Ρωσία

Οικονομικός στραγγαλισμός! Η Ουάσιγκτον κρατά το κλειδί για την κρατική χρεοκοπία της Ρωσίας

Η προοπτική μιας χρεοκοπίας της Ρωσίας βρίσκεται στο επίκεντρο και πάλι με μια προθεσμία για μια αμερικανική άδεια που επιτρέπει στη Μόσχα να πραγματοποιήσει πληρωμές που λήγουν στις 25 Μαΐου και 100 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές τόκων που λήγουν σύντομα.

Οι σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές πρωτεύουσες στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς και τα αντίμετρα της Μόσχας έχουν αποκόψει τη χώρα από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό ιστό.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει καταφέρει να περιηγηθεί στην πληθώρα των μέτρων και να πραγματοποιήσει πληρωμές για επτά από τα διεθνή της ομόλογα από την έναρξη του πολέμου, αποτρέποντας μια χρεοκοπία.

Αλλά με μια βασική άδεια που απαιτείται για τη μεταφορά των κεφαλαίων που θα λήξουν, η Μόσχα μπορεί να ξεμείνει από επιλογές.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) εξέδωσε άδεια στις 2 Μαρτίου που επιτρέπει τις συναλλαγές μεταξύ προσώπων των ΗΠΑ και του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας, κεντρική τράπεζα ή εθνικό ταμείο πλούτου σε σχέση με πληρωμές χρέους. Η άδεια λήγει την Τετάρτη 25 Μαΐου.

Μια παράταση από την Ουάσιγκτον φαίνεται όλο και πιο απομακρυσμένο σενάριο. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε ότι ενώ δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είναι «απίθανο να συνεχιστεί».

Εκείνοι που τάσσονται υπέρ της παράτασης υποστηρίζουν ότι το να επιτραπεί στη Ρωσία να εξυπηρετήσει το χρέος της θα εξαντλούσε το πολεμικό της στήθος αναγκάζοντας τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από σκληρό νόμισμα για να πραγματοποιήσει πληρωμές στους πιστωτές μετά το πάγωμα περίπου των μισών συναλλαγματικών αποθεμάτων 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας.

Οι πολέμιοι της παράτασης επισημαίνουν ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει λιγότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το εξωτερικό της χρέος μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό είναι ωχρό σε σύγκριση με τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία αυξήθηκαν σε σχεδόν 28 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τον Απρίλιο χάρη στις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Στις 27 Μαΐου, οφείλονται οι πληρωμές τόκων για δύο ευρωομόλογα - 71 εκατομμύρια δολάρια για το ομόλογο σε δολάρια του 2026 και 29 εκατομμύρια δολάρια για ομόλογο σε ευρώ του 2036.

Και τα δύο έχουν διατάξεις ότι η πληρωμή μπορεί να γίνει σε εναλλακτικά σκληρά νομίσματα όπως δολάρια, ευρώ, λίρα στερλίνα ή ελβετικό φράγκο, ενώ το ρούβλι είναι επίσης εισηγμένο για το ομόλογο σε ευρώ. Η αλλαγή νομίσματος μπορεί να γίνει μόνο εάν η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πληρωμές κεφαλαίου ή τόκου στο αρχικό νόμισμα για λόγους που δεν ελέγχει.

Η υπόθεση δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι δύσκολο για τη Ρωσία να προβάλει αυτό το επιχείρημα δεδομένου ότι οι κυρώσεις ήταν απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Και τα δύο ομόλογα έχουν περίοδο χάριτος 30 ημερών. Η επόμενη πληρωμή στη συνέχεια είναι 235 εκατομμύρια δολάρια σε δύο ευρωομόλογα στις 23 Ιουνίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov είπε ότι η Ρωσία θα εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της για εξωτερικό χρέος σε ρούβλια εάν η Ουάσιγκτον μπλοκάρει άλλες επιλογές, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν θα αυτοχαρακτηριστεί σε χρεοκοπία καθώς έχει χρήματα για να πληρώσει τα χρέη της.

Για να αποφευχθεί η αθέτηση, τα κεφάλαια πρέπει γενικά να καταβάλλονται εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου και στο σωστό νόμισμα.

Η υπόθεση είναι πολύ περίπλοκη, είπε ο Ίαν Κλαρκ, συνεργάτης της White & Case, ο οποίος πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να εξακολουθεί να είναι σε θέση να πραγματοποιεί τις πληρωμές στους εγγεγραμμένους κατόχους ομολογιών στο εθνικό αποθετήριο τίτλων στη Ρωσία, εκτός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ.

«Μπορεί αυτές οι πληρωμές να μην μπορούν στη συνέχεια να μεταφερθούν σε άλλους κατόχους, συμπεριλαμβανομένων προσώπων, αλλά η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει των όρων των ομολόγων και να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», είπε ο Κλαρκ. «Ο διάβολος θα είναι στις λεπτομέρειες».

Εκτός από το ότι η Ρωσία ενδέχεται να πραγματοποιήσει την πληρωμή σε ρούβλια, θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιήσει την πληρωμή νωρίτερα και πριν από την προθεσμία της 25ης Μαΐου.

Ενώ η Ρωσία έχει αρκετά χρήματα για να κάνει τις τρέχουσες πληρωμές χρέους, τελικά θα αναζητήσει χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Σε ένα σενάριο κατάπαυσης του πυρός, η χώρα θα προσπαθήσει να ανοικοδομήσει τους διεθνείς οικονομικούς δεσμούς που είχαν διακοπεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε ο Chris Miller, Διευθυντής Ευρασίας στην Greenmantle και συγγραφέας του "Putinomics: Power and Money in Resurgent Russia".

Μια κρατική χρεοκοπία θα περιέπλεκε την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές ακόμη και για τις εταιρείες που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις και επίσης θα αυξήσει το κόστος δανεισμού τους, είπε ο Μίλερ.

«Αν κάθεστε στο Κρεμλίνο και προσπαθείτε να είστε αισιόδοξοι, αυτό που λέτε στον εαυτό σας είναι ότι οι εμπορικές σχέσεις ομαλοποιήθηκαν πολύ γρήγορα μετά το 2014», πρόσθεσε ο Μίλερ, αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία πριν από οκτώ χρόνια. Ωστόσο, αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα. «Θα πάρει περισσότερο χρόνο».

Οι χώρες συνήθως σταματούν να εξυπηρετούν το χρέος τους όταν έχουν ελάχιστα ή καθόλου χρήματα στα διεθνή αποθέματα και δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά.

«Η Ρωσία έχει την πολυτέλεια να έχει τεράστιο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών», δήλωσε ο Wouter Sturkenboom, στρατηγός της Northern Trust Asset Management. «Η πραγματική αλλαγή του παιχνιδιού είναι εάν η Ευρώπη σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο. Αυτό σίγουρα θα της ασκούσε μεγάλη πίεση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ