Ρωσία

Ενεργειακός "στραγγαλισμός"! Η Ρωσία έκοψε την παροχή του ρεύματος στη Φινλανδία

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Ο Ρώσος προμηθευτής ενέργειας RAO Nordic προειδοποίησε χθες ότι θα αναστείλει τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από το Σάββατο, επικαλούμενος προβλήματα με τις πληρωμές. Η εταιρεία είπε ότι δεν είχε πληρωθεί για προηγούμενες παραδόσεις.

Ο Φινλανδός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου είπε ότι η Ρωσία παρείχε μόνο ένα μικρό ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί από εναλλακτικές πηγές.

Την Πέμπτη, η Ρωσία απείλησε να λάβει «αντιποιητικά μέτρα» αφού η Φινλανδία είπε ότι σχεδίαζε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων (810 μίλια) με τη Ρωσία και στο παρελθόν έχει μείνει εκτός ΝΑΤΟ για να αποφύγει τον ανταγωνισμό με τον ανατολικό γείτονά της. Ωστόσο, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρξε μια έκρηξη στη δημόσια υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή η Φινλανδία αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα το σχέδιό της για ένταξη. 

Η απόφαση της Rao Nordic δεν συνδέεται ρητά με την απόφαση της Φινλανδίας. Η ρωσική κρατική εταιρεία δήλωσε: «Αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετική και συνέβη για πρώτη φορά σε περισσότερα από είκοσι χρόνια της εμπορικής μας ιστορίας». Ούτε η Rao Nordic ούτε ο διαχειριστής δικτύου στη Φινλανδία, Fingrid, εξήγησαν τι κρύβεται πίσω από τις δυσκολίες πληρωμής.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση να πληρώσουν σε ρούβλια, μια αλλαγή που έλεγαν ότι θα ήταν αντίθετη με τις δυτικές κυρώσεις.

Αυτή την εβδομάδα η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe.

Η Fingrid είπε ότι δεν περίμενε ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα της διακοπής λειτουργίας, καθώς μόνο το 10% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας προμηθεύεται από τη Ρωσία.

«Η έλλειψη εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία θα αντισταθμιστεί με την εισαγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σουηδία και με την παραγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία», δήλωσε η Reima Päivinen, ανώτερη αντιπρόεδρος λειτουργιών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας στο Fingrid.

Η ζήτηση μειώνεται επίσης καθώς ο καιρός θερμαίνεται, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει σημαντική ποσότητα επιπλέον παραγωγής αιολικής ενέργειας. Ένας νέος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, που αναμένεται να ανοίξει αυτό το καλοκαίρι, θα αναπλήρωνε περισσότερες από τις χαμένες προμήθειες από τη Ρωσία, πρόσθεσε ο Fingrid.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ