμα αποχώρησης των εφέδρων λόγω μερικής επιστράτευσης.

Όπως διευκρίνισε το μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Kirill Kabanov, δεν υπάρχει νομική απαγόρευση εξόδου από τον τόπο κατοικίας σε περίπτωση μερικής κινητοποίησης. Ισχύει από τη στιγμή της παραλαβής της κλήσης. 

Εδώ εμφανίζονται και τα πρώτα προσκλητήρια έγγραφα 

 

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Αντρέι Καρταπόλοφ απάντησε στο ερώτημα εάν οι απόφοιτοι στρατιωτικών τμημάτων μπορούν να κληθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με το διάταγμα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική κινητοποίηση. «Εάν οι στρατιωτικές τους ειδικότητες έχουν ζήτηση, μπορούν να κληθούν», εξήγησε ο βουλευτής. Ο Καρταπόλοφ πρόσθεσε ότι εάν οι ειδικότητες τους δεν είναι περιζήτητες τώρα για τις ανάγκες μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τότε «μπορούν να εργαστούν ήρεμα για το καλό της πατρίδας τους σε επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας».

"Έχουμε τρεις κατηγορίες ατόμων υπόχρεων για στρατιωτική θητεία. Η πρώτη είναι στρατιώτες, εργοδηγοί, αξιωματικοί,  κάτω των 35 ετών και κατώτεροι αξιωματικοί κάτω των 45 ετών, προφανώς, θα συζητηθούν πρώτα από όλα", είπε ο Andrey Kartapolov. 

Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω πώς θα εφαρμοστεί, γιατί κανείς δεν ξέρει σίγουρα. Ο νόμος απαγορεύει όχι μόνο τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά είναι ακόμη και αδύνατο να αλλάξει η περιοχή κατοικίας χωρίς την άδεια του στρατιωτικού γραφείου εγγραφής και στρατολόγησης, δήλωσε ο δικηγόρος Yevgeny Krylov. Ακόμα κι αν κάποιος έχει ήδη αγοράσει εισιτήρια και πετάξει αύριο, έχει ήδη καθιερωθεί επιστράτευση, οπότε το πιθανότερο είναι να μην τον αφήσουν να βγει. Το μόνο ερώτημα είναι πώς θα εφαρμοστεί. Τι υπάρχει, μια διμοιρία θα ανέβει και θα πιάσει όλους όσοι είναι εφεδρεία; Μπορεί.

 

Η έβδομη παράγραφος 

Παράλληλα ο δημοσιογράφος Konstantin Prydybailo έδειξε την έβδομη παράγραφο του προεδρικού διατάγματος ως άκρως σημαίνουσα. Είναι αλήθεια ότι αποδείχθηκε ότι προοριζόταν αποκλειστικά για επίσημη χρήση.

Το Δίκτυο έδειξε την παράγραφο του διατάγματος που έλεπιε για τη μερική επιστράτευση. Δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Telegram από τον δημοσιογράφο Konstantin Prydybaylo. Σημείωσε ότι προοριζόταν αποκλειστικά για «επίσημη χρήση». Αυτό ακριβώς λέγεται στην έβδομη παράγραφο και δεν υπάρχουν λεπτομερέστερες πληροφορίες για αυτό το θέμα. 

Νωρίτερα, οι χρήστες του Διαδικτύου επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι η έβδομη παράγραφος έλειπε από το προεδρικό διάταγμα για τη μερική επιστράτευση. 

Το προεδρικό διάταγμα «Σχετικά με την αναγγελία μερικής επιστράτευσης στη Ρωσική Ομοσπονδία» δεν εξηγεί ποιες κατηγορίες υπόκεινται σε στράτευση. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στρατεύσιμοι εξακολουθούν να μην πηγαίνουν στη ζώνη NVO.

Σημειώνεται ότι σε μερική επιστράτευση θα υπαχθούν μόνο όσοι έχουν υπηρετήσει με στρατιωτική ειδικότητα. Πρώτα απ 'όλα με εμπειρία μάχης. Η κλήση δεν θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα, αλλά σταδιακά. Θα κληθούν 300 χιλιάδες άτομα - το 1% της εφεδρείας κινητοποίησης της χώρας.

Οι επιστρατευμένοι θα σταλούν κυρίως για τη φύλαξη της γραμμής επαφής και των απελευθερωμένων περιοχών.

Πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντ. Πεσκόφ έδωσε διευκρινίσεις για την έβδομη παράγραφο δηλώνοντας πως: Η αδημοσίευτη 7η παράγραφος του προεδρικού διατάγματος για την κινητοποίηση σχετίζεται με τον αριθμό των κινητοποιημένων.

 

 

Τι δεν είπε ο Πούτιν 

Ο πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Σκορίκοφ από την πλευρά του αποκάλυψε μη δημόσιες πληροφορίες σχετικά με το διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για «μερική επιστράτευση».

Ο ειδικός ανέλυσε την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και το διάταγμα. Στο κανάλι του στο Telegram, ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Χωρών της ΚΑΚ, σημείωσε ότι σίγουρα θα υπάρξουν δημοψηφίσματα. Και όχι μόνο για την ένταξη στη Ρωσία με το LPR και το DPR, αλλά και τις περιοχές Kherson και Zaporozhye. 

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν επίσης επίσημα - περίπου 300 χιλιάδες άτομα πρόκειται να δεχθούν κλήση. Ωστόσο, ο ειδικός εκτίμησε ότι αυτό δεν θα ήταν αρκετό. Επέστησε την προσοχή στις λέξεις «πρώτα απ' όλα» στην ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν και προέτρεψε όσους βρίσκονται στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία της εφεδρείας να ετοιμαστούν.  

«Από ό,τι δεν ειπώθηκε δημόσια, αλλά αναμενόταν: 1) η δημιουργία GKO 2) η μεταφορά της οικονομίας σε πολεμική βάση 3) αυστηροί κανόνες για τους ολιγάρχες 4) ένας υπαινιγμός δανεισμού-μίσθωσης από φίλους 5) απαγόρευση ταξιδιού για αυτοί που είναι κατάλληλοι για υπηρεσία», συνόψισε ο ειδικός. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σύμβουλος Ερντογάν απειλεί 3 μεγάλα νησιά μας-Προσομοίωση ανακατάληψης νήσου από Γάλλους και Έλληνες πεζοναύτες προκαλεί σοκ σε Άγκυρα

Ι.Καραγκιούλ : (Θα κάνουμε δικά μας) Μοσούλη, Κιρκούκ, Χαλέπι, Τζαραμπλούς, Αφρίν, Ρόδο, Χίο, Λέσβο-Τουρκικός εθνικός...